Sonoff mini jako "automat schodowy"

rav.b

Mam taki oto problem z Sonoff -em mini jako automatem schodowym:
1. Na samym początku (przed usunięciem podświetleń z przycisków schodowych), włączenie światła w łazience czasami powodowało załączenie również tego sonoff -a (puszki instalacyjne są połączone - w jednym rzędzie). Po demontażu podświetleń już taka sytuacja nie występuję.
2. Występuje natomiast rzadkie samoczynne załączeni się tego Sonoff -a
3. Przy dłuższym braku używania, przełączenie łącznika schodowego nic nie daje dopiero drugie i kolejne przełączenia działają (włączenie, wyłączenie).

Czym może być to spowodowane?
5x ROW-02, 4x SRW-02, 2x LIW-01, 2x DIW-01, 2x THW-01, 2x SLW-01, 1x mSRW-01, 1x mROW-02, 1x ROW-02m, 1x ROW-01/16A, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x OSW-01, 1x RNW-01, 1x INW-01, 3x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
djack2017

rav.b wrote: Wed Nov 20, 2019 7:22 am Mam taki oto problem z Sonoff -em mini jako automatem schodowym:
1. Na samym początku (przed usunięciem podświetleń z przycisków schodowych), włączenie światła w łazience czasami powodowało załączenie również tego sonoff -a (puszki instalacyjne są połączone - w jednym rzędzie). Po demontażu podświetleń już taka sytuacja nie występuję.
2. Występuje natomiast rzadkie samoczynne załączeni się tego Sonoff -a
3. Przy dłuższym braku używania, przełączenie łącznika schodowego nic nie daje dopiero drugie i kolejne przełączenia działają (włączenie, wyłączenie).

Czym może być to spowodowane?
Ad.2 Być może występują jednak sporadycznie jakieś inne zakłócenia. Zastosowany filtr przeciwzakłóceniowy nie jest na pewno w 100% idealny
Ad.3 Taki sytuacja występuje, gdy przełącza się stan urządzenia z aplikacji ze smartfona. Być może też układ sam się czasami restartuje.
Używam tego rozwiązania u siebie i wpływu zakłóceń nie zaobserwowałem, natomiast fakt opisany w p.3 czasami się zdarza. W wolnej chwili spojrzę do kodu programu.

Return to “Gotowy sprzęt”