Waga tensometryczna

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
shimano73

Zibi wrote: Wed Jun 29, 2022 8:41 pm Skąd wiesz kiedy gaz się kończy ?
Są butle o różnych wagach i najlepiej zrobić proces kalibracji wagi gdy wkładamy nowa butle żeby program wiedział.
W moim sofcie mojej do wagi, jest parametr - ciężar pustej butli. Na każdej butli jest zwykle namalowana jej wartość i często po wymianie butli koryguję ten parametr . Zwiększa to precyzję pomiaru ale czasem zdarzają się sytuacje, że pomiar pokazuję 0% (moj soft pokazuje poziom gazu w %) a płomień się jeszcze pali a czasem jest 5% a gazu nie ma . Nie mniej jednak , waga wspomaga nas przy planowaniu jej wymiany i butla nas nie zaskakuje np. gdy teściowie przyszli z wizytą na obiad a tu nagle pyk i ogień znikł :lol:
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Zibi

Ja również miałem sytuację kiedy kończył się gaz często w niedzielę :lol:
Po włożeniu nowej butli przyciskiem 5s kalibrujesz i waga zapisuje stan nowej butli, waga całkowita butli i waga gazu i waga samej butli dzięki temu waży precyzyjnie do końca bez względu jaki rodzaj butli jest na wadze.
Również mi pokazuje w % i kg Supla, Telegram. Mam 4 powiadomienia pełna butla, 50%, koniec gazu tu mam ustawiony próg żeby wiedzieć że się zbliża koniec gazu, nie ma butli na wadze.
Powiadomienia są wysyłane na tel i głosnik w domu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
miko1282

Zibi wrote: Thu Jun 30, 2022 7:09 am Ja również miałem sytuację kiedy kończył się gaz często w niedzielę :lol:
Po włożeniu nowej butli przyciskiem 5s kalibrujesz i waga zapisuje stan nowej butli, waga całkowita butli i waga gazu i waga samej butli dzięki temu waży precyzyjnie do końca bez względu jaki rodzaj butli jest na wadze.
Również mi pokazuje w % i kg Supla, Telegram. Mam 4 powiadomienia pełna butla, 50%, koniec gazu tu mam ustawiony próg żeby wiedzieć że się zbliża koniec gazu, nie ma butli na wadze.
Masz może bina tego softu? Wygląda bardzo ciekawie
simek

Jestem o krok od skonstruowania wagi tensometrycznej bazujac na Waszych projektach. Jestem pod wrazeniem i wielkie dzieki za to. Schemat polaczen mam juz narysowany oraz zgromadzone wszystkie niezbedne elementy. Jednakze podczas budowy natknalem sie na problem z wgrywaniem softu na WEMOS D1 Mini Pro 16M bajtów oparty na ESP8266 CH9102 płytka rozwojowa WIFI dla arduino. Poniewaz nie wiem jak skompilowac zaprezentowane przez Was kody do binarki postanowilem poszukac gotowych binarek i tak znalazlem 4 rozne od dwoch forumowiczow i z kazda z nich mam niestety problemy:

1. Od shimano73
(a) Zalaczona binarka na forum
viewtopic.php?p=56081#p56081
(b) Z 2020 roku z github
https://github.com/shimano73/Supla_waga ... odemcu.bin
Powyzsze wersje z podpunktow a i b maja ten sam problem. Po wgraniu SW na plytke siec jest rozglaszana. Po polaczeniu sie po WiFi z plytka i wpisaniu do przegladarki Edge 192.168.4.1 pojawia sie strona do konfiguracji. Po jej wypelnieniu i nacisnieciu przycisku zapisz na gorze pojawia sie komunikat „Dane zapisane. Nalezy zrobic restart urzadzenia” i wszystkie pola wracaja do wartosci domyslnych. Po restarcie plytki (poprzez nacisniecie przycisku restart oraz odlaczenie zasilania) nadal rozglaszana jest siec plytki co swiadczy o tym ze dane konfiguracyjne nie zostaly zapisane na plytke. Takze w tych wersjach mamy problem z zapisywaniem na plytke danych konfiguracyjnych.
(c) https://github.com/shimano73/Supla_waga ... 1_mini.bin
Ta wersja jest najlepsza. Po wgraniu SW na plytke siec jest rozglaszana. Po polaczeniu sie po WiFi z plytka i wpisaniu do przegladarki Edge 192.168.4.1 pojawia sie strona do konfiguracji. Po jej wypelnieniu i nacisnieciu przycisku zapisz wyskakuje pusta strona „Ta strona obecnie nie dziala” po odswiezeniu strony wraca strona do konfiguracji z wczesniej wypelnionymi przeze mnie polami. Po nacisnieciu przycisku restart nastepuje zrestartowanie plytki i po wejsciu na 192.168.4.1 wszystkie pola konfiguracyjne sa puste. Krotko mowiac mam tutaj problem z zapisem na plytke danych konfiguracyjnych.
2. Od lukfud
viewtopic.php?p=164720#p164720
W powyzszej wersji bina po wgraniu SW na plytke siec NIE jest rozglaszana.
Do zaladowania powyzszych SW (bin) na plytka Wemos uzywalem narzedzie ESP8266 Download Tool V3.6.6 z nastepujacymi ustawieniami:
- Crystal Freq = 26M
- SPI speed = 40 MHz
- SPI Mode = DOUT
- Flash Size = 4Mbit
- BAUD = 115200
Zanim zaczne ladowac jednego z powyzszych bin pod adres 0x00000 czyszcze plytke za pomoca blank_1MB.bin

