Czujnik napełnienia szamba

juras

Sorry, ale nie pokaze czujnika poniewaz teraz juz nie wejde do zbiornika bo bym chyba juz nie wyszedl z niego ;)
Czujnik zostal tam na "wieki"
Codzi o dlugosc tych elektrod i ich zamontowanie. Czy beda przymocowane do pokrywy (zalezy jaki zbiornik) od spodu czy do rury z wlazem.
Czasem zdarza sie, ze "lekko" przepelnia sie zbiornik i nieczystosci sa w rurze wiec cala obudowa mocowana do pokrywy jest zanurzona w "kwasiku".
Poza tym nieczystosci to nie sama ciecz ale i troche"gestego" bedzie a to podczas wybierania moze je uszkodzic np. zaczepiajac i urywajac
Ja kiedys zastanawialem sie nad wystajaca rurka w pokrywie zeliwnej. Zeby jakis plywak wysuwal druga, wewnetrzna rurke z jakas skala ponad wlaz.
No ale zaprzestalem kombinowania bo jak byly (kiedys bywaly) mrozy to pewnie by sie zlamalo po zamarznieciu. Zreszta zawsze tam zwalalem snieg przy odsniezaniu sciezki do smietnika :)
Teraz niestety w wyznaczonym (pzypuszczalnym) terminie musze "look'ac" czy juz wzywac czy jeszcze z tydzien wytrzyma
dobo

W obi znalazłem mosiężne pręty 3mm może to sobie poradzi z niesprzyjającymi warunkami.
dobo

Przyszedł mi do głowy pomysł aby użyć czujników dotykowych. Ze szklanką wody działa.

Zastanawiam się jak taki przycisk będzie się zachowywał w rurce. Pewnie trzeba by było zwiększyć czułość poprzez zmianę kondensatora na mniejszy.
ttp223-touch-key-capacitive-switch-module-500x500_2630200.jpg
Bo to poniżej pewnie podobne w działaniu jest do tego przycisku wyżej.
unnamed.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ktsurma

dobo wrote: Mon Feb 10, 2020 2:58 pm W obi znalazłem mosiężne pręty 3mm może to sobie poradzi z niesprzyjającymi warunkami.
Mosiadz jest slabym materialem na wspolprace z kwasem
dobo

Sonda wykonana trochę zabawy było.
IMG_20200215_011343.jpg
.
Koszty
- 2 metry rurki z klejem 20 zł pewnie można byłoby zakupić gdzieś taniej ja zakupiłem w hurtowni elektrycznej
- 2 metry pręt fi5 gwintowany bo nie było bez gwintu za to stal nierdzewna A4 - 316 - 10 zł
- rura szara fi50 300mm - 7 zł
- żywica epoksydowa z utwardzaczem - zużyłem 50 gramów ale zakupić trzeba było 0,5 kg - 35 zł
Czyli jednostkowy koszt wykonania sondy to 40,50 zł
Teraz jak na to patrzę to w sumie można byłoby zrezygnować z rurek i wyszło by 20,50 zł

Zrobiłem też test na czujnikach TTP223 poniżej filmik.
TTP223.png
.
https://www.youtube.com/watch?v=28i_VLiRkMg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ktsurma

Dzieki za specyfikacje sondy. To chyba najlepsza na ten moment metoda pomiaru.
MarcinR

Cześć. Odgrzebuję interesujący mnie temat. Mam pytanie czy jest szansa zasilić sterownik z esp bateryjnie ? W okolicy szamba nie mam prądu.
Pytanie drugie, czy płytkę sondy z tranzystorami zalałeś żywicą? Jakoś to zabezpieczałeś ?
adrian4477

Tak, w Gui Generic masz możliwość wprowadzenie EPS w "Deep sleep" co znacząco zmniejsza pobór prądu. Nie wiem jak w przypadku tego czujnika (nie znam schematu), ale np sensorze DS18B20 i odpytywaniu go co 10min standardowy aku 18650 2000mAh powinien starczyć na miesiąc. W twoim przypadku tak częste wybudzanie pewnie nie jest konieczne i nawet raz za 12h pewnie wystarczy. A gdybyś rozbudował taki układ o mały panel solarny to spokojnie uzyskasz "samowystarczalny" układ - poszukaj na forum tematów o niezależnych "stacjach pogody".
MarcinR

adrian4477 wrote: Sun Dec 19, 2021 10:01 am Tak, w Gui Generic masz możliwość wprowadzenie EPS w "Deep sleep" co znacząco zmniejsza pobór prądu. Nie wiem jak w przypadku tego czujnika (nie znam schematu), ale np sensorze DS18B20 i odpytywaniu go co 10min standardowy aku 18650 2000mAh powinien starczyć na miesiąc. W twoim przypadku tak częste wybudzanie pewnie nie jest konieczne i nawet raz za 12h pewnie wystarczy. A gdybyś rozbudował taki układ o mały panel solarny to spokojnie uzyskasz "samowystarczalny" układ - poszukaj na forum tematów o niezależnych "stacjach pogody".
Dzięki za podpowiedź. Schemat jest na 1 stronie tematu. Ja chcę odchudzić to, sonda z określająca 3 poziomy, stąd odpada 1 układ z tranzystorem. Dodatkowo nie potrzebny mi buzzer i sygnalizacja led. Super pomysł z panelem słonecznym.
dobo

Dzisiaj zabrałem się za poprawienie i naprawienie czujnika do szamba bazującego na wcześniejszym projekcie viewtopic.php?t=8451 oraz modyfikacji sondy viewtopic.php?p=109250#p109250

Musiałem wymienić płytkę AJ-SR04M bo "ktoś" przywalił deklem betonowym w przewód i go rozciął co musiało uwalić płytkę bo miała zwarcie na zasilaniu sam czujnik nie ucierpiał.

Czujnik trochę rozbebeszyłem i zaiwaniłem Muskowi jeden z jego silników i dałem czujnikowi ultradźwiękowemu nowe ubranko - czytaj obudowę :)

.
1676481610654.jpg
1676481610606.jpg

Return to “Projekty użytkowników”