PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej

andrew01

Gratulacje Panowie! Za chęci, wiedzę i organizację czasu aby tym wszystkim się zająć!!!
andrew01

@QLQ jak sądzisz, jeśli przekładnikiem obejmę wszystkie trzy fazy, to czy wskazanie będą poprawne? W sensie będzie to mniej więcej zgadzało się z głównym licznikiem energii?
QLQ

andrew01 wrote: Sat Feb 01, 2020 1:36 pm @QLQ jak sądzisz, jeśli przekładnikiem obejmę wszystkie trzy fazy, to czy wskazanie będą poprawne? W sensie będzie to mniej więcej zgadzało się z głównym licznikiem energii?
Nie jestem elektrykiem ani elektronikiem ale wskazania NIE BĘDĄ poprawne. Najlepiej byłoby założyć na przewód N ale to też nie załatwia sprawy bo nie każde urządzenie potrzebuje do działania przewodu N. NIektóre tylko L1,L2,L3 i PE czyli takie urządzenie nie będzie "widoczne" przy liczeniu kWh.
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
QLQ

Zapomniałem że można by dorobić do tego OLED aby prezentował wartości na bierząco na sprzęcie. A i właśnie też zapomniałem ! - do tego jest już gotowa obudowa do druku w 3D
3D_PZEM.rar
.
img2.png
img3.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
grzegorz.d3

Witam podaj linki do zakupu takich płytek do licznika trzy fazowego.
I ile takie płytki kosztują.
QLQ

grzegorz.d3 wrote: Sat Feb 01, 2020 4:07 pm Witam podaj linki do zakupu takich płytek do licznika trzy fazowego.
I ile takie płytki kosztują.

Nie ma linku do zakupu, ew mozna zamówić w fabryce pcb. Na poczatku posta jest napisane i jest podany link gdzie jest projekt takich plytek.
Co do 3faz nie ma jeszcze softu. Nie wiadomo jeszcze czy 3 szt pzem mierzace fazy beda polaczone pod tą samą parę pinów a adresy ich beda inne czy kazdy bedzie pod inna para pinow.
andrew01

Jak wygląda dokładność liczników PZEM? Czy długość przewodów do przekładników ma wpływ na pomiary? Jeśli bym wrzucał do siebie to musiałbym przedłużyć o około 50cm.
klew

Nie mam tych układów u siebie, ale ogólnie można w miarę łatwo zrobić kod na 3-fazy. Jeśli ktoś ma takie trzy, to niech da znać jaka wersja HW, to dorzucimy kod do obsługi.

Są dwa sposoby podłączania:
1. Każdy PZEM na osobnej parze pinów - plusy takie, że podłącza się i powinno działać. Minus jest taki, że 6 pinów to zjada.
2. Kilka PZEM na jednej parze pinów - plus jest taki, że tylko dwa piny są potrzebne. Minus jest taki, że trzeba na każdym PZEM-ie osobno ustawić adres zanim je się podłączy do gotowego układu. Czyli trzeba by podłączyć najpierw pierwszy, odpalić odpwoiedni program, który ustawi mu adres, potem osobno podłączyć drugi i wgrać program ustawiający mu inny adres, i tak samo z trzecim. Po takim zabiegu można te trzy PZEM-y używać na jednej parze pinów.
Elektryk Szczecin

QLQ wrote: Sat Feb 01, 2020 2:42 pm
andrew01 wrote: Sat Feb 01, 2020 1:36 pm @QLQ jak sądzisz, jeśli przekładnikiem obejmę wszystkie trzy fazy, to czy wskazanie będą poprawne? W sensie będzie to mniej więcej zgadzało się z głównym licznikiem energii?
Nie jestem elektrykiem ani elektronikiem ale wskazania NIE BĘDĄ poprawne. Najlepiej byłoby założyć na przewód N ale to też nie załatwia sprawy bo nie każde urządzenie potrzebuje do działania przewodu N. NIektóre tylko L1,L2,L3 i PE czyli takie urządzenie nie będzie "widoczne" przy liczeniu kWh.
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
Przekładniki tylko na przewody fazowe L1, L2, L3 nie będę się rozpisywać o pomiarach nigdy na N czy PE. Robi się inne pomiary na N czy PE ale nigdy Licznik Energii Elektrycznej. A przewody fazowe w jednym przekładniku to........nieporozumienie (andrew01)

vojtek

Witam. Fajny projekt, mam zrobiony licznik energii el. ale zlicza mi tylko kwh, nie mam odczytu napięcia i innych wielkości. Już PZEM zamówiony :) Dodaję ikonkę licznika mojej roboty .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
elektryk nie saper myli się kilka razy :)

Return to “Nowości”