Beku wrote: ↑Wed Dec 04, 2019 2:44 pm
Poniżej opisuję instalację i podstawową konfigurację klienta MQTT dla Supli. Przykłady wykorzystania można znaleźć tu:
viewtopic.php?f=24&t=3809 oraz tu:
viewtopic.php?f=9&t=5462. Oczywiście to tylko nieliczne przykłady zastosowania MQTT, mniej lub bardziej zaawansowani użytkownicy na pewno znajdą inne zastosowanie dla tego klienta.
Klient wymaga zainstalowanego wcześniej brokera MQTT oraz instancji Supli, nie ma znaczenia czy będzie to instancja własna czy ta w chmurze. Sam klient jednak musi być uruchomiony we własnej infrastrukturze np. na RPi (RPi 4 tested & approved
).
Instalacja
Opis instalacji:
https://github.com/SUPLA/supla-core/t ... t-client
Jeśli po zalogowaniu do MQTT Explorer'a nie widać stanów kanałów Supli --> pisz w tym wątku!
Jeśli widać -> instalacja została zakończona.
Witam wszystkich
Ponieważ jestem "raczej zielonym" informatykiem, po oczytaniu forum mam raczej mętlik w głowie, a mam potrzebę integracji supli z innymi sterownikami PLC wpadł mi pomysł/pytanie:
Czy możliwa jest integracja supla mqqt client + mqtt broker z supla cloud?
Chodzi o to by z automatu można było skorzystać z danych z brokera mqtt bez całej procedury indywidualnego uruchamiania supla mqtt client, i broker na własnym sprzęcie.
Później można byłoby skorzystać z innych aplikacji- klientów MQTT - z mojego (i mam wrażenie , że nie tylko mojego) punktu widzenia sprawa dużo by się uprościła, ale jak zaznaczyłem jestem "zielony".
Czy jest to problem ilości klientów ?
Serdecznie proszę o ewentualne wyprowadzenie mnie z błądu/.