Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

User avatar
Arghatell
Posts: 121
Joined: Thu Jun 11, 2020 10:39 pm

Post

mabakay wrote: Thu Nov 30, 2023 1:16 pm

Za te ciągłe inwektywy pod moim adresem (również na grupach dyskusyjnych), odpowiem Ci tak samo jak Musk odpowiedział dzisiaj reklamodawcom.
Wskażesz chociaż jedną, zamierzoną, moją inwektywę na tym forum ?
mabakay wrote: Thu Nov 30, 2023 1:16 pm Dowodów na to, że każdy warunek zawierający więcej niż jeden kanał może generować wielokrotną reakcję, już wrzucałem kilka. Dlaczego tak się dzieje, także pokazałem i opisałem. Ty się do nich w żaden sposób nie odniosłeś więc albo po prostu ich nie rozumiesz albo brniesz intencjonalnie w swoim wyrachowaniu.
Ależ odnoszę się merytorycznie od samego początku :)...i próbuję Ci wskazać, że wymyślasz koło od nowa i masz "swoją logikę" różną od prawidłowej.

Zacząłem od zwrócenia Tobie uwagi w ilości kanałów w wyzwalaczu, później braku zapisu w polu warunku...

Zacznijmy od początku. Gdzieś sobie wymyśliłeś inne działanie wyzwalacza niż ono jest w rzeczywistości. To prosta logika. Chcesz mieć jedno powiadomienie ale do wyzwalacza wprowadzasz kilka kanałów, pomimo, że rubryka WYRAŹNIE opisuje :

"Scena zostanie wykonana za każdym razem gdy zmiana stanu któregoś z użytych w wyrażeniu kanałów spowoduje zmianę jego wyniku."

Czyli ładujesz strzelbę śrutem i chcesz uzyskać z tego, po zadziałaniu, jeden pocisk. To jest właśnie zbrodnią na logice, której dotąd nie zrozumiałeś. Załaduj zatem JEDNO wyrażenie/warunek i będziesz miał JEDNO działanie.

Właśnie TO Twoje myślenie o innym działaniu wyzwalacza jest od samego początku zawierane w moich merytorycznych odpowiedziach ale dotąd nie zrozumiałeś i nadal brniesz w swoją logikę (nazwałem ją roszczeniową).

Jeszcze raz. "Kanał" wyzwalacza działa poprawnie i to co zgłaszasz jako błąd, nie jest żadnym błędem. Tak ma być i tak ma właśnie reagować/natychmiast. Od logiki wpisującego wyrażenie w wyzwalacz zależy tutaj poprawne działanie. Gdzieś sobie ubzdurałeś po drodze, że są to warunki, które są zależne od siebie, pomimo wcześniejszego opisu kanału, że tak NIE JEST. OK, zgodzę się, że ostatnio wskazałeś iż {{ state(A).temperature > state(B).temperature }} generuje Tobie dwa stany, jeden po drugim. Widocznie:

a) masz tak w rzeczywistości, że w ciągu jednej minuty pojawiają się dwa przeciwsobne stany, co jest możliwe.
b) masz problemy z połączeniem/zasilaniem, co może również wywoływać podwójne zadziałanie.
Błędu w sofcie do obsługi tych dwóch termometrów nie widzę...ale rozwiązanie, żeby otrzymać jedno powiadomienie jest dostępne.

Użyj crona/czasu jako wyzwalacza i z pola wyzwalacza zrezygnuj ale jeśli Ci nie pasuje i nadal się upierasz na wyzwalacz, to napisz drugą scenę dla samego powiadomienia, uruchamianą z 60sekundowym opóźnieniem. Jeśli rzeczywiście u Ciebie pojawiają się w ciągu minuty dwa przeciwsobne stany dla wyrażenia : {{ state(A).temperature > state(B).temperature }} to 60 sekund lub więcej eliminuje tutaj TWÓJ błąd wpisania "niestabilnego/wadliwego" stanu w wyzwalacz. Dlaczego tak piszę? Jeśli ja użyję np. kontaktronu i będę sobie nim "heblował" co sekundę bazując na wyzwalaczu, to dostanę stado powiadomień. Jeśli wpiszę kilka takich kontaktronów w jedno pole wyzwalacza oczekując JEDNEGO powiadomienia, to z miłą chęcią nazwę siebie kretynem :)

Jak dotąd, podziękowałeś mi już kilka razy (chyba 3) za wskazówki, gdzie błądziłeś jak we mgle, w jak dla mnie, prymitywnej logice, jeśli nie tutaj, to na wspomnianych grupach dyskusyjnych.

Wszelakie błędy w wyzwalaczu (a nie sam wyzwalacz) powinny być eliminowane w zarodku a nie pisanie do Githuba i szukanie dziury w całym, zakładając, że to nie Ty jesteś generatorem błędu. Bladego pojęcia nie mam, czy w końcu zrozumiesz istotę działania wyzwalacza czy nie.

