Jestem o krok od skonstruowania wagi tensometrycznej bazujac na Waszych projektach. Jestem pod wrazeniem i wielkie dzieki za to. Schemat polaczen mam juz narysowany oraz zgromadzone wszystkie niezbedne elementy. Jednakze podczas budowy natknalem sie na problem z wgrywaniem softu na WEMOS D1 Mini Pro 16M bajtów oparty na ESP8266 CH9102 płytka rozwojowa WIFI dla arduino. Poniewaz nie wiem jak skompilowac zaprezentowane przez Was kody do binarki postanowilem poszukac gotowych binarek i tak znalazlem 4 rozne od dwoch forumowiczow i z kazda z nich mam niestety problemy:
1. Od shimano73
(a) Zalaczona binarka na forum
viewtopic.php?p=56081#p56081
(b) Z 2020 roku z github
https://github.com/shimano73/Supla_waga ... odemcu.bin
Powyzsze wersje z podpunktow a i b maja ten sam problem. Po wgraniu SW na plytke siec jest rozglaszana. Po polaczeniu sie po WiFi z plytka i wpisaniu do przegladarki Edge 192.168.4.1 pojawia sie strona do konfiguracji. Po jej wypelnieniu i nacisnieciu przycisku zapisz na gorze pojawia sie komunikat „Dane zapisane. Nalezy zrobic restart urzadzenia” i wszystkie pola wracaja do wartosci domyslnych. Po restarcie plytki (poprzez nacisniecie przycisku restart oraz odlaczenie zasilania) nadal rozglaszana jest siec plytki co swiadczy o tym ze dane konfiguracyjne nie zostaly zapisane na plytke. Takze w tych wersjach mamy problem z zapisywaniem na plytke danych konfiguracyjnych.
(c)
https://github.com/shimano73/Supla_waga ... 1_mini.bin
Ta wersja jest najlepsza. Po wgraniu SW na plytke siec jest rozglaszana. Po polaczeniu sie po WiFi z plytka i wpisaniu do przegladarki Edge 192.168.4.1 pojawia sie strona do konfiguracji. Po jej wypelnieniu i nacisnieciu przycisku zapisz wyskakuje pusta strona „Ta strona obecnie nie dziala” po odswiezeniu strony wraca strona do konfiguracji z wczesniej wypelnionymi przeze mnie polami. Po nacisnieciu przycisku restart nastepuje zrestartowanie plytki i po wejsciu na 192.168.4.1 wszystkie pola konfiguracyjne sa puste. Krotko mowiac mam tutaj problem z zapisem na plytke danych konfiguracyjnych.
2. Od lukfud
viewtopic.php?p=164720#p164720
W powyzszej wersji bina po wgraniu SW na plytke siec NIE jest rozglaszana.
Do zaladowania powyzszych SW (bin) na plytka Wemos uzywalem narzedzie ESP8266 Download Tool V3.6.6 z nastepujacymi ustawieniami:
- Crystal Freq = 26M
- SPI speed = 40 MHz
- SPI Mode = DOUT
- Flash Size = 4Mbit
- BAUD = 115200
Zanim zaczne ladowac jednego z powyzszych bin pod adres 0x00000 czyszcze plytke za pomoca blank_1MB.bin
A tak przy okazji moze znacie jakas instrukcje jak kompilowac zaprezentowane przez Was kody do wagi do bin ktory jest ladowalny na plytke Wemos?
Czy jestescie w stanie pomoc doradzic jesli chodzi o powyzsze problemy?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.