A więc tak - właśnie doznałem dwóch zaskoczeń:
Pierwsze to takie że można udostępnić internet przez telefon korzystając z internetu po wifi byłem przekonany, że włączając hotspot na telefonie wifi automatycznie wyłącza.
Drugie to takie że gdy w tym wadliwym sonofie wpisze sieć którą nadaje telefon to o dziwo łączy się bez problemu i działa. Sprawdziłem kilka razy.
Mam AP ubiquit który nadaje dwie sieci główną i drugą do której podłączam wszystko co z suplą związane. Moduł nie może znaleść nazwy ani tej sieci suplowej ani głównej, a tą z telefonu znajduje odrazu i działa. Co to może oznaczać??
Sonoff Basic - problem z podłączeniem do sieci
-
Spróbuj zrestartować Ubiquiti. Może pomóc.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Resetowałem AP ale nic to nie dało. Przeniosłem ten moduł w pobliże routera i wtedy jest w stanie się połączyć. Działa na odległość maksymalnie 2-3m, czy możliwe że wysiadła w nim antena??
-
-
ja sie bujam od wczoraj z dostepem sonoff basic r2 z firmware gui-generic do wifi
dziala z eWeLink, nie dziala z gui-generic, sonoff nie laczy sie do WiFi i na tym sie wszystko zawiesza
ile ja sie dowiedzialem przy okazji o konfiguracji mojego routera ZTE
mysle, ze sprawa rozbija sie o $, te urzadzenia sa tanie, bo sa na archaicznych ESP2866, od ktorych dawno odjechaly technologicznie urzadzenia dostepowe WiFi, problem nie lezy w routerach ani w sofcie supli tylko w urzadzeniach opartych na ESP2866
przejscie na urzadzenia z ESP32 powinno byc milowym krokiem w strone przewidywalnosci i stabilnosci dzialania
a tak zupelnie przy okazji: wWeLink można uznać wprost za chinskie oprogramowanie szpiegowskie: z potencjalem dywersyjnym, od poczatku co chwila pyta o lokalizacje tel, ktorej nie potrzebuje do niczego co ma zwiazek z funkcja wylacznika
dziala z eWeLink, nie dziala z gui-generic, sonoff nie laczy sie do WiFi i na tym sie wszystko zawiesza
ile ja sie dowiedzialem przy okazji o konfiguracji mojego routera ZTE
mysle, ze sprawa rozbija sie o $, te urzadzenia sa tanie, bo sa na archaicznych ESP2866, od ktorych dawno odjechaly technologicznie urzadzenia dostepowe WiFi, problem nie lezy w routerach ani w sofcie supli tylko w urzadzeniach opartych na ESP2866
przejscie na urzadzenia z ESP32 powinno byc milowym krokiem w strone przewidywalnosci i stabilnosci dzialania
a tak zupelnie przy okazji: wWeLink można uznać wprost za chinskie oprogramowanie szpiegowskie: z potencjalem dywersyjnym, od poczatku co chwila pyta o lokalizacje tel, ktorej nie potrzebuje do niczego co ma zwiazek z funkcja wylacznika
-
Bzdury opowiadasz. Coś poknocileś albo masz uszkodzony Sonoff.
-
to wykluczylem przed wpisem na forum laczac sie przez eWeLink: działało, dioda na stale niebieska, przelacznik z apki dzialal
po wpisaniu danych WiFi i resecie LAST STATE: Brak połączenia z siecią
dla Generic ESP8266 Module, SONOFF Basic R2, SONOFF Basic
-
Znalazłem powód niedziałania
Trop archaiczny był uzasadniony
W routerze WiFi miałem ustawione szyfrowanie hasła WPA2-PSK-AES - ono NIE działało
Zadziałało dopiero po przestawieniu na WPA/WPA2-PSK-TKIP/AES
Trop archaiczny był uzasadniony
W routerze WiFi miałem ustawione szyfrowanie hasła WPA2-PSK-AES - ono NIE działało
Zadziałało dopiero po przestawieniu na WPA/WPA2-PSK-TKIP/AES
-
te moje bzdury sprowadzaja sie do tego, ze popularne tanie sonoffy:
- nie zadzaialaja od razu po podlaczeniu w wielu sieciach WiFi ze wspolczesnymi routerami
- konieczna bedzie zmiana ustawien routera WiFi, ktore dotychczas nie byly używane
- wazna jest separacja sieci WiFi 2,4 od 5,8 plus odpowiednie ustawienia sieci 2,4