Maksymalne obciążenie ROW-02
-
Elektrykiem nie jesten ale o ile mi wiadomo to rozróżnia się obciążenia indukcyjne np silniki i obciążenia rezystancyjne np żarówki. Faktycznie w specyfikacji technicznej Zamel podaje max moce dla oświetlenia żarowego na poziomie 750W. Kwestia wyjaśnienia u producenta w celu nabrania 100% pewności.
-
Robert Błaszczak wrote: Wed Jul 19, 2023 11:07 am @djalex, faktycznie jest tak jak piszesz. Ale obawiałbym się trochę prądu rozruchowego silnika odkurzacza. Teoretycznie powinno być ok![]()
No to pytanie czy duży prąd rozruchowy (bardzo krótko trwający) może posklejać styki. Do sterowania gniazdami lepiej jednak stosować sterowniki ze stykami o większej obciążalności min 10A no wszelkie Sonoffy lub Shelly z zastrzeżeniem wiarygodności danych technicznych podawanych przez producenta lub ROW-01/16A który wydaje się najbardziej wiarygodnym produktem.
-
Dodam tylko od siebie że u znajomego któremu kiedyś montowałem kilka różnych modułów Supli ,,FACHOWCY'' przyszli remontować łazienkę.
Zdemontowali wszystkie gniazdka jakie byłu i gdy przyszło do podlączenia młotu do skuwania płytek, podłączyli się pod żarówkę. I od tak ROW-02 wytrzymał remont całej łazienki(młot, mieszadła itd)

Zdemontowali wszystkie gniazdka jakie byłu i gdy przyszło do podlączenia młotu do skuwania płytek, podłączyli się pod żarówkę. I od tak ROW-02 wytrzymał remont całej łazienki(młot, mieszadła itd)

Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Robert, jak już przekaźnik jest załączony to wytrzyma większe obciążenie. Problem jest w momencie załączenia stryków przekaźnika ROW przy załączonym obciążeniu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Nie rozbierałem ROWa, ale jeśli dobrze pamiętam spotkanie z Zamel-a, to ktoś z ekipy wspominał, że w ROW-02 są przekaźniki 10A, ale na obudowie obciążenie specjalnie podają mniejsze, jak dla 5A.
Natomiast młodszy brat, mROW-02 ma przekaźniki 5A i to już widziałem
Natomiast młodszy brat, mROW-02 ma przekaźniki 5A i to już widziałem

SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party