ESP8266 Wi-Fi Relay - jak go "zmusić" do prawidłowego działania

MiSiOr
Posts: 3
Joined: Sat Mar 07, 2020 12:16 pm

Post

Mój moduł to ESP-1.0S v4.0 czyli z pamięcią 1MB, wlutowany kondensator 100uF
Załadowane firmware to "wifisocket v2.5.3 skompilowane przez @Zybi dla modułu ESP-01 z pamięcią flash 512kByte"

Działa aż miło ;)

Na początek zabawy wystarczy.
hanuer
Posts: 79
Joined: Tue Jan 07, 2020 1:10 am

Post

Co sie dzieje jesli nie wlutuje sie kondensatora?
hanuer
Posts: 79
Joined: Tue Jan 07, 2020 1:10 am

Post

Zybi wrote: Sun Dec 08, 2019 4:43 pm Dostępna jest jeszcze jedna wersja płytki "..." jedynym rozwiązaniem jest dolutowanie dodatkowego kondensatora pomiędzy bramką "G" tranzystora Q1 i masą "..." wystarczy kondensator o pojemności 22uF "..."
Jakie napięcie kondensatora?
Zybi
Posts: 1511
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Post

małe, np. 6V
hanuer
Posts: 79
Joined: Tue Jan 07, 2020 1:10 am

Post

Znalazlem u siebie 22uf 16v nada sie czy lepiej kupić mniejszy?
Zybi
Posts: 1511
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Post

hanuer wrote: Tue Oct 13, 2020 6:03 pm Znalazlem u siebie 22uf 16v nada sie czy lepiej kupić mniejszy?
"nada sie" :)
Eugeniusz
Posts: 4
Joined: Mon Apr 20, 2020 7:04 am

Post

Temat dawno nie był "odświeżany" :D Ja mam pytanie trochę innej natury.
Mam wgrane oprogramowanie SUPLA WIFI SOCKET FOR ESP01 (wifisocket_esp01_eagle.flash.bin i wifisocket_esp01_eagle.irom0text.bin) do przekaźnika ESP-01S. Było wszystko skonfigurowane, aż padł mi router. Teraz pytanie: czy mam wgrywać oprogramowanie od początku, czy też istnieje jakiś sposób by zmienić tylko tylko dane dotyczące routera? Jeżeli jest taki sposób, to proszę o podpowiedź jak to zrobić.
User avatar
shimano73
Posts: 2000
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Post

Eugeniusz wrote: Tue Dec 07, 2021 1:46 pm Temat dawno nie był "odświeżany" :D Ja mam pytanie trochę innej natury.
Mam wgrane oprogramowanie SUPLA WIFI SOCKET FOR ESP01 (wifisocket_esp01_eagle.flash.bin i wifisocket_esp01_eagle.irom0text.bin) do przekaźnika ESP-01S. Było wszystko skonfigurowane, aż padł mi router. Teraz pytanie: czy mam wgrywać oprogramowanie od początku, czy też istnieje jakiś sposób by zmienić tylko tylko dane dotyczące routera? Jeżeli jest taki sposób, to proszę o podpowiedź jak to zrobić.
jeśli nowy router będzie rozgłaszał wifi 2,4Ghz z identyczną nazwą i będzie to samo hasło to nic nie musisz robić , esp połączy się z siecią
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Eugeniusz
Posts: 4
Joined: Mon Apr 20, 2020 7:04 am

Post

Problem w tym, że nazwa i hasło do routera są inne niż poprzednio (tak producent zadecydował :D )
vajera
Posts: 448
Joined: Wed Oct 31, 2018 7:58 am

Post

Eugeniusz wrote: Tue Dec 07, 2021 2:38 pm Problem w tym, że nazwa i hasło do routera są inne niż poprzednio (tak producent zadecydował :D )
ale zdajesz sobie sprawę, że to można zmienić? ;-)
w sytuacji gdy np. będziesz miał kilkanaście/kilkadziesiąt urządzeń prościej zmienić nazwę i hasło niż zarywać dwa dni :-P

Return to “Gotowy sprzęt”