Aktualizacja modułów ZAMEL

User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4117
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Załóż np. taki licznik (ma nawet MID) https://orno.pl/produkt/1084/3-fazowy-l ... in-th-35mm i zobacz jakie pokazuje przesunięcia fazowe.

I nie obrażaj się, bo nie ma na co. Wskażesz, że MEW mierzy źle - to Zamel będzie musiał to poprawić.
Last edited by Robert Błaszczak on Thu Apr 21, 2022 9:40 am, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
pzygmunt
Posts: 18616
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

@Raven oprogramowanie MEW-01 jest dostosowane do wymagań Zamel. Jeśli uważasz, że MEW-01 mierzy niepoprawnie to jedyną drogą na zmianę tego stanu rzeczy jest kontakt z producentem i złożenie reklamacji popartej twardymi danymi. Każde urządzenie jest kalibrowane przez Zamel przed wejściem na rynek przy użyciu profesjonalnych urządzeń, które potrafią wygenerować dowolne parametry sieci w tym zadany kąt fazowy. Mając tylko taki sprzęt można stwierdzić poprawność pomiaru.
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1854
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Jak zostało wcześniej napisane każdy MONITOR ENERGII ELEKTRYCZNEJ MEW-01 jest kalibrowany i sprawdzany pod kątem błędnych pomiarów. W większości sytuacji, kiedy urządzenie nie pokazywało poprawnego pomiaru było błędne podłączenie po stronie klienta.
Oczywiście, jeżeli dostaniemy dowody świadczące o błędnych pomiarach Monitora, wtedy zrobimy wszystko, by te błędy wyeliminować.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Raven
Posts: 13
Joined: Sun Feb 03, 2019 6:33 am

Post

Robert Błaszczak wrote: Thu Apr 21, 2022 8:39 am Załóż np. taki licznik (ma nawet MID) https://orno.pl/produkt/1084/3-fazowy-l ... in-th-35mm i zobacz jakie pokazuje przesunięcia fazowe.

I nie obrażaj się, bo nie ma na co. Wskażesz, że MEW mierzy źle - to Zamel będzie musiał to poprawić.
Hmmm...
1) Nie obrazam sie. Jestem zdolowany poziomem wlasnie zakonczonej rozmowy.
2) Wydalem niemalego pieniazka na urzadzenie Zamela. Nie widze sensu w wydawaniu kolejnej porcji pieniazkow na kommpletnie mi zbedne urzadzenie Orno. Soreczki... Znam kilka ciekawszych sposobow na przepuszczenie kilku "papierkow".
3) Prawde mowiac zeby porozmawiac z Zamelem, jako prosty klient i zjadacz chipsow, musialbym im tego MEW-01 wrzucic na laboratorium na probe typu. A naprawde szkoda mi na to czasu i pieniedzy. Za krotki jestem po prostu na takie zabawy. Zwlaszcza, ze chyba jako jedyny widze istniejacy problem. Skoro Zamel uwaza, ze urzadzenie mierzy poprawnie - mnie to od niedawna "lotto". Mam mozliwosc pomiarow z innych zrodel. Tylko wkurzajace jest, gsy Supla pokazuje wiatr kosmiczny. Ale nie moze pokazac nic innego, skoro zrodlo dostarcza takich danych.
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1854
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Raven wrote: Thu Apr 21, 2022 10:06 am
Robert Błaszczak wrote: Thu Apr 21, 2022 8:39 am Załóż np. taki licznik (ma nawet MID) https://orno.pl/produkt/1084/3-fazowy-l ... in-th-35mm i zobacz jakie pokazuje przesunięcia fazowe.

