SRW-03 problem.

User avatar
pzygmunt
Posts: 18598
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Dodałem zgłoszenie. Zweryfikujemy.

https://github.com/SUPLA/supla-espressif-esp/issues/36
AdamT
Posts: 116
Joined: Sun Jan 06, 2019 9:42 am
Location: Kraków

Post

Lucas wrote: Fri Aug 09, 2019 9:58 am Ja mogę jedynie powiedzieć na sucho, bo nie mam jak podłączyć fizycznie SRW-03 pod rolety, że przy ustawieniu z aplikacji wszystkich trzech rolet np. na 50% to jedna zawsze zatrzyma się trochę inaczej, np. 52 albo 57%. Albo jak dam grupowe zamknięcie lub otwarcie (jeżeli rolety są w różnych pozycjach) to jedna zawsze zachowuje się inaczej - przynajmniej na początku. Potem jak wszystkie są otwarte lub zamknięte, to chodzą już dobrze.

Ale tak jak mówię, to tylko testy samego sterownika na biurku. Może aplikacja tak pokazuje tylko a fizycznie wszystko będzie ok.
To co zauważyłem jest zbliżone do Twoich spostrzeżeń.
Dodatkowo jeżeli dokonywałem zmian w lokalizacjach i opisy na serwerze to zawsze jedna roleta z każdego sterownika gubiła swoje ustawienie. Wszystkie rolety są zamknięte a te pojedyncze pokazują w telefonie i na stronie serwera całkowicie otwarte bez opisy % zamknięcia. Uruchomienie rolety i ponownie zamknięcie pokazuje zamknięcie rolety i prawidłowy opis % zamknięcia 100%
Sterowniki są zamontowane 40 km od Krakowa, nie mam do nich bezpośredniego dostępu.
User avatar
Lucas
Posts: 835
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Post

Adamie, czy możesz podzielić się jakimś zdjęciem z realizacji? Umiejscowieniem sterowników, podłączeniem, itp.?
Takie zboczenie zawodowe, że lubię zobaczyć jak coś wygląda i działa finalnie :D
AdamT
Posts: 116
Joined: Sun Jan 06, 2019 9:42 am
Location: Kraków

Post

Jak będę na budowie.
Ogólnie instalacja wykonana po wykończeniu. Kabel z rolet 4 x 0,75 wypuszczony na strychu./rolety w oknach dachowych/
Blacha do krokwi i puszka IP65 do łączenia. Przewody na uchwytach BAKS - metalowe rozpinane. Przewody na uchwytach zabezpieczone trytytką. Sterowniki SRW-03 w dwóch puszkach o wymiarach około 30/25 cm. W jednej puszce dwa sterowniki.
Sterowniki rozsunięte w puszkach maksymalnie i obrócone o 180 stopni żeby najdalej odsunąć antenki.
Rolety podłączone do istniejącego zasilania azartu.
Sprawdziłem dzisiaj wieczór i ponownie trzy rolety straciły kontrolę, po jednym kanale na każdym sterowniku.
Po podniesieniu rolety o 3% stop i opuszczeniu kanał odzyskuje i pokazuje poprawny stan rolety.
User avatar
Lucas
Posts: 835
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Post

AdamT wrote: Mon Sep 02, 2019 6:53 pm Jak będę na budowie.
Ogólnie instalacja wykonana po wykończeniu. Kabel z rolet 4 x 0,75 wypuszczony na strychu./rolety w oknach dachowych/
Blacha do krokwi i puszka IP65 do łączenia. Przewody na uchwytach BAKS - metalowe rozpinane. Przewody na uchwytach zabezpieczone trytytką. Sterowniki SRW-03 w dwóch puszkach o wymiarach około 30/25 cm. W jednej puszce dwa sterowniki.
Sterowniki rozsunięte w puszkach maksymalnie i obrócone o 180 stopni żeby najdalej odsunąć antenki.
Rolety podłączone do istniejącego zasilania azartu.
Sprawdziłem dzisiaj wieczór i ponownie trzy rolety straciły kontrolę, po jednym kanale na każdym sterowniku.
Po podniesieniu rolety o 3% stop i opuszczeniu kanał odzyskuje i pokazuje poprawny stan rolety.
Dzięki. Testowo też zawsze był problem z jednym kanałem. Tylko już nie pamiętam, czy kanał był losowy czy zawsze ten sam. Musiałbym podłączyć swój sterownik i się pobawić.
User avatar
Lucas
Posts: 835
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Post

Dzisiaj testowałem SRW-03 i sterowanie grupą trzech rolet za pomocą linku bezpośredniego. Niestety w dalszym ciągu występuje problem, że po wykonaniu operacji zamknij lub otwórz na grupie rolet nie odświeża się stan w aplikacji/cloudzie co najmniej jednej rolety podłączonej pod SRW-03 - zwykle jest to kanał trzeciej rolety (losowo zamiast niego czasem kanał 1 lub 2). Przykładowo roleta się zamknie, a w aplikacji widać, że dalej jest otwarta. Dopiero otwarcie tej rolety choćby o kilka procent powoduje odświeżenie stanu.
fubu228
Posts: 5
Joined: Sat Jan 11, 2020 1:11 pm

Post

Witam, planuje umieścić cztery sztuki SRW-03 w rozdzielni do rolet. Sterowanie w domu bez przycisków- 10 rolet. Pytanie czy one nie będą się jakoś wzajemnie zakłócać?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18598
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Nie powinny
User avatar
Lucas
Posts: 835
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Post

Zakłócać się nie powinny. Pamiętam, że kolega Adam, co zresztą pisze w tym temacie obracał moduły o 180 stopni względem siebie (choć nawet zamontowanie wszystkich tak samo nie powinno mieć żadnego wpływu).
Ja natomiast zauważam cały czas, że bardzo często, praktycznie zawsze stan jednej rolety jest pokazywany niezgodnie z rzeczywistością, zwłaszcza przy sterowaniu grupowym lub wg harmonogramu wszystkimi roletami. Rolety są zamknięte (lub otwarte) a aplikacja/cloud pokazuje inaczej. Zwykle różnice rzędu kilku-kilkunastu %.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18598
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Spróbuj zaktualizować do 2.8.0

Return to “ZAMEL SRW-03”