Stacja pogodowa by shimano73

Greg978
Posty: 27
Rejestracja: śr sie 07, 2019 2:58 pm

wt paź 13, 2020 10:13 am

A dałoby sie dołożyć do Air Nettigo Suple, myślę że dużo osób mogłoby się tym zainteresować. :-)
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 149
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm
Lokalizacja: Bolesławiec

wt paź 13, 2020 10:19 am

Ja miałem ten sam dylemat co Ty ale przesiadłem się na soft kolegi shimano i jestem zadowolony. Mam wszystko w SUPLI + czujnik nasłonecznienia w gratisie oraz w Nettigo poprzez stronkę. Zobacz w moim podpisi link.
Adamo28
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 08, 2020 2:54 pm

pn lis 09, 2020 6:06 pm

Witam. Dopiero rozpocząłem przygodę z suplą i zabrałem się za składanie tej stacji. Mam kilka pytań. Po podłączeniu do chmury supli czujnik sds011 jest widziany jak sds011 czy trzeba wybrać z któregoś kanału i pozmieniać ikony i opisy? Bo przeglądając forum sam już nie wiem. Póki co w supli widzi mi 3 czujniki DHT mimo że mam podłączony tylko jeden. I Jeszcze jedno pytanie na oryginalnym sofcie Nettigo czujnik SDS011 pokazuje w miarę normalne wartości, natomiast po wgraniu suplowego cały czas jest -1 w każdym polu a konsola pokazuje -300%/-600%. Czym to może być spowodowane?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1266
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn lis 09, 2020 6:17 pm

Adamo28 pisze:
pn lis 09, 2020 6:06 pm
Witam. Dopiero rozpocząłem przygodę z suplą i zabrałem się za składanie tej stacji. Mam kilka pytań. Po podłączeniu do chmury supli czujnik sds011 jest widziany jak sds011 czy trzeba wybrać z któregoś kanału i pozmieniać ikony i opisy? Bo przeglądając forum sam już nie wiem. Póki co w supli widzi mi 3 czujniki DHT mimo że mam podłączony tylko jeden. I Jeszcze jedno pytanie na oryginalnym sofcie Nettigo czujnik SDS011 pokazuje w miarę normalne wartości, natomiast po wgraniu suplowego cały czas jest -1 w każdym polu a konsola pokazuje -300%/-600%. Czym to może być spowodowane?
Czujnik SDS011 wykorzystuje kanal dht22 tak samo czujnik bme280 i sht31d, natomiast czujnik dht jako taki nie jest używany.
Może przejrzyj to https://github.com/shimano73/Stacja_pogodowa
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Adamo28
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 08, 2020 2:54 pm

wt lis 10, 2020 8:49 am

Generalnie wszystko działa, tylko są dziwne odczyty z SDS011. Na koncie supli pokazuje wilgotność -1 ale już na aplikacji w telefonie są te same wartości które pokazuje konsola. Nie widać tego na zdjęciu ale kanał na koncie supli to kanał 0 czyli ten SDS. Jakieś wskazówki ? Bo sam nie wiem czy PM2.5 na poziomie 102% jest oszukany czy takie mam powietrze :)
Załączniki
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (104.69 KiB) Przejrzano 582 razy
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1266
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt lis 10, 2020 9:12 am

Kanał wilgotności ma ograniczenie do 100%, nawet jeśli w aplikacji pokazuje dobrze to w historii są dziury :?
Wartości powyżej 100% traktowane są jako błędne odczyty.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Adamo28
Posty: 9
Rejestracja: ndz lis 08, 2020 2:54 pm

wt lis 10, 2020 11:10 am

Ok w sumie logiczne że nie pokazuje wilgotności pow. 100%. Mam jeszcze takie pytanie do czego służą ustawienia w czujniku SDS011 Norma dla PM2.5 oraz PM10 ? Po wpisaniu wartości 100 w oba pola konsola zaczęła wypluwać wartości 8.2% dla pm 2.5 oraz 14.3% dla pm10 gdzie wcześniej były takie na zrzucie ekranu powyżej.
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 149
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm
Lokalizacja: Bolesławiec

wt lis 10, 2020 1:27 pm

PM 10 Dopuszczalne stężenie na przestrzeni dwudziestu czterech godzin to 50 μg/m3. W ciągu roku przekroczenie 24 godzinnego stężenia nie może zdarzyć się częściej niż trzydzieści pięć razy.

PM 2.5 W ciągu doby nie może ono przekroczyć 25 μg/m3.

From <https://goodair.pl/blog/pyly-zawieszone>
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1266
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt lis 10, 2020 1:36 pm

Adamo28 pisze:
wt lis 10, 2020 11:10 am
Ok w sumie logiczne że nie pokazuje wilgotności pow. 100%. Mam jeszcze takie pytanie do czego służą ustawienia w czujniku SDS011 Norma dla PM2.5 oraz PM10 ? Po wpisaniu wartości 100 w oba pola konsola zaczęła wypluwać wartości 8.2% dla pm 2.5 oraz 14.3% dla pm10 gdzie wcześniej były takie na zrzucie ekranu powyżej.
W aplikacji dane określają procentową wartość normy , które określa się w konfiguracji. Wartości norm wyczytałem w internecie Czasookres to czas pomiędzy pomiarami.
Załączniki
sds011.png
sds011.png (16.65 KiB) Przejrzano 537 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
RKL
Posty: 46
Rejestracja: czw maja 14, 2020 6:20 pm
Kontaktowanie:

ndz lis 22, 2020 10:39 am

shimano73 planujesz postawienia stacji na nowych bibliotekach , bo z tego co widze to ostro wzioles sie za za te nowe bibilioteki :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”