I nie obrażaj się, bo nie ma na co. Wskażesz, że MEW mierzy źle - to Zamel będzie musiał to poprawić.
Hmmm...
1) Nie obrazam sie. Jestem zdolowany poziomem wlasnie zakonczonej rozmowy.
2) Wydalem niemalego pieniazka na urzadzenie Zamela. Nie widze sensu w wydawaniu kolejnej porcji pieniazkow na kommpletnie mi zbedne urzadzenie Orno. Soreczki... Znam kilka ciekawszych sposobow na przepuszczenie kilku "papierkow".
3) Prawde mowiac zeby porozmawiac z Zamelem, jako prosty klient i zjadacz chipsow, musialbym im tego MEW-01 wrzucic na laboratorium na probe typu. A naprawde szkoda mi na to czasu i pieniedzy. Za krotki jestem po prostu na takie zabawy. Zwlaszcza, ze chyba jako jedyny widze istniejacy problem. Skoro Zamel uwaza, ze urzadzenie mierzy poprawnie - mnie to od niedawna "lotto". Mam mozliwosc pomiarow z innych zrodel. Tylko wkurzajace jest, gsy Supla pokazuje wiatr kosmiczny. Ale nie moze pokazac nic innego, skoro zrodlo dostarcza takich danych.
Nie do końca rozumiem wypowiedź "Za krotki jestem po prostu na takie zabawy". Jeżeli u Ciebie istnieje problem z urządzeniem to podpierając to jakimkolwiek dowodem prześlij urządzenie do Nas celem diagnozy problemu. Zadowolenie klienta jest dla Nas najważniejsze.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Raven
Posts: 13
Joined: Sun Feb 03, 2019 6:33 am

Post

Pytanie jest proste: co nazywamy dowodem?

Jesli wspolczynnik mocy na poziomie 0.2 (przypomne - urzadzenie pracuje na sieci sztywnej a ja nie mam tu kontenera startujacych jednoczesnie i pod pelnym obciazeniem silnikow indukcyjnych) nie stanowi dla Panstwa sygnalu, ze cos tu jest nie do konca w porzadku, to ja naprawde nie mam konkretniejszych argumentow.

Zwroce tylko uwage, ze nie jest to tylko moj problem. Kilku innych urzytkownikow MEW-01 pokazalo swoje wartosci wspolczynnika mocy i one rowniez byly dalekie od wiarygodnych.

Argument, ze urzadzenie zostalo zainstalowne poprawnie nie jest argumentem.

Poczarkowo myslalem, ze cewki przekladnikow pradowych sa zbyt blisko siebie i sie sprzegaja magnetycznie. Zmiana ich umiejscowienia (przeniesienie na szafe glowna, gdzie mam wiecej miejsca miedzy przewodami fazowymi) nie wplynela jednak na wynik pomiarow.

Takowoz... Wydaje mi sie, ze argumenty juz podalem. Moim zdaniem detaliczny odbiorca energii nie jest w stanie wymusic na sieci wspolczynnikow mocy odbiegajacych znaczaco od wartosci bliskich jednosci przez dluzszy czas. A sama siec zasilajaca z cala pewnoscia nie oferuje zasilania o takich parametrach. Tam dazy sie do jednosci w celu ograniczenia strat mocy.
Prawda?

Ten argument zdaje sie nie miec wagi. Argument, ze falownik pracujacy na sieci widzi wspolczynnik mocy bliski jednosci, siec powinna miec wspolczynnik mocy blilski jednosci a MEW-01 miedzy falownikiem a siecia uparcie twierdzi, ze PF = 0.2. Albo chwile potem 0.8... A moze 0.17 dla odmiany... Na tej samej sieci. U tego samego odbiorcy, ktory w danej chwili pobiera z 3 faz sumarycznie ponizej 300W...
Czy to naprawde nie dzwoni zadnym dzwoneczkiem, ze cos jednak moze byc nie w porzadku z pomiarem?

Wiem... Powtarzam sie...

Moze bazujac na wskazaniach MEW-01 powinienem odrazu zglosic skarge do Tauronu w sprawie zasilania nie spelniajacego wymogow Rozporządzeniem Ministra Gospodarki z dnia 4 maja 2007 r. w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego (Dz.U. 2007 nr 93 poz.623 z późn.zm.)? :) Zarcik taki drobny...

No to jakich jeszcze argumentow oczekuje Zamel, skoro zmierzone wartosci katow nie budza zastrzezen?

A moze zapytam inaczej: co wskazuje parametr "phase angle" podawany dla kazdej fazy przez MEW-01? Kat miedzy napieciami na fazach? Kat miedzy napieciem i pradem? Tak tylko pytam, bo u siebie widze -159.9, -163.2 i 178.2 stopnia. I naprawde nie mam pojecia do ktorego wektora to-to przylozyc.
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Podłączyłem sobie na biurku miernik Lumel ND10 oraz MEW-01 (niestety ten egzemplarz nie jest skalibrowany, więc pomiary mogą mieć spore odchyły).

