problem z wejściem w tryb konfiguracji

Sterownik rolet
User avatar
radoslawo
Posts: 17
Joined: Mon Apr 18, 2022 6:38 pm

Post

To ja tez dołożę swoje. Mam kilka modułów oryginalnych, kilka sonoffów przerobionych i swoje własne DIY na gołych ESP. Nigdy problemów nie miałem. Teraz miała być szybka piłka i moduł do bramy. Fajnie bo mam wyjście 24V w module bramy wiec wystarczyło tylko wrzucić moduł i połączyć z chmurą. Najpierw na sucho pod zasilacz warsztatowy. Odpalam zasilanie kilka razy mrugało i zgasło potem znowu i to samo. Nie zwróciłem nawet na to uwagi i próbowałem wcisnąć 5s Config. Nic nie dało. Za którymś razem pojawiła się na chwile sieć ale i tak nie mogłem sie do niej podłączyć. Potem trafiłem na ten wątek. Wyłączyłem całą sieć w domu, zmieniłem chyba z 5 zasilaczy. Próbowałem na różnych urządzeniach i zawsze to samo. Czasami na chwile sieć sie pojawia ale na tyle krótko ze nic nie zdążę zrobić. Dioda za mruga potem zgadnie czasami sie zapali ciągłym światłem i tak w pętli.
Mam krótki urlop dlatego nie będę nigdzie wysyłał, otworzyłem obudowę i wrzucę sobie firmware z buildera.
Tylko szkoda bo zależało mi na wygodzie dlatego wydałem kase:( Nie oznacza ze przestane lubić Suple:)
Elektronika, programowanie, cnc, astrofotografia i cała masa wszystkiego na co brak czasu.
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

radoslawo wrote: Sun Jul 09, 2023 3:57 pm Mam krótki urlop dlatego nie będę nigdzie wysyłał, otworzyłem obudowę i wrzucę sobie firmware z buildera.
Tylko szkoda bo zależało mi na wygodzie dlatego wydałem kase:( Nie oznacza ze przestane lubić Suple:)
Do SBW Zamela? Nie sądzę, żeby ci się ot tak udało...
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
radoslawo
Posts: 17
Joined: Mon Apr 18, 2022 6:38 pm

Post

Dlaczego? W razie co to wywalę ESP i wrzucę inny. Szkoda mi płytki z fajną obudową. Teraz to już w sumie za późno bo otworzyłem i przylutowałem przewody:)
Elektronika, programowanie, cnc, astrofotografia i cała masa wszystkiego na co brak czasu.
User avatar
lesny8
Posts: 2851
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

Rozumiem otwierać obudowę w kostkach mini, w których się to da bezinwazyjnie zrobić, ale te w rozmiarze normalnym, które są zgrzane, wcale nie tak łatwo otworzyć, a już na pewno tak ładnie nie wyglądają po otwarciu jak przed ;)
Jak bym wyciągnął z pudełka urządzenie, które nie działa zgodnie z opisem, to bym je odesłał bez podania przyczyny i kupił drugie, a nie rozbierał i lutował przewody :P tym bardziej, że zależało Ci na wygodzie.

P.S.
Nie zrozum mnie źle, ale zwyczajnie nie rozumiem Twojego podejscia. Piszesz, że trafiłeś na temat i masz podobny problem, nie zadałeś, żadnego pytania, tylko stwierdziłeś, że wygrasz sobie soft z buildera, bo coś w tym nie działa. Jak to czytałem to się zdziwiłem tak samo jak @Goral64, czy aby na pewno piszesz o SBW? Soft softem, ale tam coś sprzętowo może nie domagać i nie koniecznie będzie to ESP.
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
User avatar
radoslawo
Posts: 17
Joined: Mon Apr 18, 2022 6:38 pm

Post

Hej.
Masz może racje ale trochę z ciekawości trochę z uzależnienia od „grzebania” otworzyłem. Udało się otworzyć bez uszkadzania puszki. Musiałem wylutowac jeden przekaźnik aby mieć łatwiejszy dostęp do pinów RX/TX. Już tez udało sie przygotować przewody do nich. Dam znać czy mi coś wyjdzie:)
Jak uda mi sie wgrać soft z buildera i nadal będzie nie ok to spróbuje wymienić ESP i wtedy będzie wiadomo gdzie leży problem. Dam znać co mi z tego wyjdzie.
Elektronika, programowanie, cnc, astrofotografia i cała masa wszystkiego na co brak czasu.
User avatar
radoslawo
Posts: 17
Joined: Mon Apr 18, 2022 6:38 pm

Post

Udało się:) wszystko na pająku ale wgrałem sobie wygenerowany soft z buildera. Co prawda przez stronę nie chciało wgrać ale nodemcu programmer poradził sobie. Odrazu ogłosił swoje WFi i mogłem wszystko ustawić. Supła Cloud widzi urządzenie. Teraz tylko muszę po szukać pinów od przekaźników i wejścia krańcowek:) uff
Elektronika, programowanie, cnc, astrofotografia i cała masa wszystkiego na co brak czasu.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18608
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Wejść nie uruchomisz z GG.
User avatar
lesny8
Posts: 2851
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

Jak już się wziąłeś za wgrywanie to wgraj po tych kablach najnowszy oryginalny soft pobrany z https://updates.supla.org/?product=0/0/ZAMEL%20SBW-01
i zobacz czy działa ;)
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
User avatar
radoslawo
Posts: 17
Joined: Mon Apr 18, 2022 6:38 pm

Post

Trochę za późno przeczytałem. Zapakowałem już wszystko do bramy i nie dotykam( nawet nie patrzę w ta stronę żeby nie przestało działać:) )
Elektronika, programowanie, cnc, astrofotografia i cała masa wszystkiego na co brak czasu.
rotkeh
Posts: 20
Joined: Sun May 28, 2023 10:48 pm

Post

Mam pytanie z trochę innej strony. Jeśli przełączę urządzenie zdalnie ze strony clouda w tryb konfiguracyjny, to czy urządzenie samo po pewnym czasie wyjdzie z tego trybu. Czy zrobi restart po pewnym czasie , czy po prostu zostanie w tym trybie.

Return to “ZAMEL SRW-01”