A tak przy okazji moze znacie jakas instrukcje jak kompilowac zaprezentowane przez Was kody do wagi do bin ktory jest ladowalny na plytke Wemos?

Czy jestescie w stanie pomoc doradzic jesli chodzi o powyzsze problemy?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by simek on Fri Jul 05, 2024 8:50 am, edited 3 times in total.
simek

Zibi wrote: Thu Jun 30, 2022 7:09 am Ja również miałem sytuację kiedy kończył się gaz często w niedzielę :lol:
Hejka Zibi,
Czy moglbys sie podzielic bin'em do Twojego projektu? Bylbym bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam
lukfud

simek wrote: Fri Jul 05, 2024 7:13 am 2. Od lukfud
W powyzszej wersji bina po wgraniu SW na plytke siec jest rozglaszana.
Do zaladowania powyzszych SW (bin) na plytka Wemos uzywalem narzedzie ESP8266 Download Tool V3.6.6 z nastepujacymi ustawieniami:
- Crystal Freq = 26M
- SPI speed = 40 MHz
- SPI Mode = DOUT
- Flash Size = 4Mbit
- BAUD = 115200
Zanim zaczne ladowac jednego z powyzszych bin pod adres 0x00000 czyszcze plytke za pomoca blank_1MB.bin
Napisałeś, że sieć jest rozgłaszana, więc jaki problem masz na myśli?
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
simek

lukfud wrote: Fri Jul 05, 2024 7:47 am
- Crystal Freq = 26M
- SPI speed = 40 MHz
- SPI Mode = DOUT
- Flash Size = 4Mbit
- BAUD = 115200
PRzepraszam moj blad, wlasnie poprawilem w oryginalnym poscie, ze siec NIE jest rozglaszana i to jest problem z tym binem.

Pozdrawiam Szymon
Zibi

simek wrote: Fri Jul 05, 2024 7:15 am
Hejka Zibi,
Pozdrawiam
Siemka
Nie będę już odpisywał w wiadomosci prywatnej, napiszę tu. Musiałbym trochę go przerobić ponieważ tam jest telegram i starsze biblioteki Supli i dopisać tryb cfg żebyś mógł z poziomu bin to odpalić.
Pietras81

simek wrote: Fri Jul 05, 2024 8:52 am
lukfud wrote: Fri Jul 05, 2024 7:47 am
- Crystal Freq = 26M
- SPI speed = 40 MHz
- SPI Mode = DOUT
- Flash Size = 4Mbit
- BAUD = 115200
PRzepraszam moj blad, wlasnie poprawilem w oryginalnym poscie, ze siec NIE jest rozglaszana i to jest problem z tym binem.

Pozdrawiam Szymon
Ja wgrywałem na wemosa soft od Łukasza i wszystko śmigało bez problemu. Jedyne czego mi tam brakuje to obsługi oleda ale to już nie ma nic wspólnego z tematem.
https://pietras-81.aqi.eco/
simek

Zibi wrote: Fri Jul 05, 2024 11:04 am
simek wrote: Fri Jul 05, 2024 7:15 am
Hejka Zibi,
Pozdrawiam
Siemka
Nie będę już odpisywał w wiadomosci prywatnej, napiszę tu. Musiałbym trochę go przerobić ponieważ tam jest telegram i starsze biblioteki Supli i dopisać tryb cfg żebyś mógł z poziomu bin to odpalić.
Hejka Zibi,
A dalbys rade to zrobic? Czy raczej nie masz czasu?
Pozdrawiam Szymek

Return to “Pomysły i koncepcje”