Jako obciążenie podłączyłem lutownicę. Podczas nagrzewania PF wynosił około 0,98-0,99 (zarówno na Lumelu jak i na MEW) - czyli to czego bym się spodziewał, bo nagrzewanie grota lutownicy to obicążenie rezystancyjne. Gdy lutownica się nagrzała, to pobór prądu spadł do około 200 mA, a power factor oscylował między 0,4 a 0,6. Załączam kilka zdjęć z Lumela robionych w ciągu kilku-kilkunastu sekund i podobnie zrzuty ekranu z MEW-ki.

Wynika to z tego, że power factor (czy też kąt fazowy) zależy od charakterystyki odbiornika. On zależy wprost od mocy czynnej i biernej.

Twój błąd polega na niepoprawnym założeniu, że "sieć daje pf=1" i że potrzeba niewiadomo jakich mocy, aby pomiar dawał pf mocno odbiegający od 1. Tymczasem, pf opisuje charakterystykę odbiornika i jak dasz przekładniki w różne miejsca i na różne obwody, to zobaczysz zupełnie inne wartości. Przy falowniku powinieneś mieć ~1, przy żelazku, czy nagrzewającej się lutownicy też powinno być ~1, ale zasilacze, oświetlenie LED, lodówka, kuchenka indukcyjna itd. będą miały zupełnie inną charakterystykę pobieranej mocy czynnej i biernej, a przez to i inny kąt fazowy (to jest przesunięcie fazowe między składową napięcia i prądu na jednej fazie).
IMG20220421142132.jpg
IMG20220421142134.jpg
IMG20220421142135.jpg
IMG20220421142137.jpg
Screenshot_2022-04-21-14-21-49-74_d8ba4f58e1c0ed84c208282017e6adc7.jpg
Screenshot_2022-04-21-14-21-57-80_d8ba4f58e1c0ed84c208282017e6adc7.jpg
Screenshot_2022-04-21-14-21-53-07_d8ba4f58e1c0ed84c208282017e6adc7.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Patryk
Posts: 2714
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

Koledzy.
Chyba wiem w czym jest problem.
Wszyscy macie rację
(@Raven oraz pozostali).
W/g mnie to interpretacja wskazań.
Posłużę się mRow-02 ( dwa osobne układy pomiarowe na jednej fazie ).
Jeżeli dwa przekaźniki ( obwody ) są wyłączone, to na obu układach współczynnik wynosi 1.
Jeżeli załacze tylko jeden przekaźnik to zmienia się współczynnik mocy i kąt fazowy dla tego obwodu.
Na drugim obwodzie ( przekaźniku ), który pozostał wyłączony, współczynnik mocy wynosi dalej 1 i kąt fazowy 0.
A więc, te parametry które prezentuje MEW-01, to nie są parametry sieci ( która jest "sztywna" i bardzo mocna - liczona w MW ) tylko parametry urządzenia (urządzeń) podpiętych do sieci.
Czyli np: podłączając zasilacz 100W, który w/g MEW-ki ma współczynnik 0.5 , dla sieci, która jest liczona w MW, to ona tego ani nie "odczuje", ale jeżeli by do tej sieci podłączyć parę tysięcy takich zasilaczy no to już ...
kwiato168
Posts: 69
Joined: Wed Jan 27, 2021 8:37 am

Post

Mam ten moduł w firmie i mogę powiedzieć że jest bardzo dokładny jak porównuję jego wyniki z kompensatorem mocy biernej to błąd mieści się w 2%

Ale mam jeszcze pytanie czy da się z tego licznika wyciągnąć w jakiś sposób historię napięcia sieciowego ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18616
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Możesz spiąć MEW-a z zewnętrzną bazą lub Home Assistantem przez MQTT. Wtedy możesz zapisywać wszystkie pomiary nawet co kilka sekund. Podejrzewam, że potrzebujesz taką historię aby wyłapać zbyt wysokie lub zbyt niskie napięcie. Jeśli tak to w kolejnej wersji cloud-a będziesz mógł włączyć rejestrowanie takich odchyłek. Będzie osobna historia gdzie będziesz mógł zobaczyć ile razy w przedziałach 10-cio minutowych napięcie przekroczyło dany próg lub spadło poniżej danego progu i jaka była maksymalna/minimalna wartość.

Return to “Gotowy sprzęt”