Sonoff B1 SUPLA

QLQ

pilcu wrote: Thu Dec 16, 2021 7:50 am
and111 wrote: Thu Dec 16, 2021 7:42 am
pilcu wrote: Thu Dec 16, 2021 6:40 am Wgrałem GUI-Generic do Sonoff B1, ktoś wie jakie GPIO ustawić dla poszczególnych kolorów?
Nie mogę znaleźć żadnej pinologi w necie.
Próbowałeś wg tego (wersja dla R2)?
https://templates.blakadder.com/sonoff_B1.html
Widzę teraz, że ta żarówka nie steruje za pomocą GPIO kolorami tylko używa dwóch osobnych chipów PWM.
Także sprawa się komplikuje.

Generalnie do tej pory działała mi ta żarówka na sofcie z 1 strony.
Problem polega na tym, że ten soft jest ubogi i nie ma wifi managera.
Chciałem zmienić ssid i hasło, co się wiąże z wgrywaniem kodu, lecz to było oparte na jakiejś starej bibliotece i nie chce się kompilować.
GuiGeneric można zarządzać poprzez www. Twoja żarówka ma dwa kanały najprawdopodobniej- jeden ciepły, drugi zimny. Czyli dwa GPIO nimi sterują. Wystarczy pokombinować a nie płakać na forum .
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
pilcu

QLQ wrote: Fri Dec 17, 2021 7:07 pm
and111 wrote: Thu Dec 16, 2021 7:42 am

Próbowałeś wg tego (wersja dla R2)?
https://templates.blakadder.com/sonoff_B1.html
Widzę teraz, że ta żarówka nie steruje za pomocą GPIO kolorami tylko używa dwóch osobnych chipów PWM.

Chciałem zmienić ssid i hasło, co się wiąże z wgrywaniem kodu, lecz to było oparte na jakiejś starej bibliotece i nie chce się kompilować.
GuiGeneric można zarządzać poprzez www. Twoja żarówka ma dwa kanały najprawdopodobniej- jeden ciepły, drugi zimny. Czyli dwa GPIO nimi sterują. Wystarczy pokombinować a nie płakać na forum .
Używam GUI-Generic w innych modułach i wiem jak działa soft. Nie płaczę na forum, tylko poprosiłem o pomoc/poradę.
Żarówka może i działa na zasadzie sterowania dwoma kanałami, ale nie ciepłe/zimne lecz, ściemniacz/rgb.
Nie jestem programistą dlatego pociągnąłem dalej wątek, a w GUI-Generic już próbowałem różnych ustawień GPIO tylko bez skutku.
Podczas konfiguracji w GUI-Generic mamy do ustawienia 4 GPIO a żarówka używa tylko 2.
Kolega jak nie chce pomóc, to chociaż niech się nie mądruje.
QLQ

pilcu wrote: Mon Dec 20, 2021 5:18 am

Używam GUI-Generic w innych modułach i wiem jak działa soft. Nie płaczę na forum, tylko poprosiłem o pomoc/poradę.
Żarówka może i działa na zasadzie sterowania dwoma kanałami, ale nie ciepłe/zimne lecz, ściemniacz/rgb.
Nie jestem programistą dlatego pociągnąłem dalej wątek, a w GUI-Generic już próbowałem różnych ustawień GPIO tylko bez skutku.
Podczas konfiguracji w GUI-Generic mamy do ustawienia 4 GPIO a żarówka używa tylko 2.
Faktycznie kolego miałem spitolony dzień ale nie miałem się tu zamiaru wymądrzać ani nikogo obrażać a jeżeli tak się stało to potrafię powiedzieć PRZEPRASZAM.
A w ramach rehabilitacji podsyłam starą bibliotekę na której się kod kompiluje. wer. płytek Arduino dla niej 2.5.0
Kod z 1-szej str tematu.
Proszę:
SuplaDeviceRGBCCT.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
pilcu

QLQ wrote: Sat Dec 25, 2021 4:46 pm
pilcu wrote: Mon Dec 20, 2021 5:18 am

Faktycznie kolego miałem spitolony dzień ale nie miałem się tu zamiaru wymądrzać ani nikogo obrażać a jeżeli tak się stało to potrafię powiedzieć PRZEPRASZAM.
A w ramach rehabilitacji podsyłam starą bibliotekę na której się kod kompiluje. wer. płytek Arduino dla niej 2.5.0
Kod z 1-szej str tematu.
Proszę: SuplaDeviceRGBCCT.rar
Nic się nie stało, najważniejsze że wszystko się wyjaśniło :)
Dzięki za bibliotekę, będę próbował kompilować.

Jednak coś nie idzie, podmieniłem bibliotekę i wersję płytek. Błąd jak w załączniku:
blad.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pietras81

QLQ wrote: Sat Mar 20, 2021 1:07 pm Cd. Żarówka RGBW HYKKER jak na stronie poprzedniej. Flashowanie i konfiguracja GPIO - po wpisaniu np 192.168.4.1/other dla RGBW,RGB,Dimmer pojawia się strona :
20210320_132950.jpg20210320_132526.jpg
Hej. Mam pytanko czy też tak masz ze jak dasz jasność na full to po pewnym czasie zarowka nie wiem czy się przegrzewa czy co się dzieje ale wywala ja z sieci. Nie jest dostępna w supli. Jak wyłączę ostygnie działa. Jak dam jasność na połowę działa tak jak powinna. Z góry dzieki za info.
https://pietras-81.aqi.eco/
Adamo28

Jeżeli 3.3V jest robione z stabilizatora typu AS1117-33 lub podobnego to przegrzewanie się żarówki (jej elektroniki) albo samego stabilizatora powoduje odcięcie 3.3V dla esp i urządzenie się wyłącza.
robertklepacki94

Cześć
Poleci ktoś jakąś żarówkę GU10 RGBW lub RGB CCT, dostępną na polskich portalach która posiada na pokładzie ESP. Potrzebuje do podświetlenia drzewek na ogrodzie :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Yepestis

robertklepacki94 wrote: Thu Feb 10, 2022 5:29 pm Cześć
Poleci ktoś jakąś żarówkę GU10 RGBW lub RGB CCT, dostępną na polskich portalach która posiada na pokładzie ESP. Potrzebuje do podświetlenia drzewek na ogrodzie :D
A co to ma wspólnego z tematem wątku?
robertklepacki94

Yepestis wrote: Thu Feb 10, 2022 6:19 pm
robertklepacki94 wrote: Thu Feb 10, 2022 5:29 pm Cześć
A co to ma wspólnego z tematem wątku?
Przewinęły się tu dwie lub 3 inne żarówki więc zapytałem. Może właśnie ktoś z kolegów posiada takową wiedze.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “Nowości”