Wystarczy że w ino zrobisz swoją klasę, która dziedziczy po klasie termometru i zaimplementujesz metodę getValue, która będzie zwracać to, co chceszdogu18 wrote: Fri Oct 23, 2020 3:29 pm A takie pytanie na razie czysto teoretyczne.
Czy w nowym SuplaDevice da się jakoś zmienną wyświetlić w formie np. termometru??
Tak mniej wiecej jak było w starej wersji czy muszę pisać do każdego nietypowego czujnika nową "Bibliotekę"??
Pozdrawiam
Grzegorz
Czujniki w bibliotece SuplaDevice
-
-
Dzisiaj przez całą noc padł mi internet. Testowałem 3 różne czujniki temperatury i wilgotności, po powrocie neta zauważyłem, że zjadło mi aż 5KB pamięci RAM. Czyżby pomiary były gdzieś przechowywane na jakiejś kolejce? Po powrocie neta pamięć się nie zwolniła tylko restart modułu pomógł.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
@klew
Takie pytanie.
Coraz więcej "gniazdek" ma pomiar "prądu".
Może by można było "jakoś" w bibliotece SuplaDevice zaimplementować te najbardziej popularne "moduły":
HLW8012 ( np: Gosund sp111 )
CSE7759
CSE7766 ( np: Sonoff POW R2 ).
BL0937
Takie pytanie.
Coraz więcej "gniazdek" ma pomiar "prądu".
Może by można było "jakoś" w bibliotece SuplaDevice zaimplementować te najbardziej popularne "moduły":
HLW8012 ( np: Gosund sp111 )
CSE7759
CSE7766 ( np: Sonoff POW R2 ).
BL0937
-
Ja mam pytanie troche z innej beczki mianowicie w ArdinoIDE próbuję zaimplementować czujnik otwarcia jak na zdjęciu
download/file.php?id=5767
jednak dodając w kodzie przycisk nic się nie zmienia.
jak dodać czujnik otwarcia ?
jednak dodając w kodzie przycisk nic się nie zmienia.
Code: Select all
Supla::Control::Button *button1 = new Supla::Control::Button(19, true, true);
button1->willTrigger(*r1, Supla::Control::Button::ON_PRESS, Supla::Control::Relay::TURN_ON);
button1->willTrigger(*r1, Supla::Control::Button::ON_RELEASE, Supla::Control::Relay::TURN_OFF);
-
Czujniki otwarcia są realizowane przez klasę Supla::Sensor::Binarywiford wrote: Wed Dec 02, 2020 8:46 pm Ja mam pytanie troche z innej beczki mianowicie w ArdinoIDE próbuję zaimplementować czujnik otwarcia jak na zdjęciu
jednak dodając w kodzie przycisk nic się nie zmienia.jak dodać czujnik otwarcia ?Code: Select all
Supla::Control::Button *button1 = new Supla::Control::Button(19, true, true); button1->willTrigger(*r1, Supla::Control::Button::ON_PRESS, Supla::Control::Relay::TURN_ON); button1->willTrigger(*r1, Supla::Control::Button::ON_RELEASE, Supla::Control::Relay::TURN_OFF);
-
Witam mam pytanie ktoś próbował podpinać pod suplę czujnik MQ-7?
-
-
Nie użyłem żadnej biblioteki, bo nie zależało mi na pomiarze a tylko na informacji o przekroczeniu ustawionego progu.Kappone wrote: Sun Dec 13, 2020 2:58 pm Możesz coś więcej objaśnić? jaką bibliotekę użyłeś i jak odczytałeś wartości?
Jako, że jeszcze nie ma uniwersalnego kanału, wartość odczytuje przez kanał termometru.
Przed setup() dodajesz klasę z odczytem z wejścia analogowego,
Code: Select all
class AnalogSensor : public Supla::Sensor::Thermometer {
public: AnalogSensor(int pin) : pin(pin) {}
void onInit() {
pinMode(pin, INPUT);
channel.setNewValue(getValue()); }
double getValue() {
a0_value = map(analogRead(pin), 0 ,1024, 0, 100);
return a0_value;
void iterateAlways() {
if (lastReadTime + 5000 < millis()) {