Napęd Wiśniowski Moto 600 / 750 rts (somfy Gdk700)

Pit
Posts: 5
Joined: Sun Jan 05, 2020 3:21 pm

Post

Dzieki za odpowiedz i przepraszam jeśli pytania sa lamerskie, ale czy przy jednym czujniku (kontaktronie) nie powienien on byc zamocowany w pozycji calkowitego zamkniecia bramy?
W jakiej pozycji powinen być 2. czujnik (na forum pojawia się okreslenie "posredni" co sugeruje położenie przy częsciowo otwartej bramie, a wg Lesny8 - jeden czujnik na pełnym otwarciu a drugim na pełnym zamknieciu?
User avatar
lesny8
Posts: 2851
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

Ja mam na bramie garażowej jeden czujnik otwarcia i jest on na pełnym otwarciu. Możesz mieć na zamknięciu. U mnie akurat tak było wygodnie to zrealizować, bo mam zastosowaną mechaniczną krańcówkę. Zero z tym problemów. Jak masz czujnik na otwarciu, to wiesz że brama jest otwarta po czasie otwarcia. Jak masz na zamknięciu to wiesz od razu, ale jak zamykasz to wiesz dopiero po czasie zamknięcia.

Na bramie wjazdowej natomiast mam dwa czujniki na jednym skrzydle. W bramie dwuskrzydłowej jedno skrzydło zawsze rusza jako pierwsze. Na tym mam zamontowane dwa czujniki w krańcowych położeniach. W aplikacji widzę jeden kanał z trzema stanami. Jak brama zamknięta to ikona zamknięcia. Jak brama w ruchu to widze ikonę z 50%. Jak skrzydło się otworzy to widzę ikonę bramy otwartej, choć drugie skrzydło jeszcze jest w ruchu przez jakieś 2 sekundy.
Tak to u mnie wygląda.
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
Pit
Posts: 5
Joined: Sun Jan 05, 2020 3:21 pm

Post

lesny8 wrote: Mon Jan 06, 2020 12:02 pm Ja mam na bramie garażowej jeden czujnik otwarcia i jest on na pełnym otwarciu. Możesz mieć na zamknięciu.
No to jasne, chodziło mi o to, że w moim przypadku istotniejsze jest potwierdzenie stanu "brama garażowa zamknieta" niż ktoregoś z pozostałych. Jeszcze raz dzięki za pomoc i wyjaśnienia.
jaco
Posts: 5
Joined: Wed Oct 31, 2018 2:23 pm

Post

Mam napęd BFT Phobos i zapytam, czy ktoś wie, jak w tym napędzie jest możliwe programowanie tempa otwierania, zamykania się bramy? Czy w ogóle da się to zrobić?
Mmilimetr
Posts: 7
Joined: Fri Jun 05, 2020 11:33 am

Post

Dobry wieczór.
Pytanie być może lamerskie, ale... mam ROW-02 i bramę garażową moto 600 rts. Wiem, że można ją otwierać za pomocą SBW-01/02, ale czy można wykorzystać ROW-02? Ktoś wie? Nie chcę spalić układów, dopiero co zamontowana brama z gwarancją ;)
Dziękuję za porady/wskazówki/odpowiedzi.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

ROW nie służy do sterowania automatyką bramową. Zastosuj SBW.
Kuki
Posts: 23
Joined: Sun Dec 01, 2019 6:31 pm

Post

patryk051185 wrote: Mon Nov 25, 2019 9:32 pm Cześć, czy podłączał ktoś SBW-01 do napędu Wiśniowski MOTO 600/750 rts (somfy Gdk700).
Proszę o pomoc bo nie wiem czy tak to ma być
Napęd -------- Sbw
3 ----------------------11
1(+) --------------------14
1(+)--------------------A2
4(-)----------------------A1

Z kontraktonem sobie poradzę, zastosuje bramowy najazdowy.


Czy tutaj też muszę mieć kontraktony ??

Instrukcja pod linkiem:
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... CZLi8GjUJW
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Na to wygląda.

Return to “ZAMEL SBW-01”