Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

mabakay

klew wrote: Wed Nov 22, 2023 8:47 pm
mabakay wrote: Wed Nov 22, 2023 8:37 pm Nie ma za co.
Tylko w tej teorii był niewypowiedziany aksjomat, że chodzi o pobór w ciągu tych 45 minut, a nie całkowita suma wszystkiego ;)
Nie krępujcie się, działajmy zespołowo. Arghatell cały czas powtarzasz że da się wszystko, wystarczy odpowiednia ilość scen. Jest szansa to pokazać ;-)
mabakay

YoMan wrote: Mon Nov 13, 2023 11:08 pm Właśnie nie do końca rozumiem co on kombinuje. Podałem mu gotowca, który na 100% działa. On wrzuca znowu Logi z podwójnych wykonań ale nie widać Co wpisał wyzwalacz i warunek więc takie doradzanie chyba nie do końca ma sens.
Jak nie podałem? Proszę, choćby dwa ostatnie moje posty tu viewtopic.php?p=165283#p165283 i tu viewtopic.php?p=165927#p165927.

Warunek brzmi uwaga...

Code: Select all

{{ state(A).temperature > state(B).temperature }}
I generuje to dwie notyfikacje (ogólnie reakcje) z powodów które opisałem tutaj viewtopic.php?p=166058#p166058.
YoMan

mabakay wrote: Sat Nov 25, 2023 10:54 am
YoMan wrote: Mon Nov 13, 2023 11:08 pm Właśnie nie do końca rozumiem co on kombinuje. Podałem mu gotowca, który na 100% działa. On wrzuca znowu Logi z podwójnych wykonań ale nie widać Co wpisał wyzwalacz i warunek więc takie doradzanie chyba nie do końca ma sens.
Jak nie podałem? Proszę, choćby dwa ostatnie moje posty tu viewtopic.php?p=165283#p165283 i tu viewtopic.php?p=165927#p165927.

Warunek brzmi uwaga...

I generuje to dwie notyfikacje (ogólnie reakcje) z powodów które opisałem tutaj viewtopic.php?p=166058#p166058.
Ok. W takim razie na mam inne skrypty. Nie jestem w stanie pomóc
YoMan

Warunek brzmi uwaga...

Kłamiesz :) Wpisz dokładnie ten JEDEN i tylko JEDEN warunek w pole wyzwalacza i sprawdź jeszcze raz :)

BTW ja osobiście używam crona dla temperatur, bo stabilizacja stanu wygląda różnie. W ciągu jednej sekundy potrafi się zmienić stan, na przeciwny (kilka wyzwoleń wyzwalacza). Cron eliminuje to sekwencją time/elapsed pomiędzy wskazaniem, gdzie działa już stabilizacja wzrostu temperatury lub opadania. W tym przypadku, nie używam pola wyzwalacza a tylko pola warunku.
mabakay

Arghatell wrote: Tue Nov 28, 2023 8:54 pm
Warunek brzmi uwaga...

Kłamiesz :) Wpisz dokładnie ten JEDEN i tylko JEDEN warunek w pole wyzwalacza i sprawdź jeszcze raz :)

BTW ja osobiście używam crona dla temperatur, bo stabilizacja stanu wygląda różnie. W ciągu jednej sekundy potrafi się zmienić stan, na przeciwny (kilka wyzwoleń wyzwalacza). Cron eliminuje to sekwencją time/elapsed pomiędzy wskazaniem, gdzie działa już stabilizacja wzrostu temperatury lub opadania. W tym przypadku, nie używam pola wyzwalacza a tylko pola warunku.
Za te ciągłe inwektywy pod moim adresem (również na grupach dyskusyjnych), odpowiem Ci tak samo jak Musk odpowiedział dzisiaj reklamodawcom.

Dowodów na to, że każdy warunek zawierający więcej niż jeden kanał może generować wielokrotną reakcję, już wrzucałem kilka. Dlaczego tak się dzieje, także pokazałem i opisałem. Ty się do nich w żaden sposób nie odniosłeś więc albo po prostu ich nie rozumiesz albo brniesz intencjonalnie w swoim wyrachowaniu.

