ZAMEL MEW-01
-
Poprawiłem FAQ. Mam nadzieję, że teraz jest czytelniej.
-
Cześć wszystkim, mam pytanie.
Mam połączony MEW-01 pod zasilanie 3f, podłączone jest tam oświetlenie LED oraz różnej mocy silniki trójfazowe (od 1 do 4kw).
MEW-01 pokazuje mi wartości w "Energia bierna zwrócona" (jest to niska wartość, ok 0,7kvarh) - ja jednak żadnej fotowoltaiki nie mam
Czy jest to błąd pomiarów, czy możliwe, że źle podłączone MEW?
Mam połączony MEW-01 pod zasilanie 3f, podłączone jest tam oświetlenie LED oraz różnej mocy silniki trójfazowe (od 1 do 4kw).
MEW-01 pokazuje mi wartości w "Energia bierna zwrócona" (jest to niska wartość, ok 0,7kvarh) - ja jednak żadnej fotowoltaiki nie mam

-
Energia bierna zwrócona nie ma nic wspólnego z produkcją energii przez fotowoltaikę.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
-
Energia bierna ma to do siebie, że często leci w drugą stronę.
Także to normalny objaw.
Także to normalny objaw.
-
miroph wrote: Wed Nov 03, 2021 7:54 am Energia bierna zwrócona nie ma nic wspólnego z produkcją energii przez fotowoltaikę.
Dziękuję, jednak statystyki na fazie 3 wyglądają jakoś dziwnie. Załączam screeny.klew wrote: Wed Nov 03, 2021 8:34 am Energia bierna ma to do siebie, że często leci w drugą stronę.
Także to normalny objaw.
Wieczorem potestuje jak Mew pokazuję statystyki przy włączonym tylko urządzeniu 3f.
Podłączenie opasek mam przez rozłącznikiem izolacyjnym (czyli zaraz za licznikiem) oraz V1=L1 V2=L2 i V3=L3 więc podłączenie jest ok
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Nie bardzo rozumiem co tu jest dziwnego. To czy urządzenie pobiera czy oddaje moc bierną, zależy od danego urządzenia.
Możesz sobie sprawdzić to w następujący sposób: odłącz wszystkie urządzenia (włącznie z zasilaczami itp), aby mieć na każdej fazie 0 mocy czynnej i biernej. Następnie weź sobie jakiekolwiek urządzenie jednofazowe i podłączaj je po kolei do każdej z faz i obserwuj jak się zachowuje. Pomiary powinny być zbliżone na każdej fazie. Następnie weź sobie inne urządzenie i też sprawdź je na każdej z faz z osobna.
Możesz sobie sprawdzić to w następujący sposób: odłącz wszystkie urządzenia (włącznie z zasilaczami itp), aby mieć na każdej fazie 0 mocy czynnej i biernej. Następnie weź sobie jakiekolwiek urządzenie jednofazowe i podłączaj je po kolei do każdej z faz i obserwuj jak się zachowuje. Pomiary powinny być zbliżone na każdej fazie. Następnie weź sobie inne urządzenie i też sprawdź je na każdej z faz z osobna.
-
Też szukam nieprawidłowości w tym co posłałeś, ale nie widzę nic niepokojącego.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
ul. Zielona 27
-
Witam,
zakupiłem mew-01 i chce go podłączyć ale mam trochę problem ze zrozumieniem swojej rozdzielnicy
Może ktoś będzie w stanie pomóc?
Gdzie podłączyć przekładniki wiem - przed głównym wyłącznikiem.
mam za to problem z podłączeniem V1 V2 i V3. Za wyłącznikiem głównym mam różnicówkę a właściwie 2 (??).
Faza 2 wchodzi do pierwszej różnicówki i do 2 różnicówki.
Dodatkowo z pierwszej różnicówki wychodzą 2x N.
Poniżej fotka żeby można było to zobaczyć
zakupiłem mew-01 i chce go podłączyć ale mam trochę problem ze zrozumieniem swojej rozdzielnicy

Może ktoś będzie w stanie pomóc?
Gdzie podłączyć przekładniki wiem - przed głównym wyłącznikiem.
mam za to problem z podłączeniem V1 V2 i V3. Za wyłącznikiem głównym mam różnicówkę a właściwie 2 (??).
Faza 2 wchodzi do pierwszej różnicówki i do 2 różnicówki.
Dodatkowo z pierwszej różnicówki wychodzą 2x N.
Poniżej fotka żeby można było to zobaczyć

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
MEW-01 najlepiej będzie podłączyć za tą trójfazową różnicówką "R".rachffus wrote: Thu Nov 18, 2021 7:55 am zakupiłem mew-01 i chce go podłączyć ale mam trochę problem ze zrozumieniem swojej rozdzielnicy![]()
N do MEW do jednej z tych listw "N" na górze (trzeba sprawdź która z nich jest podłączona do "R" i tam daj MEW).
V1, V2, V3 daj do odpowiednich faz za bezpiecznikami obok różnicówki "R". Prawdopodobnie te trzy bezpieczniki zaraz obok różnicówki będą ok. Tylko pomyślałbym nad jakimś małym blokiem rozdzielczym, aby nie upychać kilku przewodów do jednego zacisku bezpiecznika. Ogólnie najlepiej aby do zacisków wchodził tylko jeden przewód. Dwa i więcej to proszenie się o problemy. W drodze wyjątku czasem daje się dwa przewody pod warunkiem, że są to "druty" o takiej samej średnicy.
Prace zleć osobie z odpowiednimi uprawnieniami. Z prądem nie ma żartów.
-
Dzięki za odp.klew wrote: Thu Nov 18, 2021 8:25 am...rachffus wrote: Thu Nov 18, 2021 7:55 am zakupiłem mew-01 i chce go podłączyć ale mam trochę problem ze zrozumieniem swojej rozdzielnicy![]()
V1, V2, V3 daj do odpowiednich faz za bezpiecznikami obok różnicówki "R". Prawdopodobnie te trzy bezpieczniki zaraz obok różnicówki będą ok.
....
Te bezpieczniki obok są już pod konkretne obwody np. GN. Pokój, GN. Salon, TT.