Moduł bramowy 24V z 2 wejściami i 2 wyjściami

edm

Robert Błaszczak wrote: Thu Jul 04, 2024 9:09 am Przeczytaj dokładnie linkowany temat.
viewtopic.php?p=58326#p58326
Widziałem to. Nie widzę tam podłączonego przycisku zwiernego. Pisząc post chciałem się upewnić że faktycznie nie ma możliwości sterowania przyciskiem.

Rozważam, czy mimo wszystko podłączyć tą płytkę, która pokaże mi tylko stan bramy. A do funkcji przycisku zastosować kolejne ESP.
Czy zrezygnować z tej płytki i zastosować tylko inne ESP do przycisku i oddzielnie dodatkowo podłączyć kontaktrony.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
Robert Błaszczak

Przecież na schemacie masz podłączenie do OPEN A i OPEN B.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
lesny8

Potwierdzam, że działa to z FAAC 740. Otwiera/zamyka/stopuje i stan pokazuje. Na Open B możesz ustawić funkcje furtki w bramie.
Kolega ma 2 takie napędy i tam u niego montowałem właśnie te moduły.
Jedyne z czym możesz mieć rozkminke, to jak się wpiąć w gniazdo krańcówek, bez ich odpinania ;)
Ja to rozwiązałem tworząc adapter/rozgałęźnik na bazie goldpinów, bo nie chciałem przecinać oryginalnych kabli.
Wpiąłem krańcówki w adapter, wejścia z modułu obok i adapter w płytę FAAC.
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
edm

Ok dzięki :roll:.

Edycja. Zajrzałem do napędu i podłączenie zewnętrznego przycisku zwiernego oraz tego modułu jest jasne.
Lecz pozostaje pytanie czy gdyby napisać nowy soft dedykowany pod ten moduł, który zawierałby możliwość blokowania działania fizycznego przycisku zwiernego ma prawo to działać?. Mowa o blokowaniu z poziomu aplikacji supla. Moim zdaniem to raczej nie zadziała ponieważ przycisk fizyczny podłączony jest bezpośrednio do centrali faac, także soft nic tu nie zrobi.
Co innego w poniższym przykładzie gdzie przycisk zewnętrzny podłączony jest bezpośrednio do Yunshan i z Yunshan dopiero wychodzi dalej do centrali napędu "krok po kroku".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kris

Hej. Chciałbym kupić ten moduł. Ma ktoś na sprzedaż, może autor reaktywuje projekt, jest kliku chętnych.
Mmof

kris wrote: Fri Jul 05, 2024 8:37 am Hej. Chciałbym kupić ten moduł. Ma ktoś na sprzedaż, może autor reaktywuje projekt, jest kliku chętnych.
A może prościej i szybciej gotowy moduł z możliwością podłączenia bezpośrednio pod praktycznie każdy napęd i kilka dodatkowych wyjść i wejść.😉
https://elektronek.pl/sterownik-bramy-esp_brama_24v_v2/
kris

@Mmof dzięki za info.
Napisałem do producenta prośbę o schemat połączeń z FAAC 740 oraz czy można wykorzystać oryginalne kontaktrony faac-a, jak w module z tego posta.
Mmof

kris wrote: Sun Jul 07, 2024 5:39 pm @Mmof dzięki za info.
Napisałem do producenta prośbę o schemat połączeń z FAAC 740 oraz czy można wykorzystać oryginalne kontaktrony faac-a, jak w module z tego posta.
Można bo ja Tomka namówiłem na coś takiego i jest dedykowany Soft pod tą płytkę nie ma problemu żeby wykorzystać oryginalne krańcówki FAAC bo wejścia mają dzielnik napięć i wytrzymują do 38v a dodatkowo ma kilka innych wejść jak przygotowane 1 Wire i wyprowadzony ADC 3,3v i GND RX i TX więc możliwość jest dużo przekaźniki są 6A można wykorzystać również do oświetlenia dodatkowo. Dorzucam porównanie wielkości do Shelly 1 PM .😉
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
edm

