Czujnik alarmu o włamaniu

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
PuteR

byniom wrote: Sun Jan 26, 2020 11:26 am Możecie dokładniej opisać tą konfigurację w telegramie ? Nie bardzo wiem jak to skonfigurować
Jak stworzyłeś już swojego bota to zapewne poznałeś już BotFather. Teraz w BotFather używasz komendy /mybots, wybierasz swoja grupę i będziesz miał
APItoken. Co do chat id to wyszukaj bota o nazwie get your telegram id i on ci poda Twoje chat id. Reszta to już wpisanie danych w wifi config.
byniom

Za skomplikowane
PuteR

byniom wrote: Sun Jan 26, 2020 11:49 amZa skomplikowane
Też tak myślałem, ale wcale nie jest to takie trudne. Czego nie rozumiesz?
byniom

Coś tam zrobiłem i nie wiem jak . Po otworzeniu aplikacji na ekranie mam listę :
BotFather
Telegram
@get_id_bot

I co dalej , jak uzyskać ten token i id

W arduinio jak chciałem zaprogramować to wyskakuje mi taki błąd exit status 1
DynamicJsonBuffer is a class from ArduinoJson 5. Please see arduinojson.org/upgrade to learn how to upgrade your program to ArduinoJson version 6

Zrobiłem aktualizację to wersji 6.14 ale nadal to samo a jak zaprogramowałem wemos w espflashdownloadtool to wemos jest w trybie konfiguracji bo dioda cały czas szybko miga ale nie widać jej żeby rozgłaszała sieć. Sprawdzane na dwóch wemosach.
PuteR

Z kodem i arduino to nie pomogę, ja wgrywałem gotowy plik bin. Jak już wgrałeś soft to odłącz wemos od zasilania i podłącz ponownie, następnie zewrzyj ze Sobą GND i GPIO0 (D3). U mnie dioda świeciła cały czas jak było w wifi config.

Jak już masz telegram to u BotFather tworzysz swojego bota.

Code: Select all

/newbot
I podajesz jak ma się nazywać.
Wyszukujesz po nazwie swojego bota i klikasz start na dole.

Przechodzisz z powrotem do BotFather.
Następnie wpisujesz

Code: Select all

/mybots
Wybierasz nazwę swojego bota i wyskoczy ci pod menu gdzie będzie do wyboru API token, klikasz i już widzisz token dla swojego bota.

Następnie przechodzisz do bota get your telegram id i u niego wyślij co kolwiek a w odpowiedzi zwróci twój ID. Teraz już masz wszystkie dane potrzebne do wpisania w wifi config.
byniom

Mózg mi się zlasował ale już mam token. Braki w angielskim to powodowało bo nazwa mojego mota musi się kończyć _bot. Dopiero połowa problemu bo pomijając to że przez arduino nie mogę wgrać to po wgraniu bin dioda szybko miga tak jak przy uruchomieniu konfiguracji ale nadal nie rozgłasza sieci i nie mogę go skonfigurować. Chwilowo żona wygoniła mnie od komputera ale potem postaram się wgrać w nowy wemos. Może te dwa co wcześniej wgrywałem są uszkodzone
elmaya

byniom wrote: Sun Jan 26, 2020 1:10 pm Mózg mi się zlasował ale już mam token. Braki w angielskim to powodowało bo nazwa mojego mota musi się kończyć _bot. Dopiero połowa problemu bo pomijając to że przez arduino nie mogę wgrać to po wgraniu bin dioda szybko miga tak jak przy uruchomieniu konfiguracji ale nadal nie rozgłasza sieci i nie mogę go skonfigurować. Chwilowo żona wygoniła mnie od komputera ale potem postaram się wgrać w nowy wemos. Może te dwa co wcześniej wgrywałem są uszkodzone
FlashTool16_LI.jpg
1 select COM:
2 ERASE
3 START
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
byniom

Tak robiłem. Moduł się programuje i przechodzi w stan konfiguracji ale nie mogę się z nim połączyć bo go nie ma, nie rozgłasza swojej sieci
elmaya

Po załadowaniu uruchom ponownie .
Utworzenie Ap „Supla_Pir” przy pierwszym uruchomieniu zajmie 1–2 minuty.
byniom

Dosyć długo ale był włączony 5 min i też się nie pokazał

Return to “Pomysły i koncepcje”