Image

Prosty warunek, identyczne wartości, jak widać reakcja wykonana podwójnie.
wsosniak

mabakay wrote: Thu Nov 30, 2023 1:16 pm
Nie wiem czy w tym wątku ale opisywałem moje problemy (podobne do Twoich ) z tym wyzwalaniem . Co moge zasugerować ;
To wyzwalanie w oparciu o stan kanałów (szczególnie temperatury czy czujników otwarcia/zamkniecia) , działa tak sobie w Supla script . Co jest dziwne , jednym to działa a innym nie , mnie akurat to nie działało , tak jak Tobie (moze zalezy to od softu ktory jest wgrany w urzadzeniach ? nie ma na to jasnej odpowiedzi ). Moja rada : daj sobie spokój z tym wyzwalaniem w supla script i zrób to inaczej , tzn wywołuj scenę (wyzwalanie o czas ) co 5-10-15 minut , gdzie w warunku sceny podaj czy włączenie urzadzenia ma zadzialać czy nie .
Bezwałdnosc systemu ogrzewania przeciez nie ma znaczenia czy to urzadzenie uruchomisz od razu czy po 15 min.
Ja to zrobiłem tak (akurat przykład z podłogówką gdzie scenę wywołuje co 15 minut i sprawdzam w warunku odpowiednie czujniki temperatury i decyduje czy włączyc obieg podłogówki czy tez nie ):

..
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by wsosniak on Fri Dec 01, 2023 7:17 am, edited 6 times in total.
wsosniak

Arghatell wrote: Tue Nov 28, 2023 8:54 pm
Warunek brzmi uwaga...

Kłamiesz :) .................
dobre :)
no kłamca na całego :) oszust matrymonialny nawet ! do więzienia z nim :)
Last edited by wsosniak on Fri Dec 01, 2023 7:18 am, edited 1 time in total.
wsosniak

klew wrote: Mon Nov 13, 2023 8:06 pm
Arghatell wrote: Mon Nov 13, 2023 7:58 pm
Obawiam się, że ciężko będzie o jakieś poprawki w skryptach, bo to projekt powoli zastępowany przez rozwiązania, które są dostępne bezpośrednio w Supla Cloud......................
@fracz @klew - trochę marudzę ze cos nie tak jest ze skryptami (szczególnie wyzwalaczami) ale mam taką nadzieje ze szybko tych skryptów nie wyłączycie , bo dopóki w cloud nie będzie warunków w scenach , to ja nie będe miał jak ogrzać domu w sposób automatyczny :) GKW-01 tez nie da rady na to co sobie wymysliłem .

Ale faktycznie coś jest nie tak z wyzwalaczami , które , nawet kilkukrotnie potarfią wyzwolić jakąś zmianę. Swego czasu starciłem multum czasu na to zeby rozwiązac problem . Odpusciłem (nie uzywam wyzwalaczy w oparciu o zmiane stanu kanałów). Dobrze ze w cloud juz mam sceny i reakcje . 95% moich scen juz działa w cloud z czego sie cieszę . A ta reszta MUSI pozostać w skrytach ! no musi :) i niech Wam nawet przez myśl nie przejdzie ze moglibyście je w najbliższym czasie wyłączyć. Jeszcze raz dziękuje ze są skrypty ! :)
klew

wsosniak wrote: Fri Dec 01, 2023 5:44 am @fracz @klew - trochę marudzę ze cos nie tak jest ze skryptami (szczególnie wyzwalaczami) ale mam taką nadzieje ze szybko tych skryptów nie wyłączycie , bo dopóki w cloud nie będzie warunków w scenach , to ja nie będe miał jak ogrzać domu w sposób automatyczny :) GKW-01 tez nie da rady na to co sobie wymysliłem .

Ale faktycznie coś jest nie tak z wyzwalaczami , które , nawet kilkukrotnie potarfią wyzwolić jakąś zmianę. Swego czasu starciłem multum czasu na to zeby rozwiązac problem . Odpusciłem (nie uzywam wyzwalaczy w oparciu o zmiane stanu kanałów). Dobrze ze w cloud juz mam sceny i reakcje . 95% moich scen juz działa w cloud z czego sie cieszę . A ta reszta MUSI pozostać w skrytach ! no musi :) i niech Wam nawet przez myśl nie przejdzie ze moglibyście je w najbliższym czasie wyłączyć. Jeszcze raz dziękuje ze są skrypty ! :)
Spokojnie, nikt nic nie wyłączy :). Ja nawet nie wiem gdzie jest wyłącznik skryptów ;P

A tak na serio, to chciałem tylko dać tutaj znać, że są niewielkie szanse na jakieś aktualizacje czy poprawki w skryptach. Jedyna osoba, która ten kod zna i cokolwiek tam robiła to fracz.
Supla: bo GPIO to dopiero początek.
lesny8

klew wrote: Fri Dec 01, 2023 8:40 am ... Ja nawet nie wiem gdzie jest wyłącznik skryptów ;P
...
:lol:
Image
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:

Return to “SUPLA Scripts”