Stacja pogodowa

User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

Tu macie bina z BME 280 (T,H,P), MaX44009 (LUX - jest na kanale termometru - mierzy do 188000 lux) - piny D1 i D2, Wiatr pin D7, Deszcz pin D6. Soft posiada GUI,
NIE ma możliwości (jeszcze) wprowadzenia w.n.p.m oraz średnicy anemometru i poj. deszczomierza .
testujcie.
LOGIN: admin
HASŁO: password
GUI_T_H_P_LuxMAX_RAIN_WIND_OK.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
User avatar
dawidd
Posts: 616
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Post

super, dzięki.
A czy soft wystartuje bez czujnika światła?
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

dawidd wrote: Sat Apr 17, 2021 10:32 am super, dzięki.
A czy soft wystartuje bez czujnika światła?
Tak. Bez bme chyba też jak pamiętam.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
white88
Posts: 22
Joined: Thu Jun 11, 2020 4:20 pm

Post

Witam,
na jaki adres I2C jest skompilowana wersja kolegi QLQ dla BH1750?
Wersja która ponoć działa bez BME podłączonego.
O ile dobrze patrzę mój ma do wyboru 0x23 lub 0x5C?
CO nie zmienia faktu ze w każdej kombinacji mam odpowiedź nieprawidłową a w sumie to niezmienna czyli brak komunikacji z czujnikiem.
Dzięki za odpowiedź.
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

white88 wrote: Sun May 02, 2021 9:16 pm Witam,
na jaki adres I2C jest skompilowana wersja kolegi QLQ dla BH1750?
Wersja która ponoć działa bez BME podłączonego.
O ile dobrze patrzę mój ma do wyboru 0x23 lub 0x5C?
CO nie zmienia faktu ze w każdej kombinacji mam odpowiedź nieprawidłową a w sumie to niezmienna czyli brak komunikacji z czujnikiem.
Dzięki za odpowiedź.
Domyślny. Nawet jak nie podłączysz bme to bh powinno działać. Ale aby nie było jutro/dziś po 12 sprawdzę tak dla świętego spokoju bo prawdę mówiąc nie odpalałem nigdy bh bez bme. Może jest coś na rzeczy.
Trafna uwaga @white88.

Chyba, że wgrywasz to co jest na 25str tego posta... jest to na czujnik max a nie bh
..
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
white88
Posts: 22
Joined: Thu Jun 11, 2020 4:20 pm

Post

Wgrywałem na 100% do BH1750 ale już działa. Jeden kabelek z pinami niby wchodził ale miał taki luz w środku że nie łączył prawidłowo. Na wszelki wypadek wolałem się upewnić co do adresu ale jest git.
Pomiar jest. Pytanie mam teraz tylko takie jak interpretujecie wyniki? Bo trochę to dziwne np. 2,2Km natężenie światła :)
Ja rozumiem braku dostępności funkcji w supla cloud także spoko ale rozumiem że 30cm to 30lx? 3m to 300lx oraz 3km to 3000lx czy jeszcze inna skala?
Dzięki i pozdrawiam
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

white88 wrote: Mon May 03, 2021 9:55 am Wgrywałem na 100% do BH1750 ale już działa. Jeden kabelek z pinami niby wchodził ale miał taki luz w środku że nie łączył prawidłowo. Na wszelki wypadek wolałem się upewnić co do adresu ale jest git.
Pomiar jest. Pytanie mam teraz tylko takie jak interpretujecie wyniki? Bo trochę to dziwne np. 2,2Km natężenie światła :)
Ja rozumiem braku dostępności funkcji w supla cloud także spoko ale rozumiem że 30cm to 30lx? 3m to 300lx oraz 3km to 3000lx czy jeszcze inna skala?
Dzięki i pozdrawiam
Za godzinkę jak wrócę wrzucę soft gdzie bh jest na kanale termometru. Pokazuje wtedy bardziej normalnie
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
white88
Posts: 22
Joined: Thu Jun 11, 2020 4:20 pm

Post

Było by super. Dzięki wielkie.
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

white88 wrote: Mon May 03, 2021 10:26 am Było by super. Dzięki wielkie.
Proszę:
GUI_T_H_P_Lux_RAIN_WIND_OK.ino.d1_mini.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
white88
Posts: 22
Joined: Thu Jun 11, 2020 4:20 pm

Post

Kurczę wrzucam tak samo jak poprzednią wersje i jakieś krzaczki się pojawiają w textboxach ponadto po zapisie ustawień wyskakuje komunikat zapisano ale krzaczki wracają w to samo miejsce a moduł cały czas rozsyła SSID : SUPLA RAW.
Wrzucam coprawda na nodemcu v3 a nie na wemosa d1 ale poprzednie wersje (strona8) działały na tym.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Projekty użytkowników”