Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Gang

Panowie czy ja dobrze to skumałem? ;) Chciałbym aby brama do garażu się sama zamykała ;)

Wyzwalacz sceny w oparciu o czas
0 22 * * *

Warunek wykonania
{{not state(XXXX1).hi and state(XXXX2).hi and not state(XXXX3).hi}}

Akcje: Kanał otwórz/zamknij i przekaźnik od garażu (BTW szkoda, że nie można ustawić tylko zamknij)

Obecny stan kanałów:
not state(XXXX1).hi << warunek obecnie jest spełniony (to jest czujka która sprawdza czy auto nie stoi w bramie garażowej. Obecnie przejazd jest wolny.
state(XXXX2).hi << warunek obecnie nie jest spełniony (to jest czujka, która sprawdza czy auto stoi w garażu, obecnie go nie ma, ale chciałbym aby scena zadziałała jak auto będzie stać)
{{state(XXXX3).hi}} << warunek obecnie jest spełniony, brama jest zamknięta, a chciałbym aby zadziałała jak będzie otwarta.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
YoMan

co do zasady wygląda poprawnie ....
YoMan

Potrzebuję warunek w którym jeśli zmieni się stan bramy z zamkniętego na otwarty to oświeci się światło na 5 min i zgaśnie mimo że brama dalej będzie otwarta. Prośba o podpowiedź jak to wykonać ?
Pietras81

bartezz987987 wrote: Thu Apr 04, 2024 4:19 pm Potrzebuję warunek w którym jeśli zmieni się stan bramy z zamkniętego na otwarty to oświeci się światło na 5 min i zgaśnie mimo że brama dalej będzie otwarta. Prośba o podpowiedź jak to wykonać ?
A nie łatwiej zrobić bramę na wyłączniku schodowym ustawić na 5 minut a reakcją włączać zapalenie bramy w zależności od stanu krańcówki ??
https://pietras-81.aqi.eco/
Ardi Supla

Jestem prosumentem net-meteringowym. Czy mozna jakoś przy liczniku mew-01 na apce w smartfonie ustawić okres początkowy rozliczeniowy, widzieć aktualną różnicę produkcji i pobrania w żądanym okresie rozliczeniowym i uzyskać wynik końcowy różnicę energii do wykorzystania (lub przekroczenia)? Mile widziana możliwość wpisania nadprodukcji z poprzedniego okresu rozliczeniowego np. z faktury. Na apce w smartfonie jest tylko pozycja koszt w bieżącym miesiącu, która wiele nie daje w ogarnięciu zarządzania energią w danym okresie rozliczeniowym. Licznik zamontowany między licznikiem energetyki a domem.
klew

Ardi Supla wrote: Wed Jul 24, 2024 10:00 am Jestem prosumentem net-meteringowym. Czy mozna jakoś przy liczniku mew-01 na apce w smartfonie ustawić okres początkowy rozliczeniowy, widzieć aktualną różnicę produkcji i pobrania w żądanym okresie rozliczeniowym i uzyskać wynik końcowy różnicę energii do wykorzystania (lub przekroczenia)? Mile widziana możliwość wpisania nadprodukcji z poprzedniego okresu rozliczeniowego np. z faktury. Na apce w smartfonie jest tylko pozycja koszt w bieżącym miesiącu, która wiele nie daje w ogarnięciu zarządzania energią w danym okresie rozliczeniowym. Licznik zamontowany między licznikiem energetyki a domem.
Aktulanie nie można i pewnie większości tych rzeczy nie ma w planach.

Planowane jest wprowadzenie okresów rozliczeniowych do Supli.
Przeliczania "wirtualnych magazynów" itp. raczej nie będzie. Jest za dużo różnych wariantów tych rozliczeń.
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
Robert Błaszczak

klew wrote: Wed Jul 24, 2024 10:31 am Przeliczania "wirtualnych magazynów" itp. raczej nie będzie. Jest za dużo różnych wariantów tych rozliczeń.
I na dodatek co chwilę są zmieniane przez dystrybutorów energii.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Ardi Supla

Myslałem, że to nie bedzie aż tak trudne tym bardziej, że wszystkie dane są na wykresach w pozycji bilans miedzyfazowy wektorowy. Brakuje tylko wyboru filtru czasowego. "od" + ręcznego dodania pozycji startowej.

Dzięki za odpowiedzi.
klew

Ardi Supla wrote: Wed Jul 24, 2024 1:14 pm Myslałem, że to nie bedzie aż tak trudne tym bardziej, że wszystkie dane są na wykresach w pozycji bilans miedzyfazowy wektorowy. Brakuje tylko wyboru filtru czasowego. "od" + ręcznego dodania pozycji startowej.

Dzięki za odpowiedzi.
Dane są, ale sposobów obliczania tego jest kilka. Do tego trzeba uwzględniać daty wprowadzenia energii do sieci, sposób rozliczania. Dodatkowo aktualnie rozliczanie jest po bilansowaniu godzinowym (a nie arytmetycznym czy wektorowym). Net billing ma też swoje inne prawa. Do tego Supla nie jest projektem ograniczonym do Polski, więc dobrze byłoby uwzględnić inne mechanizmy stosowane w innych krajach. Itd
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820

Return to “SUPLA Scripts”