PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej

krycha88
Posts: 5231
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

klimasstudio wrote: Wed Mar 02, 2022 9:31 pm 16462567308173982911949323323823.jpgWreszcie poskładałem swoje PZEM-004 + płytka wifi z esp. Przylutowałem ds18b20 oraz wyswietlacz OLED. Soft generowałem w GG użyłem:
- i2c dla OLED,
- 1wire dla ds18b20
- pzem v3

Wgrałem to na płytkę i ustawiłem. Temperatura dziala, pomiar też ale na OLED widzę tylko temp. Zużycie też da się? Czy cos mogłem zle zrobić że nie widzę zużycia.
Musiał byś sobie dopisać wyświetlanie takich wartości na wyświetlaczu :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
klimasstudio
Posts: 1129
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

krycha88 wrote: Thu Mar 03, 2022 5:21 am
klimasstudio wrote: Wed Mar 02, 2022 9:31 pm 16462567308173982911949323323823.jpgWreszcie poskładałem swoje PZEM-004 + płytka wifi z esp. Przylutowałem ds18b20 oraz wyswietlacz OLED. Soft generowałem w GG użyłem:
- i2c dla OLED,
- 1wire dla ds18b20
- pzem v3

Wgrałem to na płytkę i ustawiłem. Temperatura dziala, pomiar też ale na OLED widzę tylko temp. Zużycie też da się? Czy cos mogłem zle zrobić że nie widzę zużycia.
Musiał byś sobie dopisać wyświetlanie takich wartości na wyświetlaczu :)
@krycha a za ile kaw byś dopisał taką funkcjonalność ? :mrgreen: :mrgreen:
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
krycha88
Posts: 5231
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Jakie parametry byś chciał wyświetlać?
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
klimasstudio
Posts: 1129
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

Duży czytelny stan aktualnego poboru w W lub kW
Poniżej małe cyfry napięcia i natężenie

Coś w ten deseń (bez nawiasów i podkreślników które dodałem dla zobrazowania:
[ ___0.3kW___ ] Moc czynna
[ 235V 1.27A ] Napięcie | Natężenie
Last edited by klimasstudio on Thu Mar 03, 2022 3:25 pm, edited 1 time in total.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
robertklepacki94
Posts: 990
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

@krycha88
A przy okzaji można by było wyświetlać na każdym ekranie aktualną godzinę ?
Już wiem że dużo wymagam ale może dał byś radę dorzucić regulację częstotliwości czasu pobierania danych z serwera(linki bezpośrednie) tak żeby OLED się nie przywieszał.

Oczywiście i odemnie napijesz się dobrych Kaw :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
User avatar
klimasstudio
Posts: 1129
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

Ale zegar jako opcje włączana dodatkowo w konfiguracji oleda? A wyświetlanie czasu nie wymaga ukladu RTC?

A co danych z linków bezpośrednich zczytywanie wartości raz na 10sekund lub rzadziej mogło by pomóc z wieszaniem wyświetlacza.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

klimasstudio wrote: Thu Mar 03, 2022 11:23 am Ale zegar jako opcje włączana dodatkowo w konfiguracji oleda? A wyświetlanie czasu nie wymaga ukladu RTC?

A co danych z linków bezpośrednich zczytywanie wartości raz na 10sekund lub rzadziej mogło by pomóc z wieszaniem wyświetlacza.
Tu masz cis takiego: https://en-forum.supla.org/viewtopic.php?t=6156
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
User avatar
klimasstudio
Posts: 1129
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

@qlq super rozwiązanie ale to kolejne esp.... które trzeba zasilić a ja chce pzema w rozdzielnie wsadzić q tam już nie mam tyle miejsca:D poczekam na update w GG i wysle zapas kawek ;)
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
User avatar
klimasstudio
Posts: 1129
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

Przyszedł dzień kiedy chciałem zainstalować przekładnik i samo jego podłączenie na głównej żyle zasilającej powoduje straszny hałas z przekładnika. Jakby jakieś zwarcie było. Rozumiem że to rdzeń drga. Czy to normalne? Można temu jakoś zapobiec ? Bo jest tak głośne ze będzie słychać.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
User avatar
klew
Posts: 8638
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

klimasstudio wrote: Sun Apr 10, 2022 12:54 pm Przyszedł dzień kiedy chciałem zainstalować przekładnik i samo jego podłączenie na głównej żyle zasilającej powoduje straszny hałas z przekładnika. Jakby jakieś zwarcie było. Rozumiem że to rdzeń drga. Czy to normalne? Można temu jakoś zapobiec ? Bo jest tak głośne ze będzie słychać.
Próbowałeś inny przekładnik?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “Nowości”