Panowie. Podłączyłem moduł z 1 posta @kinium zgodnie z tym schematem https://forum.supla.org/viewtopic.php?p=58326#p58326
Ogólnie działa. Jednak mam wątpliwości czy aby działa w pełni tzn. czy wykorzystuje wszystkie możliwości powiadomień o stanie bramy.
U mnie działa tak:
1. Jak brama fizycznie jest zamknięta to ikona w aplikacji faktycznie pokazuje zamkniętą bramę - to działa poprawnie.
2. Jak brama zacznie się otwierać czyli krańcówka odjedzie od czujnika to pokazuje mi bramę otwartą - to też uważam że działa poprawnie.
3. Jak brama jest całkowicie otwarta to pokazuje mi bramę otwartą - to działa poprawnie.
4. Jak brama zacznie się zamykać to cały czas pokazuje mi bramę otwartą do momentu całkowitego zamknięcia. W momencie całkowitego zamknięcia pokaże na aplikacji że brama zamknięta - to też uważam że działa poprawnie.

Żeby wszystko działało jak opisałem w punktach 1-4 wystarczy że w supla cloud wykorzystam tylko 1 krańcówkę "Czujnik dla kanału".
Pytanie czy tak to ma działać?. Co ze stanem pośrednim. Co możliwością ustawania "Kanał dla czujnika pośredniego otwarcia".
Posiłkowałem się tym postem https://forum.supla.org/viewtopic.php?p=106192#p106192 co prawda dotyczy Zamel SBW-02 i tam ludzie ustawiają 2 krańcówki. 1 Czujnik dla kanału i 2 Kanał dla czujnika pośredniego otwarcia.

Ja również w supla cloud mam do dyspozycji 2 krańcówki (czujniki otwarcia), po co ta druga krańcówka (czujnik otwarcia) ?.
Próbowałem na różne sposoby ustawić w cloud obie krańcówki wybierając np. opcje "Kanał dla czujnika pośredniego otwarcia", "Czujnik dla kanału", itd. Lecz nie przynosi żadnego innego lepszego rezultatu, poza tym że np. błędnie działa.

Sprawdziłem multimetrem i krańcówki w bramie działają mi poprawnie. Przy całkowicie zamkniętej bramie na złącze J5 podawane jest napięcie około 22.4V na jeden ze skrajnych pinów a przy całkowicie otwartej bramie podawane jest również napięcie 22.4V na przeciwny skrajny pin.

Moduł ten podłączyłem pod OPEN A - czyli Brama i OPEN B - furtka. Tej drugiej wolnej krańcówki nie mogę np. wykorzystać do OPEN B - furtka bo nie jest po tej stronie bramy i nic nie daje.
lesny8

edm wrote: Fri Aug 23, 2024 9:40 am
U mnie działa tak:
1. Jak brama fizycznie jest zamknięta to ikona w aplikacji faktycznie pokazuje zamkniętą bramę - to działa poprawnie.
2. Jak brama zacznie się otwierać czyli krańcówka odjedzie od czujnika to pokazuje mi bramę otwartą - to też uważam że działa poprawnie.
3. Jak brama jest całkowicie otwarta to pokazuje mi bramę otwartą - to działa poprawnie.
4. Jak brama zacznie się zamykać to cały czas pokazuje mi bramę otwartą do momentu całkowitego zamknięcia. W momencie całkowitego zamknięcia pokaże na aplikacji że brama zamknięta - to też uważam że działa poprawnie.
...
1. Tak ma być.
2. Mając podpięty czujnik pośredniego otwarcia powinna być pokazana ikona 50% otwarcia
3. Prawidłowo.
4. Tak jak w punkcie 2, Powinna być ikona 50% aż do zamknięcia.

Żeby prawidłowo przypisać czujnik otwarcia i pośredniego otwarcia odepnij je od kanału sterującego, tak żebyś widział w apce 3 kanały. Jeden sterujący i dwa czujniki.

Przy bramie zamkniętej pierwszy i drugi czujnik powinien pokazywać bramę zamkniętą.

Przy bramie w ruchu/uchylonej pierwszy czujnik powinien pokazywać bramę otwartą, a drugi zamkniętą.

Przy bramie w pełni otwartej pierwszy i drugi czujnik powinny pokazywać bramę otwartą.

Jak będziesz miał zachowanie czujników tak jak wyżej, to powiąż je z kanałem sterującym.
Czujnik pierwszy pod czujnik otwarcia, czujnik drugi pod czujnik pośredniego otwarcia.
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍

Return to “Projekty użytkowników”