Automatyczna instalacja supla (server,cloud,dev)

Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

czw sty 26, 2017 8:12 pm

slawek pisze:
czw sty 26, 2017 5:20 pm
Recaptcha też działa?
Właśnie skonfigurowałem i działa, tylko nadal problem przy próbie resetowania hasła, wiadomości nie przychodzą...
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw sty 26, 2017 9:11 pm

Seba5120 pisze:
czw sty 26, 2017 7:40 pm
slawek pisze:
czw sty 26, 2017 7:13 pm
Np. wygląda to tak
Doinstalowałeś to do oryginalnego obrazu supli?
Doinstalowałem jeszcze parę rzeczy... to mocna maszyna jest :D
A resetowanie hasła też mi nie działa - myślałem, że może winne recaptcha...wystarczą same klucze czy jeszcze coś trzeba konfigurować?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

czw sty 26, 2017 9:13 pm

Doinstalowałem jeszcze parę rzeczy... to mocna maszyna jest :D
A resetowanie hasła też mi nie działa - myślałem, że może winne recaptcha...wystarczą same klucze czy jeszcze coś trzeba konfigurować?
Zmiana w Registration.php
i wgranie dwóch kluczy :-)
Zybi
Posty: 1448
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw lut 02, 2017 9:45 pm

Na kolejnym urządzeniu zainstalowałem serwer Supli - ORANGE PI LITE.
Tym razem jednak z większymi problemami niż przy Orange PI Zero.
Musiałem doinstalować:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install python-setuptools
oraz wbrew zaleceniom autora wszystko musiałem zrobić z root-a, bo inaczej nic nie szło.
Ponadto, pomimo że dostałem maila po założeniu konta z linkiem do aktywacji, to samą aktywację musiałem zrobić w bazie.
Dalej jest także problem z pobraniem danych zapisu z czujników, tak jak przy Orange Pi Zero.
Supla-server musiałem przekompilować ponownie z uwzględnieniem poprawek Przemka (wcześniej w wątku), bo inaczej smartfon z zewnątrz sieci nie logował się do serwera, natomiast komputer z zewnątrz sieci bez problemów.

Z dobrych wiadomości, to zainstalowałem także supla-device i uaktywniłem 12 kanałów (ale bez DS18B20 i DHT)
Załączniki
OPL.jpg
OPL.jpg (109.21 KiB) Przejrzano 2450 razy
Zybi
Posty: 1448
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pt lut 03, 2017 1:14 pm

Podpowiedzcie, czy brak możliwości aktywacji konta z linku w mailu mógł wynikać z różnicy czasów systemowych pomiędzy serwerem a kompem (1 godz.)?
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

pt lut 03, 2017 5:03 pm

Witam Panowie ;)
Dawno mnie nie było, a to dlatego, że konfigurowałem sprzęt ^_^
Mam problem z portem 2016 do aplikacji.
Wszędzie mam tak samo odblokowany i przekierowany a jednak jak sprawdzam jest zamknięty, może być coś na Raspberry pewnie.
Tylko gdzie mogę tego szukać?
Przez www na nowym porcie 1111 normalnie łączę się.
Niestety aplikacja w telefonie NIE.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7984
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lut 03, 2017 5:33 pm

Telnet na port 2016 z lokalnej sieci. Zobacz czy jest dostępny
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

pt lut 03, 2017 5:48 pm

Właśnie nie jest dostępny :/
"Nie można nawiązać połączenia z hostem na porcie 2016"

Jeśli mam własny serwer to moduły podpinać pod serwer
przez IP sieci lokalnej
czy przez ip zewnętrzne?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7984
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lut 03, 2017 6:16 pm

A na raspberry telnet 127.0.0.1 2016 ?

Raspberry na lokalnym IP. Na routerze forwartujesz porty i w smartfonie wskazujesz publiczny IP
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

pt lut 03, 2017 6:22 pm

pzygmunt pisze:
pt lut 03, 2017 6:16 pm
A na raspberry telnet 127.0.0.1 2016 ?
Również brak połączenia na porcie 2016
ODPOWIEDZ