Stacja pogodowa by shimano73

crazymario
Posts: 8
Joined: Mon Sep 26, 2022 6:23 pm

Post

Pietras81 wrote: Sat Apr 06, 2024 11:09 am
crazymario wrote: Sat Apr 06, 2024 9:18 am shimano73 - gdzie znajdę najnowszą wersję Twojego bina pogodynki na ESP8266 (wgrywanego czymkolwiek) ?
Naprawdę nawet nie chce się cofnąć 1 stronę dalej w temacje.
viewtopic.php?p=168770#p168770
Nie chodzi o lenistwo - plączą się już wszystkie wersje..
Dziękuję.
crazymario
Posts: 8
Joined: Mon Sep 26, 2022 6:23 pm

Post

shimano73 wrote: Tue Jun 27, 2023 6:35 am Jak obiecałem że coś zrobię to zrobię nie trzeba mi co pól roku przypominać :lol:
Zgrałem binarkę ze swojej stacji , oczyściłem ją ze swoich danych i oto jest, proszę wypróbować.
Czy można jeszcze zmienić/dopisać w tej kompilacji inne/więcej GPI0 dla SDA i SCL ? Czy pozostaje tylko opcja ponownej kompilacji ?
Z tego co widać na załączonym screen'ie - jest ich tylko kilka, potrzebuję natomiast GPI05-D1 i GPI04-D2.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
shimano73
Posts: 1995
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Post

crazymario wrote: Sat Apr 06, 2024 7:42 pm
shimano73 wrote: Tue Jun 27, 2023 6:35 am Jak obiecałem że coś zrobię to zrobię nie trzeba mi co pól roku przypominać :lol:
Zgrałem binarkę ze swojej stacji , oczyściłem ją ze swoich danych i oto jest, proszę wypróbować.
Czy można jeszcze zmienić/dopisać w tej kompilacji inne/więcej GPI0 dla SDA i SCL ? Czy pozostaje tylko opcja ponownej kompilacji ?
Z tego co widać na załączonym screen'ie - jest ich tylko kilka, potrzebuję natomiast GPI05-D1 i GPI04-D2.
Przypisywać można tylko te gpio które są wolne, jeśli go nie ma na liście tzn ze jest uzyte gdzieś, w moim przypadku gpio4 i gpio5 jest uzyte do komunikacji z SDS011 po rs. Jeśli nie posiadasz tego czujnika ustaw gpio w ustawienia urządzenia/inne na wyłączone.
Użycie akurat tych gpio wymusiło użycie gotowego pcb od Nettigo.pl
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
jack78
Posts: 49
Joined: Sat Sep 21, 2019 8:50 pm

Post

Może ktoś pomoże i podpowie co robię źle.
Stacja NAM 0.3.3, do samodzielnego lutowania (z tym raczej nie mam problemów :) )
Na razie testowo tylko z czujnikami DS18B20 i BME280.
IMG_20240430_113510.jpg
IMG_20240430_113458.jpg

Niestety bez względu czy wrzucę Suplę, czy soft luftdaten nie mam odczytów z czujników.

Niema znaczenia czy używam zasilania 5V z pinów na płytce NAM, czy 5V na USB Wemosa D1 mini PRO

Właśnie wrzuciłem NAMF-2020-45a i nadal to samo, nie mam żadnych odczytów.
Screenshot_2.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jack78
Posts: 49
Joined: Sat Sep 21, 2019 8:50 pm

Post

Dobra, chyba jest coś nie tak z sensorami.
Wywaliłem DS18B20 i zastąpiłem do DHT22 i w końcu pojawiły się odczyty, więc wygląda na to że BME280 jest również walnięty. Niestety nie mam drugiego na testy.
pirat
Posts: 121
Joined: Sun May 12, 2019 12:22 pm

Post

shimano73 wrote: Tue Jun 27, 2023 6:35 am Jak obiecałem że coś zrobię to zrobię nie trzeba mi co pól roku przypominać :lol:
Zgrałem binarkę ze swojej stacji , oczyściłem ją ze swoich danych i oto jest, proszę wypróbować.
Zastanawiam się co robię źle binarka się wgrywa na wemoda d1mini ale nie chce rozgłaszać sieci dioda na wemosie po wgraniu wolno miga.
Może mam coś źle ustawione w flesh domnload

Może coś innego źle robię
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Mmof
Posts: 793
Joined: Sun Jan 26, 2020 5:49 pm

Post

pirat wrote: Wed Jun 05, 2024 6:43 pm
shimano73 wrote: Tue Jun 27, 2023 6:35 am Jak obiecałem że coś zrobię to zrobię nie trzeba mi co pól roku przypominać :lol:
Zgrałem binarkę ze swojej stacji , oczyściłem ją ze swoich danych i oto jest, proszę wypróbować.
Zastanawiam się co robię źle binarka się wgrywa na wemoda d1mini ale nie chce rozgłaszać sieci dioda na wemosie po wgraniu wolno miga.
Może mam coś źle ustawione w flesh domnload

Może coś innego źle robię
Spróbuj wgrać Tasmotizer moim zdaniem lepiej się spisuję i nie mam z nim żadnych problemów nic nie ustawiasz wszystko leci z automatu.😉

Return to “Projekty użytkowników”