Jak zbudować licznik impulsów z czujnikiem optycznym.

wrobel111
Posts: 62
Joined: Tue Jun 05, 2018 6:13 pm

Post

Jeśli chodzi o odczyt impulsów z licznika gazu to faktycznie można to zrobić za pomocą kontaktronu. Jeśli masz takie szare pudełko pod okienkiem licznika , to w nie wkłada się moduł z kontaktronem. Ja mam taki licznik :
20190425_224742.jpg
Tam od dołu była zaślepka którą się wydłubuje. Można dokupić do tego oryginalny adapter, kosztuje on ok 50 zł jak czytałem. Ja za to postanowiłem wydrukować sobie sam taką wkładkę na drukarce 3d. Oto co mi wyszło:
20190425_220347.jpg
Kontaktron zwiera do masy wejście, dodatkowo podciągnięte do zasilania przez rezystor 4,7k.

Tutaj link do oryginalnego rozwiązania: http://www.apator.com/uploads/files/Pro ... -3-dtr.pdf
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
michael
Posts: 1300
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Post

Dzięki za podsunięcie tego rozwiązanie :D
Zabieram się za ten projekt. Zawsze jak trzeba spisać to zapominam i nareszcie nie będę musiał gonić żony do spisywania stanu licznika :lol:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
andrzejano
Posts: 339
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Post

Mam to ....znalazłem miejsce na kontaktron.Dzięki.
Budek
Posts: 172
Joined: Sun Apr 08, 2018 2:53 pm

Post

Witajcie,

mam problem z wgraniem opprogramowania do wemosa nodemcu v3
Tak wyglądają ustawienia w programie esp8266 download tool:

Image

Niestety, po wgraniu w konsoli mam takie błędy:

-------------------------

ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,7)

load 0x40100000, len 1856, room 16
tail 0
chksum 0x63
load 0x3ffe8000, len 776, room 8
tail 0
chksum 0x02
load 0x3ffe8310, len 552, room 8
tail 0
chksum 0x79
csum 0x79

2nd boot version : 1.5
SPI Speed : 40MHz
SPI Mode : DIO
SPI Flash Size & Map: 32Mbit(512KB+512KB)
jump to run user2 @ 81000

error magic!
backup boot failed.

user code done

----------------------------------------------

Nadmienię, że kasowałem pamięci blankiem i dodatkowo wgrywałem soft na nodemcu dla BME280 i z tym softem wszystko jest OK.

Ktoś ma jakiś pomysł, gdzie robię błąd ?

/Budek
User avatar
pzygmunt
Posts: 18491
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Wyczyść pamięć flash blankiem 2MB
Budek
Posts: 172
Joined: Sun Apr 08, 2018 2:53 pm

Post

Dziękuję za informację, ale szukam i szukam i szukajka tylko 1MB znajduje. Nigdy nie widziałem 2MB. Gdzie mogę pobrać taki plik i jak ustawić adresację do wgrania ?

/Budek
User avatar
pzygmunt
Posts: 18491
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Code: Select all

cat blank.bin > 2mb.bin && cat blank.bin >> 2mb.bin
Patryk
Posts: 2711
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

W tym programie masz przycisk ERASE.
( W dolnym lewym rogu)
To jest czyszczenie pamięci.
Ja tylko z tego korzystam.
Jak na razie zawsze z powodzeniem.
elmaya
Posts: 1482
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: El Saucejo - Sevilla

Post

32Mbit ???
powinno być?
16Mbit
User avatar
pzygmunt
Posts: 18491
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

16MBit-C1

Return to “FAQ / Jak to zrobić”