Touch 1/2/3 Gang brak wymaganej N

arqiu70
Posts: 141
Joined: Fri Jan 04, 2019 9:27 am

Post

Czy ktoś jest może w posiadaniu przełącznika z płytką przekaźników jak na foto poniżej? Uległa uszkodzeniu i w czasie naprawy "zaginął" jeden z elementów, prawdopodobnie rezystor. Lokalizacja elementu zaznaczona na czerwono. Jeśli ktoś ma taką płytkę i mógłby podać(zmierzyć) wartość tego elementu byłbym wdzięczny.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
andrzejano
Posts: 339
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Post

arqiu70 wrote: Sat Mar 05, 2022 5:37 pm
Robert Błaszczak wrote: Sat Mar 05, 2022 1:33 pm Zerknij na ten wątek: https://github.com/ct-Open-Source/tuya- ... issues/721
Dzięki za podpowiedź.
Udało się, ale jeszcze musiałem zmienić GPIO do przekaźników i przycisków (inne niż w moich poprzednich przełącznikach).
Pozdrawiam.
Podaj proszę jeszcze raz konkretnie jak wgrać GG do tego
andrzejano
Posts: 339
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Post

andrzejano wrote: Thu Sep 07, 2023 1:26 pm
arqiu70 wrote: Sat Mar 05, 2022 5:37 pm
Robert Błaszczak wrote: Sat Mar 05, 2022 1:33 pm Zerknij na ten wątek: https://github.com/ct-Open-Source/tuya- ... issues/721
Dzięki za podpowiedź.
Udało się, ale jeszcze musiałem zmienić GPIO do przekaźników i przycisków (inne niż w moich poprzednich przełącznikach).
Pozdrawiam.
Podaj proszę jeszcze raz konkretnie jak wgrać GG do tego
Walczę od kilku dni
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
arqiu70
Posts: 141
Joined: Fri Jan 04, 2019 9:27 am

Post

Tutaj masz opis pinów, u mnie było tak samo:
viewtopic.php?p=55736#p55736
andrzejano
Posts: 339
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Post

Czym wgrywałeś, za Chiny mój sprawny USB uart nie daje rady i z gpio 0 - gnd i z resetem zonk.
User avatar
wojtas567
Posts: 2216
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Post

GPIO-0 na stałe do masy i jeszcze raz :), spróbuj jeszcze ze zmianą przewodów TX z RX.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
PuteR
Posts: 1424
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Post

andrzejano wrote: Fri Sep 08, 2023 2:26 pm Czym wgrywałeś, za Chiny mój sprawny USB uart nie daje rady i z gpio 0 - gnd i z resetem zonk.
Mam taki sam problem. Mam kilka tych modułów i do tych które wymagają lini N jakoś udało się wgrać, a do tych które nie wymagają lini N za nic nie idzie. Próbowałem już chyba wszystkich możliwych kombinacji i nic.

Gdyby Ci się udało to daj znać jak to zrobiłeś 😄
Patryk
Posts: 2711
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

andrzejano wrote: Fri Sep 08, 2023 2:26 pm Czym wgrywałeś, za Chiny mój sprawny USB uart nie daje rady i z gpio 0 - gnd i z resetem zonk.
Swego czasu wgrywałem soft do tych wyłączników i nie było problemu.
Ale ...
Może coś się zmieniło, w budowie zasilacza i "coś pożera" prąd.
Jakich używacie programatorów ???
Może mają za małą wydajność prądową i stąd te problemy.
Ja osobiście używam tylko i wyłącznie CP2102
Skojarzyło mi się to z Yushan-ami, które wymagały osobnego zasilacza, żeby je zaprogramować.
viewtopic.php?p=49787#p49787
Tylko NIE próbujcie je podłączyć pod 230V podczas programowania.
andrzejano
Posts: 339
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Post

PuteR wrote: Sat Sep 09, 2023 8:55 am
andrzejano wrote: Fri Sep 08, 2023 2:26 pm Czym wgrywałeś, za Chiny mój sprawny USB uart nie daje rady i z gpio 0 - gnd i z resetem zonk.
Mam taki sam problem. Mam kilka tych modułów i do tych które wymagają lini N jakoś udało się wgrać, a do tych które nie wymagają lini N za nic nie idzie. Próbowałem już chyba wszystkich możliwych kombinacji i nic.

Gdyby Ci się udało to daj znać jak to zrobiłeś 😄
Dalej nic , wszystkie metody sprawdzone.
Jeśli ktoś da radę, proszę dajcie znać
andrzejano
Posts: 339
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Post

PuteR wrote: Sat Sep 09, 2023 8:55 am
andrzejano wrote: Fri Sep 08, 2023 2:26 pm Czym wgrywałeś, za Chiny mój sprawny USB uart nie daje rady i z gpio 0 - gnd i z resetem zonk.
Mam taki sam problem. Mam kilka tych modułów i do tych które wymagają lini N jakoś udało się wgrać, a do tych które nie wymagają lini N za nic nie idzie. Próbowałem już chyba wszystkich możliwych kombinacji i nic.

Gdyby Ci się udało to daj znać jak to zrobiłeś 😄
Udało się. Zaprogramowałem nowo zakupionym MODUŁ KONWERTER USB TTL CP2102 RS232 ARDUINO FV , standardowo gpio0 z masą zwarty, zasilanie i start czyszczenie następnie wgrywanie flash_download_tool_3.9.5 guigeneric
Pozdrawiam.

Return to “Nowości”