Stacja pogodowa

User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

Obudowa radiacyjna w dobrej cenie:
https://allegro.pl/oferta/obudowa-zigb ... 51788134

25 zl szt plus wysylka. Znalezione, nie moje i nie mam żadnych z tego profitów.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
wonski
Posts: 7
Joined: Fri Oct 29, 2021 3:02 pm

Post

witam. może poratujecie. powiedzmy ze mam wiatromierz który daje mi 40hz przy danej prędkości wiatru. jeżeli wiatr się zwiększy i da mi sygnał powiedzmy 50hz to ma mi załączyć przekaźnik który steruje hamulcem w wiatraku co by go nie rozwaliło. celowo nie podaje prędkości tylko częstotliwość impulsów, bo na tym mi zależny. z góry dziękuje. najlepiej gdyby było na sonoffa th16.
iM@rek
Posts: 247
Joined: Thu Feb 09, 2023 1:25 pm

Post

Witam,

wgrałem do Wemosa D1 mini binarkę z archiwum:
GUI_T_H_P_Lux_RAIN_WIND_OK.ino.generic.rar

Odpala się, LED miga szybko, rozgłasza sieć SUPLA RAF, wchodzi po 192.168.4.1 na stronę konfiguracji.

Wpisuję:

Ustawienia Wifi:
Nazwa sieci: Moja-siec
Hasło: [hasło]
Nazwa hosta: (nie wpisuję, bo nie jest wymagana)

Ustawienia administratora:
Login: admin
Hasło: password

Ustawienia Supla: (ze strony Supli po zalogowaniu, z żółtej sekcji Supla-dev)
Adres serwera: svr30.supla.org
Identyfikator lokalizacji: [10xx]
Hasło: [cztery znaki hasła]

Zatwierdzam, Dane zapisane, Reboot - i dioda miga powoli, ale się nie łączy z siecią.
Próbowałem kilka razy, czyściłem Wemosa i od nowa wgrywałem bin - jest ciągle tak samo.
Mam włączoną aktywację urządzeń.

Po reboocie nie mogę wejść w ponowną konfigurację:
próbowałem D3 do GND na 5 s,
próbowałem D3 do GND x10 - nie działa wejście w konfigurację.

Proszę o pomoc: co mam tam wpisywać i jak wejść w konfigurację?
crazymario
Posts: 8
Joined: Mon Sep 26, 2022 6:23 pm

Post

QLQ wrote: Sat Apr 17, 2021 9:44 am Tu macie bina z BME 280 (T,H,P), MaX44009 (LUX - jest na kanale termometru - mierzy do 188000 lux) - piny D1 i D2, Wiatr pin D7, Deszcz pin D6. Soft posiada GUI,
NIE ma możliwości (jeszcze) wprowadzenia w.n.p.m oraz średnicy anemometru i poj. deszczomierza .
testujcie.
LOGIN: admin
HASŁO: password
GUI_T_H_P_LuxMAX_RAIN_WIND_OK.rar
Są już nowsze wydania składowych tego bina?
Można wpisać wysokość n.m.p oraz wpisywać średnicę anenometru lub wprowadzać korekty prędkości wiatru ?
Czy jest jakakolwiek możliwość aby samodzielnie "edytować" same ustawienia dotyczące kontaktronu i miernika wiatru ?
Jeżeli nie - to jakie dokładnie moduły wybierać w gui generic, żeby uzyskać to samo ?
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

crazymario wrote: Sat Apr 06, 2024 8:44 am
QLQ wrote: Sat Apr 17, 2021 9:44 am Tu macie bina z BME 280 (T,H,P), MaX44009 (LUX - jest na kanale termometru - mierzy do 188000 lux) - piny D1 i D2, Wiatr pin D7, Deszcz pin D6. Soft posiada GUI,
NIE ma możliwości (jeszcze) wprowadzenia w.n.p.m oraz średnicy anemometru i poj. deszczomierza .
testujcie.
LOGIN: admin
HASŁO: password
GUI_T_H_P_LuxMAX_RAIN_WIND_OK.rar
Są już nowsze wydania składowych tego bina?
Można wpisać wysokość n.m.p oraz wpisywać średnicę anenometru lub wprowadzać korekty prędkości wiatru ?
Czy jest jakakolwiek możliwość aby samodzielnie "edytować" same ustawienia dotyczące kontaktronu i miernika wiatru ?
Jeżeli nie - to jakie dokładnie moduły wybierać w gui generic, żeby uzyskać to samo ?
Bez wiatru i deszczu masz w GG czujnik MAX oraz BME. Możesz sobie wygenerować. Max jest tam już na kanale OGOLNEGO PRZEZNACZENIA czyli tak jak powinno to być.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
crazymario
Posts: 8
Joined: Mon Sep 26, 2022 6:23 pm

Post

Najbardziej mi zależy właśnie na wietrze :]
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

crazymario wrote: Sat Apr 06, 2024 9:07 am Najbardziej mi zależy właśnie na wietrze :]
Poszukaj stacji pogody shimano73
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
crazymario
Posts: 8
Joined: Mon Sep 26, 2022 6:23 pm

Post

QLQ wrote: Sat Apr 06, 2024 9:08 am
crazymario wrote: Sat Apr 06, 2024 9:07 am Najbardziej mi zależy właśnie na wietrze :]
Poszukaj stacji pogody shimano73
Dzięks.

Return to “Projekty użytkowników”