Witam
Udało mi się rozwiązać problem. Nie wiem jak to możliwe ale jak podłączyłem moduły w innej lokalizacji (u znajomego) wszystkie moduły po kolei zadziałały prawidłowo - bez problemu wchodziły w tryb konfiguracji i można się było połączyć z nimi przez telefon. Skonfigurowałem je ręcznie przez stronę internetową, przywiozłem do domu i wszystko działa.
Natomiast dalej nie wiem jak to możliwe, że u mnie podłączeniu do prądu (nawet bezpośrednio do gniazda przez kabel) każdy moduł wariował i lampki świeciły nieregularnie. Tak jak pisałem wcześniej próbowałem wyłączać swoją sieć Wifi i to też nie pomagało. Dodam, że w domu mieszkam 9 lat i mam dużo urządzeń na WiFi. Ostatnio w ten sam sposób jak moduły Zamel konfigurowałem moduły Wifi do sterowania klimatyzacją i nie było żadnego problemu.
Może ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
problem z wejściem w tryb konfiguracji
-
Powiedz, czy ty posiadasz jakieś duże ilości zasilaczy impulsowych do oświetlenia LED?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
-
Jeżeli dobrze rozumiem co to jest zasilacz impulsowy to mam tylko 1 zasilacz tego typu w kuchni do lampek podszafkowych.
Nie wiem czy to ma wpływ - posiadam instalacje fotowoltaiczną w domu.
Nie wiem czy to ma wpływ - posiadam instalacje fotowoltaiczną w domu.
-
Zdarza się że klienci montują zasilacze bez żadnych certyfikatów i one powodują bardzo duże zakłócenia. I to może być powodem.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
ul. Zielona 27
-
Dorzucę więcej informacji aby jeszcze bardziej zagmatwać problem.
Po ogarnięciu modułów Zamela flashowałem S26 oraz H801 softami, które kiedyś już testowałem i działały bez problemu na takich samych modułach (jeden z nich to multiboard dla s26, drugi to ).
Jako że kiedyś wszystkie moje moduły wchodziły w tryb konfiguracji bez problemu - faktycznie jakieś zakłócenia (i takie miałem też wcześniejsze przypuszczenia) powodują, że esp zachowuje się dziwnie.
Z powyższego wynika, że problem nie leży strikte po stronie Zamela a może być po stronie kodu źródłowego (o ile jest współdzielony ale pewnie tak..?) bądź samego ESP.
W mojej sytuacji w ostatnim czasie doszło kilka zasilaczy impulsowych (większość to certyfikowane MW). Ale mam też nowe dwa zasilacze, które raczej nie były projektowane wg. EMC
Ponadto moja lista urządzeń Supli mocno się rozrasta (mam już ich grubo ponad 30) i tutaj też widzę potencjalny problem.
Z mojej strony jak będę miał chwilę to porobię testy aby wpierw zdiagnozować, co może zakłócać a potem - co może być bardzo trudne znaleźć jakie to zakłócenie.
Na chwilę obecną jestem skłonny stwierdzić, że nie będą to zakłócenia niesione z sieci (ale mogę to przetestować w lepszy sposób niż dotychczas aby mieć 100% pewność).
Jeżeli Przemek i/bądź Zamel bazując na powyższym mogą mnie naprowadzić, czy problem będzie tylko w hardware czy może to być też software (pamiętajmy, że po zapisaniu ustawień przynajmniej jeden moduł w moim przypadku wprowadzał się później w stan konfiguracji bez problemu) to będzie to na pewno przydatna wiedza
Osobiście na chwilę obecną (a są to bardzo wstępne przypuszczenia) obstawiam, że dużo urządzeń wifi wpływa na dziwną pracę modułów.
Po ogarnięciu modułów Zamela flashowałem S26 oraz H801 softami, które kiedyś już testowałem i działały bez problemu na takich samych modułach (jeden z nich to multiboard dla s26, drugi to ).
Jako że kiedyś wszystkie moje moduły wchodziły w tryb konfiguracji bez problemu - faktycznie jakieś zakłócenia (i takie miałem też wcześniejsze przypuszczenia) powodują, że esp zachowuje się dziwnie.
Z powyższego wynika, że problem nie leży strikte po stronie Zamela a może być po stronie kodu źródłowego (o ile jest współdzielony ale pewnie tak..?) bądź samego ESP.
W mojej sytuacji w ostatnim czasie doszło kilka zasilaczy impulsowych (większość to certyfikowane MW). Ale mam też nowe dwa zasilacze, które raczej nie były projektowane wg. EMC

