Stacja pogodowa

User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

Faktycznie coś się rozjechało ale obecnie wyjechałem i nie mam dostępu do kompilatora
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
white88
Posts: 22
Joined: Thu Jun 11, 2020 4:20 pm

Post

Spoko nie pali się. Jak by była możliwość przy okazji kiedyś to z chęcią wrzucę jeszcze raz.
Na spokojnie.
Dzięki wielkie. ;)
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

white88 wrote: Mon May 03, 2021 2:20 pm Spoko nie pali się. Jak by była możliwość przy okazji kiedyś to z chęcią wrzucę jeszcze raz.
Na spokojnie.
Dzięki wielkie. ;)

OK sprawdziłem. NIe wiem o co kaman ale jak wgrywam bezpośrednio z Arduino (nie ważne czy esp8266 , czy wemos ) to wchodzi w tryb AP i nie ma krzaków, zapisuje.
Natomiast jak wybiorę kompilację "eksport skompilowanego programu " do *.bin i wgram przez FlashDLTool (3.8.5) to są krzaki w linijkach do uzupełnienia i nie zapisuje konmfigu :roll: :shock: O co tu chodzi

######################

EDIT: problem jest w Flash DL TOOL (3.8.5) - po pobraniu tej najnowszej wer : https://www.espressif.com/sites/default ... v3.8.7.zip wgrało się i odpaliło bez problemu

Plik bin :
GUI_T_H_P_Lux_RAIN_WIND_OK.ino.generic.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
krycha88
Posts: 5231
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

po prostu źle adresujecie pamięć i stąd takie krzaki.

użyjcie programu który sam sobie ją wybierze:
https://github.com/marcelstoer/nodemcu- ... r/releases
https://gui-generic-builder.supla.io/
white88
Posts: 22
Joined: Thu Jun 11, 2020 4:20 pm

Post

Pomogło chodzi aż miło. O wiele lepszy odczyt . Dzięki QLQ za kompilacje dzięki krycha88 za flashera.
pozdrawiam
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

white88 wrote: Mon May 03, 2021 6:21 pm Pomogło chodzi aż miło. O wiele lepszy odczyt . Dzięki QLQ za kompilacje dzięki krycha88 za flashera.
pozdrawiam
Pamiętaj, że wykres będzie tylko do ok900. W Cloud też podobnie. Przy większych wart od 1000 Cloud pokazuje -275.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
white88
Posts: 22
Joined: Thu Jun 11, 2020 4:20 pm

Post

Zdążyłem to zauważyć bo napisałem warunek we fraczu do oświetlenia lx>2000 celem zamknięcia rolet. Po chwili zorientowałem się że to nie może działać skoro supla czyta -273*. Podałem wartość testową z "czapy" musze sprawdzić w czasie słonecznego dnia czy zmieszczę się w wartości do1000lx na moje potrzeby.
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

white88 wrote: Mon May 03, 2021 7:05 pm Zdążyłem to zauważyć bo napisałem warunek we fraczu do oświetlenia lx>2000 celem zamknięcia rolet. Po chwili zorientowałem się że to nie może działać skoro supla czyta -273*. Podałem wartość testową z "czapy" musze sprawdzić w czasie słonecznego dnia czy zmieszczę się w wartości do1000lx na moje potrzeby.
Wątpię bo o 5.40 rano jest już 960 lux jak właśnie zerknąłem na wykres.
CHYBA, ZE W KODZIE /100 wartości i zamiast 500lx będzie 5lx.
Czekamy na kanał ogólnego przeznaczenia w 2.4 Cloud. Tam będzie to do zrealizowania.
Screenshot_20210503-211031_SUPLA .jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
white88
Posts: 22
Joined: Thu Jun 11, 2020 4:20 pm

Post

No to faktycznie może być problem. Trudno, narazie testuje rozwiązanie. Poczekam na upgrade cloud'a najwyżej. Opcja jest jeszcze taka że jeżeli zdecyduje wykorzystać to tylko jako triger do zamykania rolety to wrócę do wyświetlania wartości jako dystans. Tam to ograniczenie nie występowało tylko nie wiem czy fracz ogarnia pomiar z czujnika odległości jako kanał wyzwalający cokolwiek.
W każdym razie dzięki za pomoc.
inbiz
Posts: 2
Joined: Sun Jul 11, 2021 5:56 pm

Post

Witam
Czy któryś z szanownych Kolegów ma coś takiego jak możliwość sterowanie rolet ze wspominanej wyżej stacji pogodowej.
Mam sterowniki w puszkach i chciałbym jeszcze sterować to dodatkowo ze stacji pogodowej . Czy jest taka możliwość ?

Return to “Projekty użytkowników”