Licznik impulsów - 3 wejścia

User avatar
michael
Posts: 1301
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Post

o widzisz :)
umknęła mi ta informacja, a myślałem, że jestem na forum na bieżąco :roll:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Patryk wrote: Tue Oct 08, 2019 7:32 am
michael wrote: Tue Oct 08, 2019 7:11 am Nie wiem jak to wykasować.
viewtopic.php?p=43100#p43100
To jest co innego.

Michel ustawił w cloud wartość początkową. To nie jest wartość zapisana na urządzeniu zliczającym impulsy.
Wartość początkowa jest dodawana do "pomiaru" w momencie jej wprowadzenia - stąd pojawił się duży skok na wykresie. Wyczyszczenie historii pomiarów powoduje, że "wartość początkowa" + "aktualny pomiar z licznika" lądują na pierwszym miejscu w "historii pomiarów". Dzięki temu wykres nie pokazuje dużego skoku (pierwsza wartość nie jest wyświetlana na wykresie), ale już zużycie w aktualnym miesiącu i opłaty tą wartość uwzględniają. Reset licznika na urządzeniu nic tutaj nie pomoże.

U mnie też to tak wygląda. Dodałem sobie 7 liczników impulsów kilka dni temu. Kable grzewcze nic jeszcze nie pracowały, a podliczony koszt jest powyżej 2000 zł ;)

Może lepiej by było gdyby ta wartość początkowa była zapisywana w bazie jako wartość z poprzedniego miesiąca. Albo można nic nie robić i od listopada będzie ok :D
Screenshot_20191008-095351.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
tijo
Posts: 227
Joined: Fri Dec 01, 2017 12:44 pm

Post

Hejka, ma ktoś może gotowe liczniki impulsów? takie już na płytce i polutowane? Chętnie odkupię bo mi przyszły drobiazgi od Chińczyków...
User avatar
pzygmunt
Posts: 18608
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Zgłoś się do Zamel-a. Może uda Ci się zdobyć prototyp LIW-01 na szynę DIN.
tijo
Posts: 227
Joined: Fri Dec 01, 2017 12:44 pm

Post

A czy soft z pierwszego postu można wgrać do nodemcu? Chciałem na początek zobaczyć jak to będzie współpracować z moim przepływomierzem...
User avatar
pzygmunt
Posts: 18608
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Można. Poniżej masz link do tutoriala.
https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/
tijo
Posts: 227
Joined: Fri Dec 01, 2017 12:44 pm

Post

pzygmunt wrote: Thu Oct 17, 2019 6:08 pm Można. Poniżej masz link do tutoriala.
https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/
Piknie wszystko śmiga...pięknie liczy i wogóle...problem tylko w sprzęcie...okazało się że mam czujnik przepływu wody , a nie licznik...dziękuję @pzygmunt za wskazówki
cino111
Posts: 714
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Post

Ile czasu ESP powinien wytrzymać z tymi licznikami? Ja mialem 2 liczniki aktywne na jednym esp od samego poczatku powstania softu i wlasnie mi wszystko padło. Nie łączy sie nawet z siecią. Czy to mozliwe ze padl juz eprom?
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Moje cały czas liczą. Od 3 maja 2019 r.
Screenshot_20191105-220806_SUPLA.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
mkaczko
Posts: 14
Joined: Sun Jul 19, 2020 6:29 pm

Post

Witam

Super projekt

Czy zamiast plytki lolin mozna zastosowac wemos d1 mini

Zastosowalem w.w plytke i pojawil sie nastepujacy problem po podlaczeniu zasilania przez zlacza srubowe 12v nie mryga dioda na wemosie i nie. Loguje sie do supli ale swieci sie czerwona dioda

Natomiast kiedy podlacze sie bezposrednio do plytki to logowanie do supli nastepuje od razu ale czerwona dioda sie nie swieci

I teraz mam dylemat
Czy plytka jest zle zrobiona tzn. Cos gdzies zle zlutowano
Czy tez musi byc uklad lolin ???

Pozdrawiam

Return to “Zrób to sam”