Aktualizacja SuplaDevice

User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

kris.sg wrote: Fri Jul 17, 2020 7:10 am @Goral64 spróbuj ustawić w malinie adres na sztywno jeżeli masz włączone dhcp u mnie się to sprawdziło.
Ma na sztywno, ma też połączenie kablem, nie WiFi. Może karta SD mi pada i dlatego, nie wiem. Mam kopię jakby co. Ale większym problemem jest ten brak wznowienia połączenia przez moduły. Do niektórych mam dość ograniczony dostęp :(
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
pzygmunt
Posts: 18593
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Podłącz monitor na HDMI.
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Wygląda na to, że malinkę mordował supla-pushover. Po kilku minutach od startu zabierał 75% dostępnego RAM (4GB) tak, że od tej chwili zaczął być w użyciu niewielki swap. Po kilkudziesięciu godzinach podejrzewam, że malince po prostu brakło pamięci na dalsze funkcjonowanie :(
Przy włączonym supla-pushover użycie pamięci RAM było na poziomie 3,72GB (z 3,81GB) i mulenie aż do całkowitej utraty kontroli, po wyłączeniu zużycie pamięci ok. 480MB i malina zasuwa aż miło.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
Beku
Posts: 453
Joined: Tue Nov 06, 2018 1:49 pm

Post

Goral64 wrote: Sun Jul 19, 2020 3:34 pm Wygląda na to, że malinkę mordował supla-pushover. Po kilku minutach od startu zabierał 75% dostępnego RAM (4GB) tak, że od tej chwili zaczął być w użyciu niewielki swap. Po kilkudziesięciu godzinach podejrzewam, że malince po prostu brakło pamięci na dalsze funkcjonowanie :(
Przy włączonym supla-pushover użycie pamięci RAM było na poziomie 3,72GB (z 3,81GB) i mulenie aż do całkowitej utraty kontroli, po wyłączeniu zużycie pamięci ok. 480MB i malina zasuwa aż miło.
Sprawdź czy któreś konkretne powiadomienie tego nie powoduje. U mnie działa supla-pushover bez restartu na RPi2 od kilku miesięcy. Może gdzieś jakie warunek zapętla i powstaje wyciek pamięci.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4114
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Ja też nie mam żadnego problemu z Pushover. U mnie także działa bezbłędnie od 3 m-cy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Beku wrote: Sun Jul 19, 2020 7:29 pm Sprawdź czy któreś konkretne powiadomienie tego nie powoduje. U mnie działa supla-pushover bez restartu na RPi2 od kilku miesięcy. Może gdzieś jakie warunek zapętla i powstaje wyciek pamięci.
Hmm, u mnie problemy zaczęły się chyba po usunięciu kanałów z clouda, a zostały do nich warunki w pushover. Musze sprawdzić po usunięciu warunków dotyczących usuniętych kanałów.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
Beku
Posts: 453
Joined: Tue Nov 06, 2018 1:49 pm

Post

Goral64 wrote: Sun Jul 19, 2020 8:57 pm
Beku wrote: Sun Jul 19, 2020 7:29 pm Sprawdź czy któreś konkretne powiadomienie tego nie powoduje. U mnie działa supla-pushover bez restartu na RPi2 od kilku miesięcy. Może gdzieś jakie warunek zapętla i powstaje wyciek pamięci.
Hmm, u mnie problemy zaczęły się chyba po usunięciu kanałów z clouda, a zostały do nich warunki w pushover. Musze sprawdzić po usunięciu warunków dotyczących usuniętych kanałów.
Nie wykluczam że w takim wypadku coś się miesza. Usuń te warunki i sprawdź. Może jest tam jakaś błędna ścieżka, jak znajdę czas to zerknę na to.
User avatar
Goral64
Posts: 3152
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

Beku wrote: Mon Jul 20, 2020 5:57 am Nie wykluczam że w takim wypadku coś się miesza. Usuń te warunki i sprawdź. Może jest tam jakaś błędna ścieżka, jak znajdę czas to zerknę na to.
Wróć, skleroza :( Usunąłem z konfiga wszystkie notyfikacje, zostawiłem puste

Code: Select all

notifications:
Jak dodałem cokolwiek, nieistniejący kanał, pushover nie pożera całej pamięci. Będę obserwował.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4114
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Goral64 wrote: Mon Jul 20, 2020 7:24 am Wróć, skleroza :( Usunąłem z konfiga wszystkie notyfikacje, zostawiłem puste

Code: Select all

notifications:
Jak dodałem cokolwiek, nieistniejący kanał, pushover nie pożera całej pamięci. Będę obserwował.
I bądź tu programistą i odgadnij wszystkie pomysły jakie mogą przyjść do głowy użytkownikom programu :lol: :lol: :lol:
Nie wpadłbym na to, że ktoś może mieć "pustą" konfigurację programu, ale program ma działać :D :D :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Robert Błaszczak wrote: Mon Jul 20, 2020 10:22 am
Goral64 wrote: Mon Jul 20, 2020 7:24 am Wróć, skleroza :( Usunąłem z konfiga wszystkie notyfikacje, zostawiłem puste

Code: Select all

notifications:
Jak dodałem cokolwiek, nieistniejący kanał, pushover nie pożera całej pamięci. Będę obserwował.
I bądź tu programistą i odgadnij wszystkie pomysły jakie mogą przyjść do głowy użytkownikom programu :lol: :lol: :lol:
Nie wpadłbym na to, że ktoś może mieć "pustą" konfigurację programu, ale program ma działać :D :D :D
Programowanie polega na obsługiwaniu wyjątków ;)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “Arduino IDE”