Aktualizacja modułów ZAMEL

rav.b
Posts: 342
Joined: Mon Nov 26, 2018 9:09 am
Location: Niepołomice/Lipnica Mała

Post

Zrobiłem:
1. Ponowne uruchomienie komórki - Nie pomogło.
2. Wyłączyłem urządzenie a następnie włączenie w CLOUD -ie (odczekałem też 30min) - Nie pomogło.
5x ROW-02, 4x SRW-02, 2x LIW-01, 2x DIW-01, 2x THW-01, 2x SLW-01, 1x mSRW-01, 1x mROW-02, 1x ROW-02m, 1x ROW-01/16A, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x OSW-01, 1x RNW-01, 3x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
User avatar
pzygmunt
Posts: 18629
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Wyślij na priv-a Twój email. Sprawdzę czy się flagi poustawiały.
User avatar
elhenio
Posts: 198
Joined: Tue Jan 02, 2018 1:30 pm

Post

U mnie te co uaktualniłem działają.
Fajnie to wygląda.

Mam pytanie.
Czas pracy i czas połączenia oznacza od ostatniego zdarzenie? Jak pojawia się mi codziennie jak by od nowa to oznacza, że moduł mi się rozłącza?
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
rav.b
Posts: 342
Joined: Mon Nov 26, 2018 9:09 am
Location: Niepołomice/Lipnica Mała

Post

Teraz jest OK (pojawiło się nawet na SRW)
5x ROW-02, 4x SRW-02, 2x LIW-01, 2x DIW-01, 2x THW-01, 2x SLW-01, 1x mSRW-01, 1x mROW-02, 1x ROW-02m, 1x ROW-01/16A, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x OSW-01, 1x RNW-01, 3x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
User avatar
pzygmunt
Posts: 18629
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

elhenio wrote: Thu Sep 03, 2020 11:21 am U mnie te co uaktualniłem działają.
Fajnie to wygląda.

Mam pytanie.
Czas pracy i czas połączenia oznacza od ostatniego zdarzenie? Jak pojawia się mi codziennie jak by od nowa to oznacza, że moduł mi się rozłącza?
Czas pracy to jest uptime czyli czas od bootowania.
Czas połączenia to czas od momentu nawiązania połączenia z serwerem.
Restart połączenia mogą być powodowany chociażby tym, że coś po drodze został zrestartowany np. jakiś router, serwer, switch, itp itd.. Jest to normalne i nie ma co się tym przejmować jeśli połączenie utrzymuje się na tyle długo, że dotychczas nie zauważałeś, że się restartuje.

Restart urządzenia może być celowo wymuszany i trwa milisekundy. Np. przy dłuższym braku wifi może tak się dziać lub przy braku sieci dłużej niż zadany czas (zwykle 60 sek.). Może być też spowodowany jakimś craschem lub chwilowym zanikiem zasilania. Tak jak wyżej..... Jeśli wcześniej tego nie zauważałeś to jest OK. Dopiero jak pojawiają się problemy z modułem to należy traktować te dane jak diagnostyczne (np. regularny restart co kilka minut). W diagnostyce może też się przydać adres IP oraz siła sygnału.
User avatar
Lucas
Posts: 838
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Post

pzygmunt wrote: Thu Sep 03, 2020 8:23 am
klew wrote: Thu Sep 03, 2020 8:10 am
Patryk wrote: Thu Sep 03, 2020 8:07 am

Ciekawe.
Zaktualizowałem ROW-1 i ROW-2 do 2.7.24, ale u mnie NIE pojawiły się informacje o jakości wifi, czasie pracy itd ...
Serwer svr20.
Trzeba usunąć urządzenie z clouda i zarejetrować jeszcze raz.
W przypadku Zamel-a nie trzeba usuwać urządzeń i ich ponownie dodawać. Do 30 min po aktualizacji ikonka (i) sama powinna się pojawić.
Dobrze, że nie trzeba usuwać urządzeń z clouda, bo potem rozjeżdżają się rutyny np. w Alexie i trzeba ustawiać wszystko na nowo...
User avatar
elhenio
Posts: 198
Joined: Tue Jan 02, 2018 1:30 pm

Post

@pzygmunt

Dzięki za info.
Wszytko działa w jak najlepszym porządku.
Jak dala mnie siła sygnału i IP/mac jest super.
Działa poprawnie, więc te czasy mogą się restartować. W normalnym użytkowaniu nic mi nie wnoszą.... choć lukam co jakiś czas, co się dziej :)
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
Shymon
Posts: 17
Joined: Tue Nov 30, 2021 12:15 am

Post

Dzien dobry

Mam problem z aktualizacja modulow SRW-01. Posiadam 10 takich sterownikow rolet i niestety dwa z nich sa oporne na probe aktualizacji. Posiadaja wgrany firmware 2.7.2 i nie chca wgrac jak pozostale osiem sztuk firmware w wersji 2.8.38. Moduly daje sie ustawic za pomoca przyciskow wejsciowych w tryb bezposredniego wifi, pozniej ustawiam opcje aktualizacji firmware, naciskam klawisz wejsciowy, dioda mruga jednak inaczej niz w tych co sie zaktualizowaly i nic...
Czy moze ktos zna rozwiazanie tego problemu?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18629
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Wyślij na priva adres email konta to sprawdzę logi.
Raven
Posts: 13
Joined: Sun Feb 03, 2019 6:33 am

Post

Witan
Odgrzeje watek.
Czy przewidywany jest update dla MEW-01?
Zainstalowalem dwa takie liczniki. Obydwa blednie mierza kat miedzy pradem i napieciem - stad wariackie wartosci mocy pozornej.
Nie jest mozliwe, zebym mial te katy wieksze niz kilka stopni na kazdej fazie, wiec zakladam, ze jest to blad w oprogramowaniu urzadzenia.
Pozdrawiam

Return to “Gotowy sprzęt”