Licznik impulsów - 3 wejścia
-
Tak, można podłączyć 3 liczniki.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
SOP 2024
-
Dziękuję za odpowiedź na jedno z pytań.
Jaka może być maksymalna odległość od licznika? Chciałbym podłączyć 2 liczniki, i szukam optymalnego miejsca.
Do licznika od wody miałbym 40-50 metrów (jest na zewnątrz w studzience wodomierzowej) i zastanawiam się czy zadziała czy szukać montażu na zewnątrz w połowie drogi (wtedy po 20-25m do każdego licznika).
Pozdrawiam,
Marek
Jaka może być maksymalna odległość od licznika? Chciałbym podłączyć 2 liczniki, i szukam optymalnego miejsca.
Do licznika od wody miałbym 40-50 metrów (jest na zewnątrz w studzience wodomierzowej) i zastanawiam się czy zadziała czy szukać montażu na zewnątrz w połowie drogi (wtedy po 20-25m do każdego licznika).
Pozdrawiam,
Marek
-
Musisz to zbadać empirycznie, zobaczyć jak na takim odcinku się zachowuje licznik, czy nie będzie gubił impulsów. Może być za duży spadek napięcia. Nie wiem czy ktoś z forumowiczów stosował tak długie przewody jak podajesz, by odpowiedzieć Ci ze 100% pewnością jaki jest max.
Zrób testowe środowisko i pochwal się wynikami. Na pewno się potem komuś przyda takie info.
Zrób testowe środowisko i pochwal się wynikami. Na pewno się potem komuś przyda takie info.
SOP 2023 
SOP 2024
SOP 2024
-
Cześć,
Licznik mam zamontowany od 2 tygodni. Od kilku dni zauważyłem problem z brakiem odczytu. Moduł jest w supli, sieć go widzi i pinguje. Nie czyta impulsów. Po restarcie zaczyna czytać (tworzy wykres) przez kilka minut, po czym znowu przestaje.
@Robert Błaszczak, spotkałeś się z takim problemem? Może ktoś inny też zgłaszał?
Poniżej screen jak to wygląda na wykresie. Górka na wykresie to moment po restarcie licznika.
Licznik mam zamontowany od 2 tygodni. Od kilku dni zauważyłem problem z brakiem odczytu. Moduł jest w supli, sieć go widzi i pinguje. Nie czyta impulsów. Po restarcie zaczyna czytać (tworzy wykres) przez kilka minut, po czym znowu przestaje.
@Robert Błaszczak, spotkałeś się z takim problemem? Może ktoś inny też zgłaszał?
Poniżej screen jak to wygląda na wykresie. Górka na wykresie to moment po restarcie licznika.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Nie zaobserwowałem takiego problemu. Z jakiego urządzenia podajesz impulsy? Z licznika energii z wyjściem impulsowym? Bo jeśli tak, to może to nie działać poprawnie. Licznik 3-wejściowy przystosowany jest do zliczania impulsów z pełnym zwarciem wejścia (np. kontaktron wodomierza), a nie z wyjściami typu otwarty kolektor.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Tak, z licznika elektrycznego z wyjściem impulsowym. Działało to przez ponad tydzień prawidłowo. Dopiero od kilku dni się wysypało.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Ja mam swoje dwa liczniki energii z wyjściem impulsowym (oba produkcji ORNO, jeden 1-fazowy, drugi 3-fazowy w drugim mieszkaniu) podłączone przez taki układ z tranzystorem: https://www.blaszczak.pl/supla-licznik- ... ktrycznej/
To działa od maja 2019 bez problemów.
To działa od maja 2019 bez problemów.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Tak na szybko... usunąłem moduł z cloud. Na nowo skonfigurowałem i dodałem używając innego wejścia. Od godziny działa bez zarzutu.
Dam znać jeśli coś się zmieni.
Pozdrawiam
Dam znać jeśli coś się zmieni.
Pozdrawiam
-
Licznik od Roberta działa bajecznie 
Opcja z akumulatorem sprawdza się doskonale.
Testowałem moduł na samym akumulatorku przez 6 godzin i nadal pracował. Z uwagi, że była już noc to nie testowałem ile w ogóle wytrzyma na samej baterii
Koszt na screenshocie w bieżącym miesiącu wynika z ustawienia stanu początkowego w Cloudzie na 4797. Nie wiem jak to wykasować
Jedynie co udało mi się zrobić to wykasować historię pomiarów, dzięki czemu z wykresu zniknął mi ten wysoki słupek zużycia

Opcja z akumulatorem sprawdza się doskonale.
Testowałem moduł na samym akumulatorku przez 6 godzin i nadal pracował. Z uwagi, że była już noc to nie testowałem ile w ogóle wytrzyma na samej baterii

Koszt na screenshocie w bieżącym miesiącu wynika z ustawienia stanu początkowego w Cloudzie na 4797. Nie wiem jak to wykasować

Jedynie co udało mi się zrobić to wykasować historię pomiarów, dzięki czemu z wykresu zniknął mi ten wysoki słupek zużycia

-