Dla jednego czujnika deszczu będzie działać jeśli zrobisz klasę dziedziczącą po Rain i napiszesz metodę getValue, która będzie robiła to samo co aktualny "get_rain". Metodę count i całą obsługę przerwań zostaw bez zmian.
Licznik impulsów jest lepszym kanałem do deszczu, bo tam po prostu liczysz ilość impulsów, którym odpowiada jakiś opad. Licznik impulsów da Ci z automatu opad na 10 min, na godzinę, dobowy, miesięczny i roczny.
Kanał deszczu pokaże Ci tylko to co ostatnio sobie tam obliczyłeś.
Czujniki w bibliotece SuplaDevice
-
0oki. Dziękuję. Czyli sobie z tym nie poradzę.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
Tr,y pytania. A co z kanałem samej wilgotności? Niby jest ale nie przyjmuje danych?!
1. Tu na sztywno wpisana wartość 95 a w apce to: 2.Jest też kanał WEATERSTATION ... niby w Cloud się pojawia ale w apce nie ma nawet ikony
3. W deszczomierzu w Cloud wartość jest 100x większą niż w apce
1. Tu na sztywno wpisana wartość 95 a w apce to: 2.Jest też kanał WEATERSTATION ... niby w Cloud się pojawia ale w apce nie ma nawet ikony
3. W deszczomierzu w Cloud wartość jest 100x większą niż w apce
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
Przyłączam się do pytania w svd wykorzystałem ten kanał i ciągle jest pusty.QLQ wrote: Sun Mar 28, 2021 6:38 pm Tr,y pytania. A co z kanałem samej wilgotności? Niby jest ale nie przyjmuje danych?!
1. Tu na sztywno wpisana wartość 95 a w apce to:Screenshot_20210328-203913_Firefox.jpg
Pozdrawiam
Grzegorz Labudda
Grzegorz Labudda
-
Hej, a ja mam pytanie o odczyt wartości czujnika temperatury do dalszej obróbki.
Np mam czujnik DS18B20, wszystko poprawnie dodane, widzę dobre wartości w apce Supla.
Ale chciałbym też wyświetlać tą wartość na wyświetlaczu podłączonym do płytki. Stąd pytanie czy tą wartość która wysyłana jest na serwer da się wyciągnąć z pomocą bibloteki czy trzeba realizować oddzielny odczyt bezpośrednio z czujnika
Np mam czujnik DS18B20, wszystko poprawnie dodane, widzę dobre wartości w apce Supla.
Ale chciałbym też wyświetlać tą wartość na wyświetlaczu podłączonym do płytki. Stąd pytanie czy tą wartość która wysyłana jest na serwer da się wyciągnąć z pomocą bibloteki czy trzeba realizować oddzielny odczyt bezpośrednio z czujnika
-
viewtopic.php?p=85384#p85384Łukaszek wrote: Fri Aug 13, 2021 11:50 am Hej, a ja mam pytanie o odczyt wartości czujnika temperatury do dalszej obróbki.
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
-
Ok, napisałem tak i mam temperaturę z pierwszego czujnika. Jak wskazać drugi, trzeci, czwarty?
(mam int, bo chce bez danych po przecinku)
(mam int, bo chce bez danych po przecinku)
Code: Select all
auto element = Supla::Element::begin();
auto channel = element->getChannel();
int lastTemperature = channel->getValueDouble();
lcd.print(lastTemperature);
-
Korekty pomiarów lepiej robić w ten sposób:
viewtopic.php?f=61&t=8310
viewtopic.php?f=61&t=8310