PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej

Rafaello
Posts: 108
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Post

QLQ wrote: Sun Feb 02, 2020 9:41 pm
Rafaello wrote: Sun Feb 02, 2020 9:37 pm
QLQ wrote: Sun Feb 02, 2020 9:23 pm Jest to oczywiscie do zrobienia ale PZEM004 musza mieć wtedy inne adresy więc przed ich podłączeniem do "niebieskiej" płytki trzebaje je zmienić.
https://github.com/xoseperez/espurna/wi ... r-PZEM004T
Trzeba chyba się tym wzorować
NIE!! PZEM004 V3 NIE KOMUNIKUJĄ SIĘ PO ADRESACH IP !! TAK BYŁO Z VER2
a może takie rozwiązanie, dla 3 faz
RX x 1
TX x 3
może łatwiej z adresacją by było
Image
User avatar
QLQ
Posts: 2286
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

Tak łatwiej bi nie trzeba zmienuac adresów PZEM
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Jak ktoś będzie miał 3 pzemy i podłączy w ten sposób to mogę kod pod Arduino ide zrobić
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
andrew01
Posts: 162
Joined: Fri May 24, 2019 6:49 am

Post

klew wrote: Mon Feb 03, 2020 5:08 pm Jak ktoś będzie miał 3 pzemy i podłączy w ten sposób to mogę kod pod Arduino ide zrobić
Jak ogólnie planujesz zrobić inicjalizację miernika 3xPZEM? Podając jako parametry numery pinów RX1, TX1, RX2, TX2, RX3, TX3?
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

andrew01 wrote: Mon Feb 03, 2020 7:29 pm
klew wrote: Mon Feb 03, 2020 5:08 pm Jak ktoś będzie miał 3 pzemy i podłączy w ten sposób to mogę kod pod Arduino ide zrobić
Jak ogólnie planujesz zrobić inicjalizację miernika 3xPZEM? Podając jako parametry numery pinów RX1, TX1, RX2, TX2, RX3, TX3?
To jest najprostsza opcja. Trzy urządzenia na jednej parze będą dość skomplikowane (proste w implementacji, ale trudne do podłączenia i wymagające przygotowania urządzeń poprzez ustawienie adresów przez użytkownika).
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
vojtek
Posts: 48
Joined: Tue May 09, 2017 5:23 pm
Location: Chełm

Post

Koledzy, może ktoś zamawia płytki do PZEM pod jedną fazę to bym był zainteresowany 1 lub 2 -oma.
elektryk nie saper myli się kilka razy :)
andrew01
Posts: 162
Joined: Fri May 24, 2019 6:49 am

Post

klew wrote: Mon Feb 03, 2020 7:34 pm
andrew01 wrote: Mon Feb 03, 2020 7:29 pm
klew wrote: Mon Feb 03, 2020 5:08 pm Jak ktoś będzie miał 3 pzemy i podłączy w ten sposób to mogę kod pod Arduino ide zrobić
Jak ogólnie planujesz zrobić inicjalizację miernika 3xPZEM? Podając jako parametry numery pinów RX1, TX1, RX2, TX2, RX3, TX3?
To jest najprostsza opcja. Trzy urządzenia na jednej parze będą dość skomplikowane (proste w implementacji, ale trudne do podłączenia i wymagające przygotowania urządzeń poprzez ustawienie adresów przez użytkownika).
A mógłbyś podpowiedzieć jak z biblioteką SuplaDevice, udostępnioną w tym temacie ogarnąć poniższe callback'i?

SuplaDevice.setTemperatureCallback(&get_temperature);
SuplaDevice.setPressureCallback(&get_pressure);
SuplaDevice.setTemperatureHumidityCallback(&get_temperature_and_humidity);

Próbuję skompilować swój obecny soft aby zobaczyć czy jakieś problemy z pamięcią będą.
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

andrew01 wrote: Mon Feb 03, 2020 8:05 pm
klew wrote: Mon Feb 03, 2020 7:34 pm
andrew01 wrote: Mon Feb 03, 2020 7:29 pm

Jak ogólnie planujesz zrobić inicjalizację miernika 3xPZEM? Podając jako parametry numery pinów RX1, TX1, RX2, TX2, RX3, TX3?
To jest najprostsza opcja. Trzy urządzenia na jednej parze będą dość skomplikowane (proste w implementacji, ale trudne do podłączenia i wymagające przygotowania urządzeń poprzez ustawienie adresów przez użytkownika).
A mógłbyś podpowiedzieć jak z biblioteką SuplaDevice, udostępnioną w tym temacie ogarnąć poniższe callback'i?

SuplaDevice.setTemperatureCallback(&get_temperature);
SuplaDevice.setPressureCallback(&get_pressure);
SuplaDevice.setTemperatureHumidityCallback(&get_temperature_and_humidity);

Próbuję skompilować swój obecny soft aby zobaczyć czy jakieś problemy z pamięcią będą.
Te callbacki już wyleciały. Wyślij mi na priv swój kod, to zerknę jak go przerobić
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
bulek68
Posts: 453
Joined: Thu Feb 08, 2018 6:51 pm
Location: Podkarpackie

Post

Jedno mnie zastanawia...
Jest taki soft na D1 który obsłuży 3x PZEM podłączonych przez 3 osobne pary rx tx?
A może to przeoczyłem. A jeśli nie, to po co pod urządzenie pomiarowe upychać jeszcze 10 DS i przekaźnik? :roll:
User avatar
QLQ
Posts: 2286
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

bulek68 wrote: Mon Feb 03, 2020 11:21 pm Jedno mnie zastanawia...
Jest taki soft na D1 który obsłuży 3x PZEM podłączonych przez 3 osobne pary rx tx?
A może to przeoczyłem. A jeśli nie, to po co pod urządzenie pomiarowe upychać jeszcze 10 DS i przekaźnik? :roll:
Jeszcze nie ma
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....

Return to “Nowości”