No właśnie coś jest na rzeczy. Malinę muszę sobie zrobić "na nowo", stąd moja prośba o skompilowany supla-mqtt-clientpzygmunt wrote: Fri Dec 06, 2019 1:06 pm Na pewno apt-get install libssl-dev
ale jeszcze jest jakiś problem
Supla<->MQTT - Instalacja
-
-
Zainstalowałeś wszystko to co jest w pierwszym poście ? Od tego bym zaczął. Jest tam między innymi libssl
-
Beku wrote: Fri Dec 06, 2019 1:13 pm Zainstalowałeś wszystko to co jest w pierwszym poście ? Od tego bym zaczął. Jest tam między innymi libssl
Code: Select all
libssl-dev is already the newest version (1.0.1t-1+deb8u12)
Jak już wspomniałem wyżej. Na QNAPie kompilować to loteria (tam są dziwne ścieżki itp.), a system na malinie mam lekko "zepsuty". Stąd moja prośba o binarkę
Myślę, że nie ma co tutaj szukać przyczyny problemu, bo problem jest lokalnie i muszę to po prostu sobie naprawić
-
Za jakieś 3 godziny Ci wrzucę wersję skompilowaną.michael wrote: Fri Dec 06, 2019 1:20 pmBeku wrote: Fri Dec 06, 2019 1:13 pm Zainstalowałeś wszystko to co jest w pierwszym poście ? Od tego bym zaczął. Jest tam między innymi libsslTak.Code: Select all
Jak już wspomniałem wyżej. Na QNAPie kompilować to loteria (tam są dziwne ścieżki itp.), a system na malinie mam lekko "zepsuty". Stąd moja prośba o binarkę
Myślę, że nie ma co tutaj szukać przyczyny problemu, bo problem jest lokalnie i muszę to po prostu sobie naprawić
-
michael wrote: Fri Dec 06, 2019 1:20 pmBeku wrote: Fri Dec 06, 2019 1:13 pm Zainstalowałeś wszystko to co jest w pierwszym poście ? Od tego bym zaczął. Jest tam między innymi libsslTak.Code: Select all
Code: Select all
find / -name err.h|grep openssl
-
W załączniku skompilowana wersja na RPi2. Powinno działać na armv7.
Reszta co do uruchamiania tak jak w opisie. Po rozpakowaniu upewnij się że plik ma nadal uprawnienie +x.
Jeśli nie to nadaj je. Jeśli nie będzie działać -> spróbuj doprowadzić maszyny do tego żeby się kompilowały.
W przypadku braku bibliotek SSL to pzygmunt napisał Ci jak znaleźć gdzie leżą źródła SSL.
Trzeba odpowiednio wpisać tą ścieżkę w pliku subdir.mk w katalogu supla-mqtt-client/Release/src/
można dodać parametr -I do kompilatora żeby wskazać jakie źródła ma dołączyć.
-IKatalog – dodaje katalog jako miejsce szukania źródeł
Reszta co do uruchamiania tak jak w opisie. Po rozpakowaniu upewnij się że plik ma nadal uprawnienie +x.
Jeśli nie to nadaj je. Jeśli nie będzie działać -> spróbuj doprowadzić maszyny do tego żeby się kompilowały.
W przypadku braku bibliotek SSL to pzygmunt napisał Ci jak znaleźć gdzie leżą źródła SSL.
Trzeba odpowiednio wpisać tą ścieżkę w pliku subdir.mk w katalogu supla-mqtt-client/Release/src/
można dodać parametr -I do kompilatora żeby wskazać jakie źródła ma dołączyć.
-IKatalog – dodaje katalog jako miejsce szukania źródeł
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Można zrobić analogiczne makro
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... le.init#L2
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... le.init#L2
-
Po kilku bojach udało mi się uruchomić działającego brokera i klienta dla Supli
Niestety w tej chwili mam to rozbite na dwie maszyny, tj. broker na QNAPie, klient na malinie.
Docelowo chciałbym to wszystko mieć w kontenerach na QNAPie. Będę z tym walczył, żeby to tak działało
Niestety w tej chwili mam to rozbite na dwie maszyny, tj. broker na QNAPie, klient na malinie.
Docelowo chciałbym to wszystko mieć w kontenerach na QNAPie. Będę z tym walczył, żeby to tak działało
-
Spróbuj pobrać nowe źródła i skompilować jeszcze raz. A poza tym ten klient skompilowany którego Ci dałem nie zadziałał na QNAP’ie?michael wrote: Tue Dec 10, 2019 11:56 am Po kilku bojach udało mi się uruchomić działającego brokera i klienta dla Supli
-
Na QNAPie nie da się pobrać libssl-dev.
Klient, który mi dałeś zadziałał na malinie. Między czasie naprawiłem swoją malinę i skompilowałem dzisiejsze źródła bez problemów.
We wcześniejszych wersjach, w pliku konfiguracyjnym zmyliła mnie nazwa location, która teraz jest zastąpiona access_id. Tutaj też się nagłówkowałem dlaczego mi nie działa login hasło lokalizacji
Teraz jest to super zrobione! Dzięki za pomoc!
Klient, który mi dałeś zadziałał na malinie. Między czasie naprawiłem swoją malinę i skompilowałem dzisiejsze źródła bez problemów.
We wcześniejszych wersjach, w pliku konfiguracyjnym zmyliła mnie nazwa location, która teraz jest zastąpiona access_id. Tutaj też się nagłówkowałem dlaczego mi nie działa login hasło lokalizacji
Teraz jest to super zrobione! Dzięki za pomoc!