Waga tensometryczna

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
klew

dawkor wrote: Wed Mar 30, 2022 3:46 pm UWAGA: biblioteka SuplaDeviceALL działa na architekturze(/architekturach) avr i może nie być kompatybilna z obecną płytką która działa na architekturze(/architekturach) esp8266.

Co to moze byc za problem przy konfiguracji ? dopiero proboje ogarniac arduino, po wgraniu nie chce nic wstac, anwet ssid nie pokazuje? z gory dziekuje za ODpowiedz
W bibliotekach do Arduino ide określa się dla jakich płytek są one przygotowane. Stara wersja SuplaDevice podawała tylko AVR (Arduino mega), natomiast były tam dostępne softy dla ESP 8266. To ostrzeżenie w większości przypadków można ignorować
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
dawkor

Rozumiem ze wyświetlacz i bme280 podłączamy pod te same porty? bo wyswietlacz juz pokazuje, odczyty w aplikacji mam, ale cisnienie czy temperatury nonstop mam -1 w aplikacji czy na stronie, tersowalem 3 czujniki dalej tak samo?
dawkor

A pytanie z innej beczki, da się jakoś wprowadzić historie zmian wagi ? np wykresy tak jak w temperaturze, wagi zrobiłem dla uli, fajnie by było widać jak by był wykres i wiadomo by było czy waga rośnie stoi czy maleje.
pzygmunt

Obecnie serwer nie gromadzi historii dla wagi.
QLQ

pzygmunt wrote: Sat May 21, 2022 2:10 pm Obecnie serwer nie gromadzi historii dla wagi.
A jest to w planie? Fajnie by było nawet zrobić tak jak w kanale temperatury... wystarczyłby słupek z datą i godziną
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
pzygmunt

Weryfikujemy taką możliwość. Generalnie nie jest to problem natury technicznej, a objętościowej. Przy obecnej liczbie urządzeń dane historyczne pochłaniają znaczną część naszych zasobów.
dawkor

pzygmunt wrote: Sun May 22, 2022 7:24 pm Weryfikujemy taką możliwość. Generalnie nie jest to problem natury technicznej, a objętościowej. Przy obecnej liczbie urządzeń dane historyczne pochłaniają znaczną część naszych zasobów.
Dla mnie nawet by wystarczyla historia np zapis raz na 6 godzin. Przy ulach bym wiedzial np czy nosza miodzik czy zuzywaja. :)
dawkor

Mam pytanie do bardziej doświadczonych, okroił by ktoś ten soft do wagi do minimum, bez czujników świateł czy temp czy wyświetlacza, sama waga?, pomontowałem ten soft, ale wagi cos po paru dniach się zawieszają tzn. znika pomiar i trzeba resetować je, z góry dziękuje za odpowiedz.
marcin.faracik@wp.pl

dawkor wrote: Mon May 23, 2022 8:21 pm
pzygmunt wrote: Sun May 22, 2022 7:24 pm Weryfikujemy taką możliwość. Generalnie nie jest to problem natury technicznej, a objętościowej. Przy obecnej liczbie urządzeń dane historyczne pochłaniają znaczną część naszych zasobów.
Dla mnie nawet by wystarczyla historia np zapis raz na 6 godzin. Przy ulach bym wiedzial np czy nosza miodzik czy zuzywaja. :)
Jest taka możliwość za pomocą Supla virtual device MQTT.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Farat1
Zibi

Skąd wiesz kiedy gaz się kończy ?
Są butle o różnych wagach i najlepiej zrobić proces kalibracji wagi gdy wkładamy nowa butle żeby program wiedział.

Return to “Pomysły i koncepcje”