Aktualizacja SuplaDevice

User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

To nie jest częścią biblioteki SuplaDevice.
Obiekt WiFi jest udostępniany przez płytki i jeśli one wspierają tą metodę, to powinno działać.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Patryk
Posts: 2713
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

Dzięki za info.
Drąże temat, gdyż mam podobny jak Ty:
viewtopic.php?p=91758#p91758
problem, ale już z trzecim gniazdkiem SP111.
Co ciekawego, kupiłem ostatnio znów 2szt.
Jeden już na oryginalnym sofcie, miał ten problem.
Wymienili mi go w sklepie.

Po wgraniu (GUI-Generic), jedno znów straciło zasięg.
Co ciekawe jeszcze.
Według "WIFI Analizer-a" oba mają ten sam poziom siły (mocy) nadawczej.
Czyli tak jak by ( w esp8285), był problem po stronie odbiorczej.
Dlatego chcę spróbować obniżyć programowo moc nadawczą i zobaczyć, czy może to coś pomoże.
Tylko nie wiem jak to zrobić.
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Patryk wrote: Sat Mar 27, 2021 7:42 am Gdzie znajduję się ten parametr:
WiFi.setOutputPower(20.5);
Szukam, szukam ...
Domyślnie jest to ustawione na maksymalną wartość.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Patryk
Posts: 2713
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

krycha88 wrote: Sat Mar 27, 2021 7:49 pm
Patryk wrote: Sat Mar 27, 2021 7:42 am Gdzie znajduję się ten parametr:
WiFi.setOutputPower(20.5);
Szukam, szukam ...
Domyślnie jest to ustawione na maksymalną wartość.
Rozumiem.
Ale jak to zmienić (np: w GUI-Generic).
Może by mi pomogło:
https://arduino-esp8266.readthedocs.io/ ... utputpower

A najlepiej ustawić moduł tylko do komunikacji 802.11b:
https://arduino-esp8266.readthedocs.io/ ... setphymode
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Patryk wrote: Sat Mar 27, 2021 8:46 pm
krycha88 wrote: Sat Mar 27, 2021 7:49 pm
Patryk wrote: Sat Mar 27, 2021 7:42 am Gdzie znajduję się ten parametr:
WiFi.setOutputPower(20.5);
Szukam, szukam ...
Domyślnie jest to ustawione na maksymalną wartość.
Rozumiem.
Ale jak to zmienić (np: w GUI-Generic).
Może by mi pomogło:
https://arduino-esp8266.readthedocs.io/ ... utputpower

A najlepiej ustawić moduł tylko do komunikacji 802.11b:
https://arduino-esp8266.readthedocs.io/ ... setphymode
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... iFi.h#L110
https://gui-generic-builder.supla.io/
Patryk
Posts: 2713
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

Dzięki, za podpowiedź,
ale ... dalej nie wiem jak to zrobić (użyć w Twoim sofcie). :roll:
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Patryk wrote: Sat Mar 27, 2021 9:07 pm Dzięki, za podpowiedź,
ale ... dalej nie wiem jak to zrobić (użyć w Twoim sofcie). :roll:
ale sam napisałeś jak to zrobić, więc trochę nie rozumiem.

wklej WiFi.setOutputPower(20.5); tak gdzie pokazałem.
https://gui-generic-builder.supla.io/
andrew01
Posts: 162
Joined: Fri May 24, 2019 6:49 am

Post

Coś kojarzę, że chyba gdzieś te pytania już się pojawiły, ale spróbuję ponownie, może coś się zmieniło :)
Czy byłaby szansa aby z poziomu kodu przypisać nazwę oraz lokalizację do kanału?
Mając 24 kanały na jednym Wemos'ie i co chwilę coś zmieniając to trochę uciążliwe jest definiowanie tych parametrów ręcznie.
User avatar
klew
Posts: 8763
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

andrew01 wrote: Sun Mar 28, 2021 7:43 pm Coś kojarzę, że chyba gdzieś te pytania już się pojawiły, ale spróbuję ponownie, może coś się zmieniło :)
Czy byłaby szansa aby z poziomu kodu przypisać nazwę oraz lokalizację do kanału?
Mając 24 kanały na jednym Wemos'ie i co chwilę coś zmieniając to trochę uciążliwe jest definiowanie tych parametrów ręcznie.
Nie ma takiej możliwości. Protokół nie ma takiej opcji.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

andrew01 wrote: Sun Mar 28, 2021 7:43 pm Coś kojarzę, że chyba gdzieś te pytania już się pojawiły, ale spróbuję ponownie, może coś się zmieniło :)
Czy byłaby szansa aby z poziomu kodu przypisać nazwę oraz lokalizację do kanału?
Mając 24 kanały na jednym Wemos'ie i co chwilę coś zmieniając to trochę uciążliwe jest definiowanie tych parametrów ręcznie.
Kiedyś się dało przypisać lokalizację dla urządzenia, aktualnie już tego nie można zrobić :(
https://gui-generic-builder.supla.io/

Return to “Arduino IDE”