Yunshan z Multiboard i konataktrony

Patryk
Posts: 2713
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

vitia wrote: Sun Aug 11, 2019 7:06 pm Jak rozumiem, nie ma szans na podpowiedź?
Nie mam co prawda wgranego tego softu do yunshan-a, ale przecież odpowiedź masz w pierwszym poście.
Tam na rysunku, gdzie teraz jest wpięty kontaktron, to gpio5.
Według opisu z pierwszego postu, drugi kontrakton wpinasz pomiędzy RX , a GND.
( zamiast obecnie tam podpietego ds18b20).
User avatar
vitia
Posts: 120
Joined: Wed Jul 10, 2019 8:40 am

Post

Dziękuję bardzo. To RX widziałem, nie byłem pewien GND. Uczę się tego wszystkiego, a nie chciałbym uwalić modułu, który w pocie czoła zmajstrowałem :)
Mam póki co też problem z rozpoznawaniem GPIO - w którym modelu gdzie które znaleźć. Czytam sporo, ale czasem mam wrażenie, że im więcej, tym bardziej się gmatwam. Choć jeszcze 1/2 roku temu nie podejrzewałbym się o jakiekolwiek flashowanie modułów.

Wracając do tematu, dziękuję.
Patryk
Posts: 2713
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

vitia wrote: Mon Aug 12, 2019 7:58 am Dziękuję bardzo. To RX widziałem, nie byłem pewien GND. Uczę się tego wszystkiego, a nie chciałbym uwalić modułu, który w pocie czoła zmajstrowałem :)
Mam póki co też problem z rozpoznawaniem GPIO - w którym modelu gdzie które znaleźć. Czytam sporo, ale czasem mam wrażenie, że im więcej, tym bardziej się gmatwam. Choć jeszcze 1/2 roku temu nie podejrzewałbym się o jakiekolwiek flashowanie modułów.

Wracając do tematu, dziękuję.
Chociaż według instrukcji autora softu:

https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... /README.md

Nie podepniesz 2 kontaktronów do tego softu, gdyż RX jest przygotowany na dodatkowy przycisk, a pod gpio1 (TX) nie można podpiąć kontaktronu, gdyż gdy był by zwarty to po zaniku napięcia moduł "nie wstanie".
User avatar
vitia
Posts: 120
Joined: Wed Jul 10, 2019 8:40 am

Post

To w takim razie da się czy nie?

Jak rozumiem, mam się sugerować tym fragmentem:
- Yunshan,
GPIO3 - Button
GPIO4 - Relay
GPIO5 - Sensor
GPIO0 - Button Configure (5s)
GPIO2 - LED CFG
GPIO1 - User Configurable

Na mój rozum, to pod przycisk ma być GPIO3, a GPIO1 mogę ustawić na cokolwiek. Czy źle rozumuję? Uczę się wciąż tego, więc wytłumaczcie mi proszę łopatologicznie.
Zybi
Posts: 1511
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Post

Abstrahując od softu, to pod GPIO3 można podpiąć wszystko, a pod GPIO1 tylko takie "ustrojstwa", które zapewniają pull-up na pinie przy power on modułu ESP.
User avatar
vitia
Posts: 120
Joined: Wed Jul 10, 2019 8:40 am

Post

Czyli, jeśli dobrze rozumiem, wszystko równa się także drugi kontaktron? Mogę go podpiąć pod GPIO3 i GND? Jeśl tak, to mógłbym jeszcze się dowiedzieć, które to wyjście fizycznie jest Yunshanie? GPIO3 oczywiście.
User avatar
Demolkaa
Posts: 242
Joined: Thu Oct 11, 2018 8:42 pm
Location: Twardowice

Post

GIPO3= RX
Slawekf
Posts: 8
Joined: Sat Aug 06, 2022 6:17 am

Post

pzygmunt wrote: Sun May 05, 2019 7:47 am Do połowicznego otwarcia potrzebujesz dwóch czujników otwarcia. Działa to tylko przy bramach wjazdowych.
Czy dałoby rade zrobić taką funkcjonalność dla bram garażowych tj. otwarte, zamknięte, częściowo otwarte. Nowe bramy maja funkcję wentylacji i fajnie byłoby widzieć taką opcję "częściowo otwarta" wystarczyłoby dodać 3 ikonę ?
Na już zmieniłem na bramę wjazdową ale głupio to trochę wygląda :)
Juszczaczek1
Posts: 266
Joined: Sun Nov 08, 2020 3:41 pm

Post

Slawekf wrote: Wed Dec 07, 2022 3:39 pm
pzygmunt wrote: Sun May 05, 2019 7:47 am Do połowicznego otwarcia potrzebujesz dwóch czujników otwarcia. Działa to tylko przy bramach wjazdowych.
Czy dałoby rade zrobić taką funkcjonalność dla bram garażowych tj. otwarte, zamknięte, częściowo otwarte. Nowe bramy maja funkcję wentylacji i fajnie byłoby widzieć taką opcję "częściowo otwarta" wystarczyłoby dodać 3 ikonę ?
Na już zmieniłem na bramę wjazdową ale głupio to trochę wygląda :)
Można podmienić na ikony bramy garażowej tylko nie wiem czy jest ikonka częściowo otwarte ,ale na forum chyba gdzieś była taka zrobiona
Slawekf
Posts: 8
Joined: Sat Aug 06, 2022 6:17 am

Post

dokładnie tak zrobiłem, podmienilem ikony i jest cacy tylko nadal nie wiem dlaczego nie moze byc odrazu dla bramy segmentowej.

Return to “Yunshan wi-fi relay module”