Z mojej strony jak będę miał chwilę to porobię testy aby wpierw zdiagnozować, co może zakłócać a potem - co może być bardzo trudne znaleźć jakie to zakłócenie.
Na chwilę obecną jestem skłonny stwierdzić, że nie będą to zakłócenia niesione z sieci (ale mogę to przetestować w lepszy sposób niż dotychczas aby mieć 100% pewność).
Jeżeli Przemek i/bądź Zamel bazując na powyższym mogą mnie naprowadzić, czy problem będzie tylko w hardware czy może to być też software (pamiętajmy, że po zapisaniu ustawień przynajmniej jeden moduł w moim przypadku wprowadzał się później w stan konfiguracji bez problemu) to będzie to na pewno przydatna wiedza

Osobiście na chwilę obecną (a są to bardzo wstępne przypuszczenia) obstawiam, że dużo urządzeń wifi wpływa na dziwną pracę modułów.
-
Mam identyczny problem z konfiguracją. Dioda miga, gaśnie, miga, gaśnie, świeci ciągle, gaśnie... Nie da się dodać urządzeń. Kupiłem 4 x SRW-01 z myślą, że będzie szybko i prosto skonfigurować, a tu taka niemiła niespodzianka...
Dwa rozpakowałem, oba urządzenia zachowują się tak samo. Dwóch kolejnych jeszcze nie otwierałem...

-
Dioda ma migać.forest_44 wrote: Wed Apr 15, 2020 2:47 pm Mam identyczny problem z konfiguracją. Dioda miga, gaśnie, miga, gaśnie, świeci ciągle, gaśnie... Nie da się dodać urządzeń. Kupiłem 4 x SRW-01 z myślą, że będzie szybko i prosto skonfigurować, a tu taka niemiła niespodzianka...Dwa rozpakowałem, oba urządzenia zachowują się tak samo. Dwóch kolejnych jeszcze nie otwierałem...
Czy aby na pewno Twój problem jest jednoznaczny z opisanym poniżej.
Czy moduł podłączony do zasilania nie emituje sieci WiFi, której nazwa rozpoczyna się od "ZAMEL-SRW" ?
Bardzo wielu użytkowników sugeruje się komunikatem kreatora dodawania, który informuje, że konfiguracja zakończyła się pomyślnie, a
urządzenia nie widać w aplikacji. Komunikat oznacza, że poprawnie przekazano do urządzenia podane dane. Jeśli podano błędne hasło do sieci wifi lub jej błędną nazwę to moduł się nie połączy. Napisz coś więcej.
-
Tak, emituje, ale nie da się połączyć z siecią zarówno przez telefon jak i przez laptopa.pzygmunt wrote: Wed Apr 15, 2020 4:41 pm Czy moduł podłączony do zasilania nie emituje sieci WiFi, której nazwa rozpoczyna się od "ZAMEL-SRW" ?
Nagranie mojego przypadku: https://youtu.be/oYkiQvgA-Qkpzygmunt wrote: Wed Apr 15, 2020 4:41 pm Czy aby na pewno Twój problem jest jednoznaczny z opisanym poniżej.
-
Wszystkie 4 się tak zachowują?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
ul. Zielona 27
-
Kiedy pisałem wpis tylko 2 miałem rozpakowane. Rozpakowałem teraz kolejne dwa. Jeden z nich to samo, ostatni w ogóle nie działa...

Podsumowując:
3 - nie da się skonfigurować
1 - nie działa