Wskażesz chociaż jedną, zamierzoną, moją inwektywę na tym forum ?
Ależ odnoszę się merytorycznie od samego początku ...i próbuję Ci wskazać, że wymyślasz koło od nowa i masz "swoją logikę" różną od prawidłowej.mabakay wrote: ↑Thu Nov 30, 2023 1:16 pm Dowodów na to, że każdy warunek zawierający więcej niż jeden kanał może generować wielokrotną reakcję, już wrzucałem kilka. Dlaczego tak się dzieje, także pokazałem i opisałem. Ty się do nich w żaden sposób nie odniosłeś więc albo po prostu ich nie rozumiesz albo brniesz intencjonalnie w swoim wyrachowaniu.
Zacząłem od zwrócenia Tobie uwagi w ilości kanałów w wyzwalaczu, później braku zapisu w polu warunku...
Zacznijmy od początku. Gdzieś sobie wymyśliłeś inne działanie wyzwalacza niż ono jest w rzeczywistości. To prosta logika. Chcesz mieć jedno powiadomienie ale do wyzwalacza wprowadzasz kilka kanałów, pomimo, że rubryka WYRAŹNIE opisuje :
"Scena zostanie wykonana za każdym razem gdy zmiana stanu któregoś z użytych w wyrażeniu kanałów spowoduje zmianę jego wyniku."
Czyli ładujesz strzelbę śrutem i chcesz uzyskać z tego, po zadziałaniu, jeden pocisk. To jest właśnie zbrodnią na logice, której dotąd nie zrozumiałeś. Załaduj zatem JEDNO wyrażenie/warunek i będziesz miał JEDNO działanie.
Właśnie TO Twoje myślenie o innym działaniu wyzwalacza jest od samego początku zawierane w moich merytorycznych odpowiedziach ale dotąd nie zrozumiałeś i nadal brniesz w swoją logikę (nazwałem ją roszczeniową).
Jeszcze raz. "Kanał" wyzwalacza działa poprawnie i to co zgłaszasz jako błąd, nie jest żadnym błędem. Tak ma być i tak ma właśnie reagować/natychmiast. Od logiki wpisującego wyrażenie w wyzwalacz zależy tutaj poprawne działanie. Gdzieś sobie ubzdurałeś po drodze, że są to warunki, które są zależne od siebie, pomimo wcześniejszego opisu kanału, że tak NIE JEST. OK, zgodzę się, że ostatnio wskazałeś iż {{ state(A).temperature > state(B).temperature }} generuje Tobie dwa stany, jeden po drugim. Widocznie:
a) masz tak w rzeczywistości, że w ciągu jednej minuty pojawiają się dwa przeciwsobne stany, co jest możliwe.
b) masz problemy z połączeniem/zasilaniem, co może również wywoływać podwójne zadziałanie.
Błędu w sofcie do obsługi tych dwóch termometrów nie widzę...ale rozwiązanie, żeby otrzymać jedno powiadomienie jest dostępne.
Użyj crona/czasu jako wyzwalacza i z pola wyzwalacza zrezygnuj ale jeśli Ci nie pasuje i nadal się upierasz na wyzwalacz, to napisz drugą scenę dla samego powiadomienia, uruchamianą z 60sekundowym opóźnieniem. Jeśli rzeczywiście u Ciebie pojawiają się w ciągu minuty dwa przeciwsobne stany dla wyrażenia : {{ state(A).temperature > state(B).temperature }} to 60 sekund lub więcej eliminuje tutaj TWÓJ błąd wpisania "niestabilnego/wadliwego" stanu w wyzwalacz. Dlaczego tak piszę? Jeśli ja użyję np. kontaktronu i będę sobie nim "heblował" co sekundę bazując na wyzwalaczu, to dostanę stado powiadomień. Jeśli wpiszę kilka takich kontaktronów w jedno pole wyzwalacza oczekując JEDNEGO powiadomienia, to z miłą chęcią nazwę siebie kretynem
Jak dotąd, podziękowałeś mi już kilka razy (chyba 3) za wskazówki, gdzie błądziłeś jak we mgle, w jak dla mnie, prymitywnej logice, jeśli nie tutaj, to na wspomnianych grupach dyskusyjnych.
Wszelakie błędy w wyzwalaczu (a nie sam wyzwalacz) powinny być eliminowane w zarodku a nie pisanie do Githuba i szukanie dziury w całym, zakładając, że to nie Ty jesteś generatorem błędu. Bladego pojęcia nie mam, czy w końcu zrozumiesz istotę działania wyzwalacza czy nie.
Zgodnie z twoim pozdrowieniem od Elona, specjalnie dla Ciebie udam się teraz na Wyspę Węży