Napisałem wiadomość prywatną
PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej
-
Proszę szanownych forumowiczów o info.
Obecny soft liczy tylko w jedną stronę.
Czy jest możliwość aby zliczał dwu kierunkowo tak jak mew-01 ?
Jeśli tak to kto by mógł zmodyfikować soft do pzem pod 3f?
PS
Mam fotowoltaike i myślałem,że 3x pzem umożliwi mi wizualizację poboru/produkcji prądu.
Zastosowałem 3x pzem bo nie mam miejsca w rozdzielnicy
Obecny soft liczy tylko w jedną stronę.
Czy jest możliwość aby zliczał dwu kierunkowo tak jak mew-01 ?
Jeśli tak to kto by mógł zmodyfikować soft do pzem pod 3f?
PS
Mam fotowoltaike i myślałem,że 3x pzem umożliwi mi wizualizację poboru/produkcji prądu.
Zastosowałem 3x pzem bo nie mam miejsca w rozdzielnicy
Pozdrawiam:
Sławek
Sławek
-
PZEM004 nie potrafi liczyć produkcji.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Jedyne co można zrobić, to zamontować PZEM na wyjściu z falownika i mierzyć tam produkcję (choć Supla pokaże to jako pobór). W tym punkcie pomiarowym energia praktycznie płynie w jedną stronę, więc powinno to działać.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
Tak to mogę wykorzystać ale tu się przypomnę, z pewną taką nieśmiałością, o wizualizacji produkcji z solaredge przez API .klew wrote: Thu Feb 25, 2021 12:15 pm Jedyne co można zrobić, to zamontować PZEM na wyjściu z falownika i mierzyć tam produkcję (choć Supla pokaże to jako pobór). W tym punkcie pomiarowym energia praktycznie płynie w jedną stronę, więc powinno to działać.
Pozdrawiam:
Sławek
Sławek
-
No to zostaje rozmontować mozolnie spłodzony układ 3x pzem o uruchomieniu nie wspomnę (klew sorry za spam na @) i zbieranie kasy na mew-01 i dodatkową rozdzielniczkę dla niego.
A był taki ładny, amerykański ( ChRL )
Pozdrawiam:
Sławek
Sławek
-
To jedyny sposób na podbijanie zadań w kolejce . Wskoczyło na górę, niedługo do tego usiądę.Hektorek wrote: Thu Feb 25, 2021 12:20 pmTak to mogę wykorzystać ale tu się przypomnę, z pewną taką nieśmiałością, o wizualizacji produkcji z solaredge przez API .klew wrote: Thu Feb 25, 2021 12:15 pm Jedyne co można zrobić, to zamontować PZEM na wyjściu z falownika i mierzyć tam produkcję (choć Supla pokaże to jako pobór). W tym punkcie pomiarowym energia praktycznie płynie w jedną stronę, więc powinno to działać.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
No ale dobra, skoro mierzyc jednym pzem energie na falowniku, drugim pobór energii przez "dom" to wystarczy odjąć od siebie wyniki czego efektem bedzie liczba ze znakiem + i - czyli nasz bilans. Do chmury przesylac właśnie tą wyliczona wartość i będziedzie wtedy wizualizcja.Hektorek wrote: Thu Feb 25, 2021 12:23 pmNo to zostaje rozmontować mozolnie spłodzony układ 3x pzem o uruchomieniu nie wspomnę (klew sorry za spam na @) i zbieranie kasy na mew-01 i dodatkową rozdzielniczkę dla niego.
A był taki ładny, amerykański ( ChRL )
Tutaj pytanie do kolegi Klew gdzie w bibliotece podstawić własną zmienna aby jej zawartosc byla odczytywane jako wskazanie miernika energii.
P. S Do dzialania potrzebne sa oczywiscie 6 szt pzm przy trzech fazach. Można tez zerknąć na falownik ktory często po Rs485 przesyla wszytkie wyniki o produkcji i wtedy 3 pzem dadza rade.
Jak mew 01 mierzy kierunek prądu zmiennego skoro jest ozn "zmienny"?.
Nie mam mew 01 ale czy on w aplikacji supla potrafi przedstawic na wykresie kierunek prądu/bilans?
Pozdrawiam serdecznie
-
6 szt pzem odpada.
1. Koszty
2. Czas dostawy
3. Czas przygotowania układów
4 niewymierne koszty zszarganych nerwów
Suma summarum mew-01 taniej
Pytanie czy da się zastosować pzem do współpracy z falownikiem solaredge po jakimś porcie komunikacyjnym aby zintegrować zużycie oraz produkcję w supli?
Jeśli to nie wypali to chętnie sprzedam moja płytkę pod wemosa D1 pod 3x pzem przy użyciu 3 gpio do tx i 3x gpio do tx oraz jednym gpio do ew. Podłączenia ds18b20.
Nie jest to profeska lecz manufaktura laika.
1. Koszty
2. Czas dostawy
Pytanie czy da się zastosować pzem do współpracy z falownikiem solaredge po jakimś porcie komunikacyjnym aby zintegrować zużycie oraz produkcję w supli?
Jeśli to nie wypali to chętnie sprzedam moja płytkę pod wemosa D1 pod 3x pzem przy użyciu 3 gpio do tx i 3x gpio do tx oraz jednym gpio do ew. Podłączenia ds18b20.
Pozdrawiam:
Sławek
Sławek
-
Napewno masz racje ale nie wszystko da sie przeliczyć na pieniądze bo zdobyta wiedza napewno sie przyda przy innym projekcie przynajmniej tak jest u mnie. Kosztowo tez cos taniej wyjdzie bo zamawiajac tak jak jak na ali ogarnalem to w 150zl przy 6 pzm i esp. Jesli tylko kolega Klew cos podpowie to temat ogarnę szbciej... albo wolniej .Hektorek wrote: Thu Feb 25, 2021 2:32 pm 6 szt pzem odpada.
1. Koszty
2. Czas dostawy
A co do "wolnych" pzm rozwaz temat monitorowania zuzycia energii np kuchenki, danego pomieszczenia itp.
Pozdrawiam