Powiadomienie nt. temat jakości powietrza i ciśnienia atmosferycznego

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
andrzejano
Posts: 339
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Post

fracz wrote: Fri Jan 04, 2019 6:58 pm To może tak.

Code: Select all

{% set loadSensors = getUrl('https://api.syngeos.pl/api/public/data/device/94') | jsonDecode.sensors%}
{% for sensor in loadSensors %}
{{sensor.name}}: {{ sensor.data[0].value}}{{sensor.unit}},
{% endfor %}
wojkowice.png
Dla airly wykorzystując dane z https://developer.airly.eu/docs#endpoin ... asurements jak to spreparować na daną lokalizację.Poradź proszę
User avatar
fracz
Posts: 2257
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Kraków

Post

Załóż sobie tam konto - dostaniesz apikey.

Na mapach google znajdź swoje domostwo i kliknij prawym i wybierz "Co tu jest?". Na dole dostaniesz współrzędne domostwa.

Następnie podmień współrzędne i apikey w tym requeście - powinieneś dostać info o najbliższym czujniku:

Code: Select all

https://airapi.airly.eu/v2/measurements/nearest?lat=50.135600&lng=19.534315&maxDistanceKM=-1&apikey=XXX
No i potem już jedziesz z powiadomieniem ;-)
airlyv1.jpg

Albo, żeby już w ogóle sobie wypasione zrobić to trochę się pobawić i...

airlyv2.jpg

Code: Select all

{% set measurements = getUrl('https://airapi.airly.eu/v2/measurements/nearest?lat=50.133400&lng=19.534615&maxDistanceKM=-1&apikey=XXX') | jsonDecode.current%}
{% set values = {} %}
{% for measurement in measurements.values %}
{% set values = values|merge({(measurement.name): measurement.value}) %}
{% endfor %}

Dane z godziny {{ measurements.fromDateTime | date('H:i') }} 
Zanieczyszczenie PM 2.5: {{ values.PM25|number_format }}µg/m³
Zanieczyszczenie PM 10: {{ values.PM10|number_format }}µg/m³
Temperatura: {{ values.TEMPERATURE |number_format(1) }}°C
Wilgotność: {{ values.HUMIDITY|number_format }}%
Ciśnienie: {{ values.PRESSURE|number_format(0, '', '') }}HPa
Jeszcze można sobie wyciągnąć np. measurements.indexes[0].description. Tam airly udostępnia jakieś śmieszne komentarze typu "Ciesz się czystym powietrzem" albo "Bywało lepiej...".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
andrzejano
Posts: 339
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Post

@fracz jak to wpisać do odczytu właściwych komentarzy? /v2/meta/indexes
jak to wyciągnąć i dorzucić measurements.indexes[0].description. i advice.... kombinuję i nic mi nie wychodzi.
User avatar
fracz
Posts: 2257
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Kraków

Post

Dorzuc to po prostu pod tym co już masz. Te informacje już są w pierwszej odpowiedzi.

Code: Select all

{{measurements.indexes[0].advice}}
andrzejano
Posts: 339
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Post

Dziękuje , a ja się nakombinowałem :D
User avatar
wojtas567
Posts: 2216
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Post

Jakby teraz takie dane udało się wyświetlić w aplikacji to by było rewelacja, nie trzeba by kombinować z własnymi czujnikami.
Pozdrawiam
Wojtek
andrzejano
Posts: 339
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Post

fracz wrote: Sat Jan 05, 2019 11:24 am Dorzuc to po prostu pod tym co już masz. Te informacje już są w pierwszej odpowiedzi.

Code: Select all

{{measurements.indexes[0].advice}}
jednak gdy dodam wyświetla mi "The air doesn't encourage walking today."chciałbym po polsku i bez kodu koloru
User avatar
fracz
Posts: 2257
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Kraków

Post

Potrzebny wirtualny kanał. Ale generalnie to robicie teraz powiadomienia w SUPLA Scripts które z SUPLA nie mają nic wspólnego ;)

Żeby było bez tych krzaków - daj po tym |raw. A wczoraj na pewno miałem po polsku hmm. Nie ma tam gdzies w dokumentacji jak podać chciany język w adresie URL?

Edit:
Jest. Chcą header.

https://developer.airly.eu/docs#general.language

Dodam wieczorem możliwość przesłania headerow w getUrl.
andrzejano
Posts: 339
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Post

Ok. :D
wsosniak
Posts: 731
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Post

wojtas567 wrote: Sat Jan 05, 2019 12:37 pm Jakby teraz takie dane udało się wyświetlić w aplikacji to by było rewelacja, nie trzeba by kombinować z własnymi czujnikami.
dokładnie :)

Return to “Pomysły i koncepcje”