Sonoff Basic - problem z podłączeniem do sieci

User avatar
PuteR
Posts: 1425
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Post

Wgrałem nowy soft i niestety lipa, urządzenie nie może podłączyć się do sieci a w Last State jest

Code: Select all

LAST STATE: SSID Not found
Czy możliwe że zepsuła się antena?? Czy raczej coś inne bo w sumie sieć emituje i można się do nie podłączyć.
Maniek913
Posts: 505
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Post

Ten komunikat mówi że nie znaleziono sieci wi-Fi o podanej nazwie .
Sprawdź czy nie pomyliłeś się w wpisanych danych.
User avatar
PuteR
Posts: 1425
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Post

Domyślam się co mówi ten komunikat, ale nazwa wpisana jest poprawnie. Próbowałem z kilkoma sieciami (źródło jednej z nich było oddalone o jakieś 2m) i zawsze to samo. Po za tym moduł działał nie przerwanie od kilku miesięcy i nagle się rozłączył i nie może się już połączyć.
Maniek913
Posts: 505
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Post

Też miałem takie przypadki w basicach - nagle zaczęły dziwne rzeczy robić, wchodzić w tryb konfiguracji, restartować się samoczynnie itp. nawet dla ciekawości wymieniłem w jednym sam układ ESP i teraz działa, ale nie jest stabilny - bywa że jest online przez dwie doby, by potem bez powodu się rozłączyć.( może degradacja flash?, albo moja "fachowa" naprawa :? ) Takie "słabe egzemplarze" można poznać że już od początku dłużej niż w innych modułach trwa łączenie do sieci i serwera. W tym "wskrzeszonym" czasem trwa to z 5minut, ale zawsze w końcu się połączy :)
User avatar
PuteR
Posts: 1425
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Post

Niestety ja za cienki jestem by sam wymienić układ ESP. Co nie zmienia faktu że sytuacja dziwna z tym wykrywaniem sieci. Mam innego Basica i tamten ma cały czas status conection... Ehs te chińczyki...
elmaya
Posts: 1482
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: El Saucejo - Sevilla

Post

in many cases it is due to the degradation of the power supply.
test by feeding the device with an external 3.3v source
User avatar
wojtas567
Posts: 2218
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Post

A jak zrobisz hotspota z telefonu o tych danych co masz w sonofie to połączy się?
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
PuteR
Posts: 1425
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Post

elmaya wrote: Fri Feb 14, 2020 8:46 am in many cases it is due to the degradation of the power supply.
test by feeding the device with an external 3.3v source
podłączałem pod programator, wgrałem nowy soft ustawiłem wszystko na stronie konfiguracji i cały czas to samo nie może znaleźć nazwy sieci.

Code: Select all

A jak zrobisz hotspota z telefonu o tych danych co masz w sonofie to połączy się?
Niestety w miejscu gdzie mieszkam praktycznie nie ma zasięgu sieci GSM wiec nie zrobię hotspota :( , ale może przy okazji spróbuje ten moduł podłączyć w innym miejscu i do innej sieci.
User avatar
klew
Posts: 8774
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

PuteR wrote: Fri Feb 14, 2020 9:05 am Niestety w miejscu gdzie mieszkam praktycznie nie ma zasięgu sieci GSM wiec nie zrobię hotspota :( , ale może przy okazji spróbuje ten moduł podłączyć w innym miejscu i do innej sieci.
Możesz zrobić hotspota bez dostępu do Internetu. Sprawdź tyklo, czy ESP łączy się z siecią rozgłaszaną z telefonu (wtedy nie powinno być błędu SSID not found"
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
PuteR
Posts: 1425
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Post

klew wrote: Fri Feb 14, 2020 9:39 am
PuteR wrote: Fri Feb 14, 2020 9:05 am Niestety w miejscu gdzie mieszkam praktycznie nie ma zasięgu sieci GSM wiec nie zrobię hotspota :( , ale może przy okazji spróbuje ten moduł podłączyć w innym miejscu i do innej sieci.
Możesz zrobić hotspota bez dostępu do Internetu. Sprawdź tyklo, czy ESP łączy się z siecią rozgłaszaną z telefonu (wtedy nie powinno być błędu SSID not found"
OK Sprawdzę to

Return to “Sonoff Basic”