SBW-01 stan bramy NICE MCA2

Calcite
Posts: 19
Joined: Tue Nov 19, 2019 10:02 am

Post

pzygmunt wrote: Sun Nov 24, 2019 4:17 pm Tak jak Ci @elmaya powiedział musisz pomiędzy 6 i 8 wstawić opornik. Ja bym spróbował z 10K.
Jak opornik będzie wstawiony to podłącz IN2 pod 6-tkę.
Za jednym zamachem zaopatrzę się w opornik i przekaźnik bo czuję, że zabawa jeszcze się nie skończyła:). \
Jaką moc powinien mieć opornik?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Najmniejsza dostępna.
Calcite
Posts: 19
Joined: Tue Nov 19, 2019 10:02 am

Post

Jak się okazało, dostanie na szybko przekaźnika jaki wrzuciłeś z linka nie było możliwe ale w sklepie polecono coś innego (6 pinów).
Mogę prosić o poradę czy da się to ustrojstwo podłączyć i co do czego wpiąć?:) Jak się nie da to uzbroję się w cierpliwość i zamówię przez allegro, ale może akurat...

Ale: podłączyłem najpierw jeszcze opornik i stan bramy zmienia się wyśmienicie, jednak po ok 55-60 sekundach otwarcia bramy ikona zmienia stan na zamkniętą mimo, że fizycznie jest otwarta. Jak się domyślam jest to spowodowane, że lampa bramy po ok minucie też przestaje świecić więc SBW traktuje jej wyłączenie jako kolejny impuls. Można jakoś ustawić, żeby przy otwartej bramie lampa nie gasła? To rozwiązałoby problem i oszczędziło zachodu z przekaźnikiem, który jak sądzę będzie zachowywał się tak samo?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Odwróć logikę czujnika na kanale 2.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Mam informacje od profesjonalisty elektronika twierdzi, że z rezystorem nie będzie to działać więc zamów przekaźnik.
Calcite
Posts: 19
Joined: Tue Nov 19, 2019 10:02 am

Post

pzygmunt wrote: Tue Nov 26, 2019 7:42 am Mam informacje od profesjonalisty elektronika twierdzi, że z rezystorem nie będzie to działać więc zamów przekaźnik.
Na tym, który pokazałem wyżej da radę podłączyć? 😉
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Tak
Calcite
Posts: 19
Joined: Tue Nov 19, 2019 10:02 am

Post

pzygmunt wrote: Tue Nov 26, 2019 9:49 amTak
Tylko jak? Co do czego? Tak bardzo marzę by było to już moje ostatnie pytanie 😉
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

6,7 musisz podłączyć pod cewkę przekaźnika. Zapewne to te dwa skrajne samotne piny.
A2 i IN2 podłącz pod styki NO przekaźnika. Sprawdź miernikiem które to. Jak nie ma napięcia na cewce to pomiędzy tymi stykami nie ma przejścia. Jak jest napięcie na cewce to pomiędzy stykami jest przejście.
Calcite
Posts: 19
Joined: Tue Nov 19, 2019 10:02 am

Post

Udało się. Okazuje się że poszło na oporniku ale wymagane było przeprogramowanie centrali i wyłączenie trybu standby. Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc!

Return to “ZAMEL SBW-01”