Sonoff 4CH - Nowy model ?

dudek2006

W tym wątku jest inna płytka niż te która udało mi się kupić.
Nie ma ona nigdzie pinu na wejście 3.3 V
Robert Błaszczak

QLQ wrote: Wed Jan 01, 2020 7:30 pm + 5v mozesz podać na 3 nóżke od gory lub 3.3v na środkową. Pierwsza nózka to gnd czyli masa. Modil ten ma dodatkowy chip i nie wiem czy jest firmware do tego chip ten steruje przekaznikami a nie jak standardowo gpio z esp. Screenshot_20200101-202156_Firefox.jpg
wsosniak wrote: Wed Jan 01, 2020 8:04 pm ja bym spróbował tak :
1) odłącz tego pseudo sonoffa z zasilania USB
2) podłącz te 3 kabelki z programatora ( TX RX GND ) do tego sonoffa
3) naciśnij i trzymaj CH1
4) trzymając cały czas CH1 , podłącz zasilanie USB do sonoffa - teraz ten sonoff powinien być w trybie wgrywania firmware (FLASH)
5) spróbuj wgrać multiborad
6) WAŻNE : Jesli się uda : odłącz sonoffa z zasilania USB, odłącz programator, włącz zasilanie USB. NA SONOFFIE MOZE NIE MRUGAĆ ŻADNA DIODA ale tym się nie martw tylko sprawdz na kompie czy widać sieć wfi tego urządzenia ( czasami trzeba poczekać minute zeby się pojawiła)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
slavo_s2k

Również mam ten sprzęt, udało mi się wgrać multiboard i podpiąć pod suple, próbuję teraz ponownie wejść w tryb config i niestety nie wiem jak, ktoś podpowie??
krzychunh

To jest model sprzedawany przez Polską firmę na allegro, "Sterownik WiFi Sonoff 4CH DC 4 kanały. Zasilanie - 5 V Micro USB lub, 7,12,32 V AC/DC"

Programowanie:

Wpinamy się w PCB

RX, TX, GND, 3.3V

Przed przystąpieniem do programowania musimy wyczyścić poprzednie oprogramowanie uruchamiamy:

flash_download_tool_3.9.2 wybieramy tryb procesora ESP8285.
Przytrzymujemy przycisk CH1 i wpinamy urządzenie do portu USB, a następnie klikamy ERASE. Po wyczyszczeniu pamięci odlączamy programator z portu UCB. Generujemy firmware za pomocą strony "https://gui-generic-builder.supla.io/" wybieramy z listy Sonoff CH4 a następnie generujemy oprogramowanie. Następnie przytrzymujemy przycisk CH1 podłączamy do portu usb programator, ze strony GUI wybieramy programator przechodzimy dalej i instalujemy soft na naszym sterowniku.

Odłączamy urządzenie łączymy się za pomocą Wifi, ustawiamy wszystkie parametry, najlepiej tryb konfiguracji przycisku CH1 ustawiamy na 5 sek
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Nowości”