Stacja pogodowa by shimano73

Pietras81
Posts: 1811
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Albert wrote: Tue Jun 27, 2023 6:39 pm Dziękuję shimano73 za soft. Może ktoś tylko potwierdzić działanie? Bo jakoś bardzo długo mi się wgrywa i nie rozgłasza sieci. I nie wiem gdzie popełniam błąd
Ja wgrałem na czystego wemosa i na stole wszystko działa. Mam tylko jeden problem ze nie chce mi się zaktualizować z poprzedniej wersji a szkoda mi trochę historii pomiarów.
https://pietras-81.aqi.eco/
User avatar
shimano73
Posts: 1995
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Post

Pietras81 wrote: Tue Jun 27, 2023 8:05 pm
Albert wrote: Tue Jun 27, 2023 6:39 pm Dziękuję shimano73 za soft. Może ktoś tylko potwierdzić działanie? Bo jakoś bardzo długo mi się wgrywa i nie rozgłasza sieci. I nie wiem gdzie popełniam błąd
Ja wgrałem na czystego wemosa i na stole wszystko działa. Mam tylko jeden problem ze nie chce mi się zaktualizować z poprzedniej wersji a szkoda mi trochę historii pomiarów.
No to przed aktualizacja pościągaj z clouda historie i zostaw gdzieś ma dysku a z nowym siftem będzie tworzyć nowa 😁
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Albert
Posts: 582
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Post

Odpaliło. Źle wygywałem - ustawiłem DOUT :oops: :oops: :oops:
jack78
Posts: 49
Joined: Sat Sep 21, 2019 8:50 pm

Post

Chcę zbudować stację w oparciu na razie o czujnik temperatury, wilgotności, ciśnienia oraz siły wiatru. Może w przyszłości coś dołożę.
Czyli większość załatwi BME280, a do tego muszę wiec wiatromierz, ale tu jest problem bo nie wiem w jaki.
Widzę u chińczyków wiatromierze z:
RS485
4-20mA
0-5V
0-10V
Który z nich będzie się nadawał do stacji i jeśli jakaś dobra dusza ma czas, to również prosiłbym o info co do jakiego GPIO ma lecieć.

Czy mam do budowy użyć płytki D1 mini v2, v3 czy może pro? A może mogę użyć ESP32-WROOM-32U ? Na niej byłoby mi wygodniej bo ma wyjście u.Fl na antenę zewnętrzną.
Pietras81
Posts: 1811
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

jack78 wrote: Tue Aug 01, 2023 2:57 pm Chcę zbudować stację w oparciu na razie o czujnik temperatury, wilgotności, ciśnienia oraz siły wiatru. Może w przyszłości coś dołożę.
Czyli większość załatwi BME280, a do tego muszę wiec wiatromierz, ale tu jest problem bo nie wiem w jaki.
Widzę u chińczyków wiatromierze z:
RS485
4-20mA
0-5V
0-10V
Który z nich będzie się nadawał do stacji i jeśli jakaś dobra dusza ma czas, to również prosiłbym o info co do jakiego GPIO ma lecieć.

Czy mam do budowy użyć płytki D1 mini v2, v3 czy może pro? A może mogę użyć ESP32-WROOM-32U ? Na niej byłoby mi wygodniej bo ma wyjście u.Fl na antenę zewnętrzną.
Co do wemosa kup wemos d1 mini wersia pro też ma wyjście na antenę. Soft kolegi nie pójdzie pod esp32.
Wiatromierz jeśli chcesz urzyć powyzszego softu to kup
https://a.aliexpress.com/_EjxZgjp
Aukcja przykładowa.
Co do pinow było gdzieś w powyższym temacje.

Pamiętaj apetyt rośnie w miarę jedzenia :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
User avatar
shimano73
Posts: 1995
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Post

jack78 wrote: Tue Aug 01, 2023 2:57 pm Chcę zbudować stację w oparciu na razie o czujnik temperatury, wilgotności, ciśnienia oraz siły wiatru. Może w przyszłości coś dołożę.
Czyli większość załatwi BME280, a do tego muszę wiec wiatromierz, ale tu jest problem bo nie wiem w jaki.
Widzę u chińczyków wiatromierze z:
RS485
4-20mA
0-5V
0-10V
Który z nich będzie się nadawał do stacji i jeśli jakaś dobra dusza ma czas, to również prosiłbym o info co do jakiego GPIO ma lecieć.

Czy mam do budowy użyć płytki D1 mini v2, v3 czy może pro? A może mogę użyć ESP32-WROOM-32U ? Na niej byłoby mi wygodniej bo ma wyjście u.Fl na antenę zewnętrzną.
Jeśli chcesz zbudować stacje w oparciu o mój soft podłącz czujniki wg opisu z tego linku
https://github.com/shimano73/Stacja_pogodowa_old
Kanały z tego opisu nie pokrywają sie z softem z nowszej wersji .
Moja stacja jest zbudowana w oparciu o PCB z tego projektu
https://nettigo.pl/products/nettigo-air ... -pcb-0-3-3
jest ona wyposażona rowniez w czujnik smogu i heca - ogrzewacz zasysanego powietrza
https://nettigo.pl/products/nettigo-air ... sterujacym
całość jest obudowie
https://nettigo.pl/products/nettigo-air ... m-0-3-3-pd
ona jest przygotowana pod ich (nettigo) smogomierz, mam jedna na zbyciu jak by co .
Sorki , nie zdążyłem odpowiedzieć ci na twoją wiadomość, pomogę , ale nie dam rady wykonać, pisz , postaram się w miarę możliwości pomóc.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
jack78
Posts: 49
Joined: Sat Sep 21, 2019 8:50 pm

Post

Dzięki za info.
Płytka Netigo już przyszła, czujniki i Wemos są w drodze, ale jutro zaczynam wczasy, więc pewnie czas na stację znajdzie się za 2 tygodnie.
Jak będę potrzebował jakiejś pomocy, to się odezwę po wakacjach.
Pietras81
Posts: 1811
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Ja dzis zpodkalem taka wersję stacji pogody.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
User avatar
lesny8
Posts: 2841
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

:lol:
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
matrix0606
Posts: 333
Joined: Tue Nov 08, 2022 9:05 pm

Post

shimano73 wrote: Tue Aug 01, 2023 6:02 pm Jeśli chcesz zbudować stacje w oparciu o mój soft podłącz czujniki wg opisu z tego linku
https://github.com/shimano73/Stacja_pogodowa_old
Kanały z tego opisu nie pokrywają sie z softem z nowszej wersji .
Moja stacja jest zbudowana w oparciu o PCB z tego projektu
https://nettigo.pl/products/nettigo-air ... -pcb-0-3-3
jest ona wyposażona rowniez w czujnik smogu i heca - ogrzewacz zasysanego powietrza
https://nettigo.pl/products/nettigo-air ... sterujacym
całość jest obudowie
https://nettigo.pl/products/nettigo-air ... m-0-3-3-pd
ona jest przygotowana pod ich (nettigo) smogomierz, mam jedna na zbyciu jak by co .
Sorki , nie zdążyłem odpowiedzieć ci na twoją wiadomość, pomogę , ale nie dam rady wykonać, pisz , postaram się w miarę możliwości pomóc.
Podoba mi się bardzo. Całość uzupełnił bym o różę wiatrów i dla mnie stacja kozak i ma wszystko co chciałbym mieć w swojej stacji.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP
Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk
GPU - GTX1060 6G
CPU - Ryzen5 1400 3,2G
PSU - SPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB

Return to “Projekty użytkowników”