sonoff mini instalacja

User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Możesz przełączyć w tryb konfiguracji bez wyjmowania z puszki tak jak na tym filmiku.
https://www.youtube.com/watch?v=al6R-Q65aP4

Mi to wygląda na problem z Twoją siecią jeśli zaraz po rozłączeniu wszystkich zaczynają się problemy.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Zgadzam się z Przemkiem, że to problem z siecią. Proponowałbym zacząć od poprawnego skonfigurowania dostępu do Internetu. Jeśli masz jakiegoś znajomego speca, to poproś aby zerknął na Twoją konfigurację. Jeśli nie, to napisz:

1. Jaki dostawca i jaka usługa?
2. Sprzęt dostawcy (router) i czy na 100% skonfigurowany w trybie bridge?
3. Twój router (model, konfiguracja).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

I bardzo ważna kwestia. Jeśli Twój dostawca to UPC, to przed przełączeniem routera UPC w tryb bridge należy wyłączyć w tym routerze Wi-Fi na częstotliwości 2.4 i 5 GHz. Dopiero wtedy trzeba przełączyć router w tryb mostu. Port WAN swojego routera (Archer) podłączasz do pierwszego portu LAN urządzenia UPC. Na porcie WAN swojego routera powinieneś mieć publiczny adres IP nadany przez UPC.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
leszcz70
Posts: 61
Joined: Fri May 03, 2019 5:06 am

Post

witam.

wczoraj mój kolega z większym doświadczeniem zadziałał coś z ruterem , siecią itp. wszystko ruszyło działało i nadal działa, tylko rano koło 8 rozłączył się jeden ROW - akurat wcześniej zawsze od tego zaczynał się cały problem, nadal jest rozłączony (2xROW-01, maja zapisane IP nie svr)
czy może być taki problem - aktualnie, że to urządzenie jest w jakiś sposób uszkodzone???
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Odłącz wszystko od sieci. Zostaw włączony tylko ten ROW-01 co się nie chce połączyć. Nie restartuj go.
leszcz70
Posts: 61
Joined: Fri May 03, 2019 5:06 am

Post

jak odłączyć resztę od sieci???
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Najlepiej byłoby odłączyć resztę urządzeń z zasilania (jeśli masz taką możliwość). Ewentualnie skonfiguruj im jakąś fikcyjną, nieistniejącą sieć Wi-Fi.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
leszcz70
Posts: 61
Joined: Fri May 03, 2019 5:06 am

Post

tz. że każde urządzenie muszę odpalić jak do konfiguracji po to żeby sprawdzić te jedną sztukę,
wszystko działa sprawie już 24 godziny tylko ten jeden ROW-01
User avatar
wojtas567
Posts: 2218
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Post

To może zrób inaczej, jeżeli masz telefon na którym możesz zrobić hotspota ale na dłuższy czas i ten jeden moduł podepnij pod tą sieć wifi.
Pozdrawiam
Wojtek
leszcz70
Posts: 61
Joined: Fri May 03, 2019 5:06 am

Post

już mnie rozdu…….. czy ktoś może mi z tym pomóc - jestem z okolicy Strumienia pokryję koszty dojazdu i :"odpalenia" tego …… ale z gwarancją że będzie to działać

Return to “Sonoff Basic”