Licznik impulsów - 3 wejścia

leszektg
Posts: 10
Joined: Wed Mar 03, 2021 8:31 pm

Post

Dzień dobry. Potrzebowałbym trzech liczników impulsów ale dla trzech liczników ze złaczem typu otwarty kolektor (mam w domu trzy podliczniki ORNO OR-WE-513) dlatego pomyślałem ze wykorzystam ten projekt ale zamiast wejsc z optoizolatorem zastosuję wejscia z projektu https://www.blaszczak.pl/supla-licznik- ... ktrycznej/ czyli z tranzystorem. Niestety po zbudowaniu układu i podłaczeniu do licznika nie zlicza impulsów. Kiedy zwieram i rozłączam wejscie kawałkiem przewodu to zlicza impulsy. Gdzie zrobiłem bład i jak rozwiązać ten problem?

edycja: zmieniłem dlugość impulsu z 50 ms na 10 ms i licznik zlicza impulsy. Sprzwdzę przez kilka dni czy nie gubi impulsów.
User avatar
Xoggo
Posts: 182
Joined: Sun Mar 29, 2020 10:03 pm
Location: Zbąszynek

Post

@Robert Błaszczak może miałbyś pomysł co jest nie tak ze zliczaniem impulsów.
Wemos D1+ORNO (OR-WE-520) 3 fazowy 800imp/kWh
Zbudowany w oparciu o Twój schemat (https://www.blaszczak.pl/supla-licznik- ... ektrycznej).
Fizyczny licznik zlicza poprawnie (bo służy u mnie jako podlicznik) natomiast w aplikacji urządzenie zlicza dość zawyżenie, są duże rozbieżności.

W kodzie mam tak:

Code: Select all

   Supla::Sensor::ImpulseCounter *impulse = new Supla::Sensor::ImpulseCounter(14, false, false, 10); 
                                  impulse->disableChannelState();
Last edited by Xoggo on Fri Apr 09, 2021 4:57 pm, edited 1 time in total.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4128
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Spróbuj na sofcie GUI-GENERIC.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
shimano73
Posts: 2000
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Post

Ja u siebie ten schemat przerobiłem, u mnie na wejście podawany jest sygnał niski z uzyciem transoptora, ten ze strony Roberta steruje sygnałem wysokim, co wydaje mi się nie korzystne ponieważ wemos ma wbudowane pullup'y i dodając jeszcze pulldown robi się ok 1,5V na GPIO , to tylko moje przypuszczenia
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
User avatar
Xoggo
Posts: 182
Joined: Sun Mar 29, 2020 10:03 pm
Location: Zbąszynek

Post

Robert Błaszczak wrote: Thu Mar 18, 2021 6:05 am Spróbuj na sofcie GUI-GENERIC.
Roberto, niestety nie pomogło. Próbowałem już różnych kombinacji. @shimano73 mógłbyś pokazać na schemacie Twoją wersję?
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4128
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Zerknij na mój PDF zamieszczony w pierwszym poście tego wątku. Tam jest schemat z transoptorami.

Ps. Według https://www.wemos.cc/en/latest/d1/d1_mini.html w Wemos D1 mini Pull-Up jest na D3 (GPIO0) oraz D4 (GPIO2), Pull-Down na D8 (GPIO15).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
shimano73
Posts: 2000
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Post

Xoggo wrote: Fri Apr 09, 2021 4:56 pm
Robert Błaszczak wrote: Thu Mar 18, 2021 6:05 am Spróbuj na sofcie GUI-GENERIC.
Roberto, niestety nie pomogło. Próbowałem już różnych kombinacji. @shimano73 mógłbyś pokazać na schemacie Twoją wersję?
Proszę bardzo
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
roberto601
Posts: 2
Joined: Mon Dec 12, 2016 7:44 pm

Post

Witam!!!!
Mam problem , po wgraniu softu nie ukazuje mi się sieć WIFI supli .Dioda pulsuje.
kaniutek
Posts: 2
Joined: Thu Oct 14, 2021 11:20 am

Post

gdzieś ktoś kiedyś wrzucał soft na 1 licznik i czujnik temperatury, BARDZO by mi to ułatwiło życie. Ma może ktoś jeszcze gdzieś ten pliczek?

A już w ogóle IDEAŁEM było by dla mnie 2 liczniki impulsów + czujnik temperatury
User avatar
klew
Posts: 8798
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

kaniutek wrote: Thu Oct 14, 2021 11:23 am gdzieś ktoś kiedyś wrzucał soft na 1 licznik i czujnik temperatury, BARDZO by mi to ułatwiło życie. Ma może ktoś jeszcze gdzieś ten pliczek?

A już w ogóle IDEAŁEM było by dla mnie 2 liczniki impulsów + czujnik temperatury
Wygeneruj sobie GUI Generic z odpowiednimi opcjami.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “Zrób to sam”