a może po prostu ten sonoff jest walnięty ?
Jak nie wgrałeś jeszcze mutliboard , to oznacza że powinien miec oryginalne oprogramowanie wgrane . Sprawdziłeś czy ewelink wykrywa to urządzenie ?
Sonoff 4CH - Nowy model ?
-
Nie, nie próbowałem łączyć z eWelinkwsosniak wrote: Wed Jan 01, 2020 10:34 pm a może po prostu ten sonoff jest walnięty ?
Jak nie wgrałeś jeszcze mutliboard , to oznacza że powinien miec oryginalne oprogramowanie wgrane . Sprawdziłeś czy ewelink wykrywa to urządzenie ?
-
jeszcze przed próbą wgrania przyjrzałem się tej płytce i temu modułowi WiFi bo z tego linku co mi podesłałeś odnośnie Sonoff 4Ch Pro w nowej wersji tam gość pisał o jakiejś kropce która oznaczała to wyjście GPIO0 i po przyjrzeniu się tej mojej płytce znalazłem kropkę a nawet dwie kropki zaznaczone na zdjęciu poniżej i tutaj moje pytanie czy ta pierwsza kropka po lewej stronie przy oznaczeniu Z3 oznacza po prostu jak ma być wlutowany ten moduł WiFi czy tam jest to wyjście GPIO0 ? bo przy Z3 nie ma tam nic wlutowane, zresztą można się przyglądnąć na zdjęciu a druga kropka jest przy oznaczeniu Y1 ? w górnym prawym roku modułu WiFi
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
gpio0 seems to be connected to R4
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
yes it is connected under R4, I will try to upload Firmware. Thanks
-
Po trudach walki w końcu udało się, udało się wgrać Suple - Multiboard, problem tkwił w zasilaniu modułu ESP, wkurzyłem się i podłączyłem po usb, przeszukałem gdzie jest pin ze złączem 3.3V i GND, wlutowałem piny widoczne i zaznaczone na zdjęciu, podłączyłem programator według opisów które opisałem na zdjęciu zwarłem GPIO0 do masy i podłączyłem programator pod komputer, uruchomiłem wgrywanie i udało się. Przycisk CH1 który odpowiada za ustawienia WiFi też wprowadza moduł w tryb - Flash-owania. Widocznie jednak było potrzebne zasilanie 3.3 z programatora aby być może zamknąć obwód zasilania.
Zauważyłem że gdy moduł zaloguje się do serwera to gaśnie dioda konfiguracyjna, mikroprzełączniki przypisane czyli CH1, CH2, CH3, CH4 uruchamiają i wyłączają przekaźniki, Piny K1, K2, K3, K4 również uruchamiają i wyłączają przekaźniki i tak samo w aplikacji, jeszcze tylko testuje czy przekaźniki będą się samoczynnie uruchamiały przy braku połączenia z serwerem ale na razie nic takie się nie dzieje...
Oczywiście przy konfiguracji wybrałem opcje dla Sonoff 4Ch
Zauważyłem że gdy moduł zaloguje się do serwera to gaśnie dioda konfiguracyjna, mikroprzełączniki przypisane czyli CH1, CH2, CH3, CH4 uruchamiają i wyłączają przekaźniki, Piny K1, K2, K3, K4 również uruchamiają i wyłączają przekaźniki i tak samo w aplikacji, jeszcze tylko testuje czy przekaźniki będą się samoczynnie uruchamiały przy braku połączenia z serwerem ale na razie nic takie się nie dzieje...
Oczywiście przy konfiguracji wybrałem opcje dla Sonoff 4Ch
-
Witam,
a czy ktoś spotkał się z taka wersja 4CH i wie jak podmienić mu soft na Supla ?
po podłączeniu RX TX i GND świeci programator lecz nie pozwala się zaprogramowac.
a czy ktoś spotkał się z taka wersja 4CH i wie jak podmienić mu soft na Supla ?
po podłączeniu RX TX i GND świeci programator lecz nie pozwala się zaprogramowac.
-
A wprowadziłeś ESP w tryb programowania (GPIO0 do GND)?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Wstyd się przyznać ale nie ponieważ nie wiem który przycisk/pin może to zrobić.
-
Wystarczy przeczytać ten wątek.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak