Moduł bramowy 24V z 2 wejściami i 2 wyjściami

Maniek913

kinium wrote: Mon Mar 16, 2020 7:54 am
elmaya wrote: Sat Mar 14, 2020 10:25 pm Najłatwiejszy jest zwykle najlepszy.
współpracuje z Ac i Dc, a także chroni przed odwróceniem polaryzacji.

media onda_esquemático.png
Jak się dowiedziałem od kolegi elektronika, to to rozwiązanie: "będzie działało, ale parametry tego będą chuj.... Tętnienia na pewno będą i wydajność prądowa będzie raczej kiepska."
Parametry takiego układu przy zasilaniu AC rzeczywiście będą zmienne, bardzo zależne od obciążenia, ale w przypadku zasilania tym układem przetwornicy napięcia ( nie widziałem schematu płytki, ale po fotce wnoszę że jest tam przetwornica) całkowicie pomijalne - tu chodzi raczej o ograniczenie średniego napięcia na wejściu - a w przypadku wiekszości napędów rzeczywiste napięcie "24v" jest znacznie wyższe, co czasami oznacza napięcie stałe powyżej 35V !. Więc z powodzeniem wystarczy takie rozwiązanie, oczywiście nie będzie tam napięcia 12V jak napisał kol elmaya (prosze autora o edycję rysunku, bo moze kogoś wprowadzić w błąd i spowodować uszkodzenie podłączonego w ten sposób układu, gdy ten np. ma maksymalne napięcie ok24V)
Sam stosuję takie rozwiązanie ,w wielu zastosowaniach od dawna ale koniecznie należy w każdym przypadku dokonać pomiarów napięcia wyjściowego w stanie jałowym.
lesny8

Zybi wrote: Sat Mar 14, 2020 7:46 pm
Za mostkiem na przykład coś takiego:

https://pl.aliexpress.com/item/32798886 ... d319620cf6
Dzięki widziałem już kiedyś ten "przekrztałtnik" :upside_down_face: muszę go zamówić i sobie przetestuję.
elmaya wrote: Sat Mar 14, 2020 10:25 pm Najłatwiejszy jest zwykle najlepszy.
współpracuje z Ac i Dc, a także chroni przed odwróceniem polaryzacji.

media onda_esquemático.png
Dzięki za schemat, muszę to przetestować na stykówce. W kwestii elektroniki to jestem bardziej empirykiem niż teoretykiem ;)
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
lesny8

Przetestowałem na razie na symulatorze obwodów elektrycznych i wnioski mam takie. Dla 1W odbiornika zarówno jedna dioda jak i mostek ale bez kondensatora słabo wypada, żarówki nawet nie są w stanie się zaświecić
prostownik_bez_kondenastora.jpg
z kondensatorem 470uF już jest lepiej, ale spadki napięcia widać, natężenie też skacze
prostownik_z_kondensatorem_470uF.jpg
a jak zastosujemy nieco większe kondensatory to już sytuacja wygląda dużo lepiej dla 1W odbiornika
prostownik_z_większym_kondensatorem.jpg
ale już przy mocniejszym odbiorniku widać, że napięcie i natężenie ponownie skaczą.

Można sobie samemu popatrzeć jak zachowują się układy pod tym linkiem.

Reasumując: kondensator powinienem dobrać do mocy odbiornika?
@kinium jaką moc znamionową ma ten układ/płytka?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kinium

lesny8 wrote: Sun Mar 22, 2020 6:34 pm Reasumując: kondensator powinienem dobrać do mocy odbiornika?
@kinium jaką moc znamionową ma ten układ/płytka?
Płytka pobiera według obliczeń ok 0.33W dla pewności lepiej założyć 0.4 lub nawet 0.5W.
lesny8

Ok. Zakładam 0,5W :)
kowal00071

Witam szukam pomocy, może ktoś będzie wiedział co jest nie tak z tym układem lub z modułem bramy, nie pokazuje mi stanu czy brama jest otwarta czy zamknięta, na złącze input podawane jest napiecie +24V z krańcówek, czyli na pin 1 +24 brama otwarta na pin 2 +24 brama zamknięta, no i tutaj mam problem bo jeżeli podłączę te napięcie z krańcówek do płytki to mam spadek napięcia do 6,5V, jak napisał mi autor projektu jest to za niskie napięcie by otworzyć tranzystor i podać stan wysoki na gpio w ESP, ale jeżeli podam napięcie +24V ze złącza którym jest zasilana ta płytka to zadziała zmieni się stan bramy w aplikacji Supla, Autor projektu niestety nie wie co może być tego przyczyną, dodam że kiedyś to działało jak powinno

Dziękuję Pozdrawiam
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
McMab

Witam! Chciałbym trochę odświeżyć temat. Czy ten moduł nadal można kupić?
Tomek8507

Też jestem zainteresowany.
edm

Cześć. Mam napęd FAAC 740 i tą płytkę z pierwszego posta viewtopic.php?p=56398#p56398
Czy dobrze rozumiem, że ta płytka / soft w aplikacji supla pokazuje tylko stan bramy, otwarta lub zamknięta. Nie ma możliwości otworzenia / zamknięcia bramy z aplikacji supla ?, co jest równoznaczne że nie będzie w aplikacji przycisku on/off.
Przymierzam się do montażu, zależy mi również na możliwości otwierania / zamykania bramy z aplikacji supla i zastanawiam się czy w ogóle wykorzystać tą płytkę.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
Robert Błaszczak

Przeczytaj dokładnie linkowany temat.
viewtopic.php?p=58326#p58326
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Projekty użytkowników”