Panowie. Podłączyłem moduł z 1 posta @kinium zgodnie z tym schematem
https://forum.supla.org/viewtopic.php?p=58326#p58326
Ogólnie działa. Jednak mam wątpliwości czy aby działa w pełni tzn. czy wykorzystuje wszystkie możliwości powiadomień o stanie bramy.
U mnie działa tak:
1. Jak brama fizycznie jest zamknięta to ikona w aplikacji faktycznie pokazuje zamkniętą bramę - to działa poprawnie.
2. Jak brama zacznie się otwierać czyli krańcówka odjedzie od czujnika to pokazuje mi bramę otwartą - to też uważam że działa poprawnie.
3. Jak brama jest całkowicie otwarta to pokazuje mi bramę otwartą - to działa poprawnie.
4. Jak brama zacznie się zamykać to cały czas pokazuje mi bramę otwartą do momentu całkowitego zamknięcia. W momencie całkowitego zamknięcia pokaże na aplikacji że brama zamknięta - to też uważam że działa poprawnie.
Żeby wszystko działało jak opisałem w punktach 1-4 wystarczy że w supla cloud wykorzystam tylko 1 krańcówkę "Czujnik dla kanału".
Pytanie czy tak to ma działać?. Co ze stanem pośrednim. Co możliwością ustawania "Kanał dla czujnika pośredniego otwarcia".
Posiłkowałem się tym postem
https://forum.supla.org/viewtopic.php?p=106192#p106192 co prawda dotyczy Zamel SBW-02 i tam ludzie ustawiają 2 krańcówki. 1 Czujnik dla kanału i 2 Kanał dla czujnika pośredniego otwarcia.
Ja również w supla cloud mam do dyspozycji 2 krańcówki (czujniki otwarcia), po co ta druga krańcówka (czujnik otwarcia) ?.
Próbowałem na różne sposoby ustawić w cloud obie krańcówki wybierając np. opcje "Kanał dla czujnika pośredniego otwarcia", "Czujnik dla kanału", itd. Lecz nie przynosi żadnego innego lepszego rezultatu, poza tym że np. błędnie działa.
Sprawdziłem multimetrem i krańcówki w bramie działają mi poprawnie. Przy całkowicie zamkniętej bramie na złącze J5 podawane jest napięcie około 22.4V na jeden ze skrajnych pinów a przy całkowicie otwartej bramie podawane jest również napięcie 22.4V na przeciwny skrajny pin.
Moduł ten podłączyłem pod OPEN A - czyli Brama i OPEN B - furtka. Tej drugiej wolnej krańcówki nie mogę np. wykorzystać do OPEN B - furtka bo nie jest po tej stronie bramy i nic nie daje.