Zgodnie z twoim pozdrowieniem od Elona, specjalnie dla Ciebie udam się teraz na Wyspę Węży :)
User avatar
Arghatell
Posts: 121
Joined: Thu Jun 11, 2020 10:39 pm

Post

wsosniak wrote: Fri Dec 01, 2023 5:44 am
Ale faktycznie coś jest nie tak z wyzwalaczami , które , nawet kilkukrotnie potarfią wyzwolić jakąś zmianę. Swego czasu starciłem multum czasu na to zeby rozwiązac problem . Odpusciłem (nie uzywam wyzwalaczy w oparciu o zmiane stanu kanałów). Dobrze ze w cloud juz mam sceny i reakcje . 95% moich scen juz działa w cloud z czego sie cieszę . A ta reszta MUSI pozostać w skrytach ! no musi :) i niech Wam nawet przez myśl nie przejdzie ze moglibyście je w najbliższym czasie wyłączyć. Jeszcze raz dziękuje ze są skrypty ! :)
Też miałem problem z wyzwalaczem...tyczył się kontaktronów, czy innych wskazań...co znalazłem w przypadku chwilowego zaniku komunikacji, restartu, zasilania. W przypadku temperatury, musiałem dopisać *.connected bo brak komunikacji powodował wyzwolenie powiadomienia o temperaturze a w przypadku kontaktronów, musiałem zastosować "odwróconą logikę w Cloud" bo to również było traktowane jako OFF w w/w stanach systemu. Mam kilka wyzwalaczy ale jak "opanowałem poprawne wpisywanie" stabilnych warunków/wyrażeń to problemy się skończyły.

Co tylko podkreślam, to wiele założeń mam zbudowanych o kilka scen (jak domino) i nie ma możliwości pomyłki. Jeśli jedna scena "popycha" inną, to mogę dodatkowo wprowadzać różne warunki po drodze i opóźnienia, łącznie z zapętleniem a końcowym wynikiem jest konkretne powiadomienie.
mabakay
Posts: 38
Joined: Mon Oct 30, 2023 8:52 am

Post

Da się zmienić "rozdzielczość" zapisanych w chmurze danych czy 10 min to sztywna wartość dla https://cloud.supla.org/?

Gdy patrzę w aplikacji lub na stronie, to widzę że odczyty mam "na żywo" - prawdopodobnie tak dokładne jak często urządzenie wysyła wartość. Ale wykresy na https://cloud.supla.org/ jak i na scripts czy też dane historyczne pobrane z cloud są z wartościami co 10 min :(
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Było "naście" razy na Forum. 10 minut to sztywna wartość i nie da się tego zmienić.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
mabakay
Posts: 38
Joined: Mon Oct 30, 2023 8:52 am

Post

Robert Błaszczak wrote: Mon Dec 11, 2023 7:04 pm Było "naście" razy na Forum. 10 minut to sztywna wartość i nie da się tego zmienić.
A da się zmienić częstotliwość z jaką urządzenie nadaje?
User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

mabakay wrote: Mon Dec 11, 2023 11:00 pm
Robert Błaszczak wrote: Mon Dec 11, 2023 7:04 pm Było "naście" razy na Forum. 10 minut to sztywna wartość i nie da się tego zmienić.
A da się zmienić częstotliwość z jaką urządzenie nadaje?
z tego co wiem to da sie i jest w sofcie urządzenia
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
mabakay
Posts: 38
Joined: Mon Oct 30, 2023 8:52 am

Post

YoMan wrote: Mon Dec 11, 2023 11:16 pm z tego co wiem to da sie i jest w sofcie urządzenia
Ostatnio zauważyłem, że na urządzenia z suplą da się "wejść" po IP na stronę. Tam można ten parametr (nadawania) zmienić czy to wymaga konfiguracji/programowania i wgrania nowego firmware?

A tak swoją drogą, aktualizujecie firmware w urządzeniach czy "skoro działa" to po co ruszać? Pytam, bo firmowe sonoffy czy tuya od czasu do czasu wrzuca aktualizacje online i jakieś ficzery się pojawiają ;-)
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

mabakay wrote: Tue Dec 12, 2023 11:56 am
YoMan wrote: Mon Dec 11, 2023 11:16 pm z tego co wiem to da sie i jest w sofcie urządzenia
Ostatnio zauważyłem, że na urządzenia z suplą da się "wejść" po IP na stronę. Tam można ten parametr (nadawania) zmienić czy to wymaga konfiguracji/programowania i wgrania nowego firmware?

A tak swoją drogą, aktualizujecie firmware w urządzeniach czy "skoro działa" to po co ruszać? Pytam, bo firmowe sonoffy czy tuya od czasu do czasu wrzuca aktualizacje online i jakieś ficzery się pojawiają ;-)
Proponuję nie robić offtopa i zadawać pytania w odpowiednich tematach/działach, albo szukać samodzielnie na forum.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Ostatni offtop w tym wątku :)
mabakay wrote: Tue Dec 12, 2023 11:56 am Ostatnio zauważyłem, że na urządzenia z suplą da się "wejść" po IP na stronę. Tam można ten parametr (nadawania) zmienić czy to wymaga konfiguracji/programowania i wgrania nowego firmware?
zmiany w kodzie = nowy firmware
mabakay wrote: Tue Dec 12, 2023 11:56 am A tak swoją drogą, aktualizujecie firmware w urządzeniach czy "skoro działa" to po co ruszać? Pytam, bo firmowe sonoffy czy tuya od czasu do czasu wrzuca aktualizacje online i jakieś ficzery się pojawiają ;-)
ja tylko jak są nowe i POTRZEBNE mi osobiście opcje. Nektóre wiszą jeszcze na GG z numerkiem 2.X
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
keysim86
Posts: 23
Joined: Tue Sep 26, 2023 7:06 pm
Location: Polska

Post

Uruchomiłem lokalna instancję Supla Scripts na docker. uruchomiłem autoryzację zgodni z https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... d-instance

Udało mi się zalogować do lokalnej instancji Supla Script ustawić pierwszą scenę z powiadomieniem pushover - manualne wywołanie sceny działa, powiadomienia przychodzą, natomiast automatycznie zmiana statusu jest wykrywane ale powiadomienia nie przychodzą i w logach też nic niema. Ma ktoś pomysł dlaczego?
keysim.aqi.eco

Return to “SUPLA Scripts”